U SREDIŠTU Večernjakovi reporteri u unutrašnjosti NE Krško s predsjednikom uprave

Rožman: Nema straha za sigurnost

04.06.2008.
u 23:40

Nema panike, nema nikakvog straha od eksplozije. Dogodio se kvar uobičajen za svaku nuklearnu elektranu u svijetu. Prema prvim informacijama, koje nisu apsolutno točne, imamo problem s brtvljenjem jednoga od ventila u primarnom krugu nuklearne elektrane – rekao je sinoć predsjednik uprave Krškoga Stane Rožman.

Na radnom mjestu zatekli smo ga iza 22 sata kako je sam priznao, ne zbog izvanrednih okolnosti nego zbog velikog interesa redom stranih medija. Slovenci nisu zainteresirani za ovakve kvarove – kroz smijeh je rekao Rožman dodajući kako mu je “pomalo smiješna strka koja je nastala oko kvara”.

– Tvrdim, nema straha za sigurnost ljudi, kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj. Kvar je primijećen nešto prije 16 sati. Od 16.50 počeli smo gasiti elektranu. U 20 sati sve je bilo ugašeno. Ali moram istaknuti, ne zbog opasnosti nego zbog – inspekcije i popravka. Rožman je kazao da još uvijek nije poznato koliko će “pogon mirovati”.

– Već tri godine nije bilo izvanredne obustave rada. Hvala Bogu. Jer svaki dan obustave znači velike gubitke. Dnevna proizvodnja je 16 milijuna kilovatsati odnosno oko milijun eura. Znači, koliko dana toliko milijuna eura štete – pomalo sa strahom izgovarao milijunske iznose. Bez previše oklijevanja, ali uz najveće sigurnosne mjere (ispunjavanje upitnika, ponovna identifikacija te snimanje otiska dlana kojim se otvaraju vrata unutar postrojenja) proveo nas je samim srcem elektrane. Prva stanica – hala s turbinama. 

– Turbine još vrte, da bi se rashladile, u sustavu je još uvijek puno pare. Zato je tolika buka.  Nakon toga praznim hodnicima do kontrolne sobe. Sedam muškaraca mirno, bez tragova straha, prati dugmad koja se naizmjence gasi i pali. Voditelj pogona, Samoborac Mladen Dudaš, na pitanje o panici odmahuje rukom. Nema straha.

I da je riječ o puno gorem kvaru, oni su spremni na gotovo sve jer osim prave kontrolne sobe u krugu nuklearke je i simulator na kojem krizne situacije uvježbavaju svi radnici svaka četiri mjeseca – pojasnio je Stane Rožman i nakon pet minuta u kontrolnoj sobi završio s obilaskom. Oko ponoći u gradiću je počeo pljusak, svi su spavali. Svi osim noćne smjene u nuklearki.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije