Zbog prisutnosti histamina višim od zakonskih granica povlače se s tržišta slane srdele, objavio je europski Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF).
Kako piše Slobodna Dalmacija, riječ je o sardinama talijanske marke Stella. Proizvod se prodaje u vakumiranim pakiranjima od 200 grama. Iz europskog sustava tumače kako je rizik ozbiljan, a povišene vrijednosti histamina otkrivene su službenim kontrolama na prodajnim mjestima u Italiji.
"Ako nadležna inspekcija utvrdi da se sporan proizvod nalazi i na hrvatskom tržištu, naredit će se opoziv i povlačenje s tržišta.
Naime, radi se o proizvođaču i pakirnici proizvoda iz Italije, no dobavljač (sirovina) je iz Hrvatske te je potrebno utvrditi je li bilo druge distribucije od dotičnog dobavljača (unutar Hrvatske ili eventualnu u neku od drugih država članica EU). Po obavljenom nadzoru i dostavljenoj distribucijskoj listi, ako bude potrebno, nadležna inspekcija zabranit će daljnju distribuciju, narediti opoziv i povlačenje nesukladne hrane s tržišta. Također, subjekt u poslovanju s hranom dužan je na mrežnim stranicama obavijestiti kupce o nesukladnom proizvodu. O eventualnom opozivu proizvoda potrošači će biti obaviješteni i na službenoj web stranici DIRH-a", odgovorili su iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske na upit DNEVNIK.hr.
VEZANI ČLANCI:
Ako osoba koja konzumira hranu bogatu histaminom utvrdi intoleranciju, mogu se javiti simptomi kao što su glavobolja, proljev, smanjeni krvni tlak, svrbež uz napade vrućine. Simptomi se mogu pojaviti nakon pola sata, a nestati 24 sata nakon uzimanja određene hrane.
Hrana koja je bogata histaminom su riba, sir, kiseli kupus, rajčice, razne mesne prerađevine, ali i čokolada i vino. S obzirom na to da razina histamina u hrani ovisi o zrelosti same hrane, uvijek je preporučljivo hranu jesti svježu.
Bilo bi pre-tesko staviti sliku proizvoda nego neku bez veze iz arhive...