ZLOUPORABA SREDSTAVA

SAD ništa ne prepušta slučaju: Dobio pomoć zbog COVID-a, kupio Lamborghini, ali sad će u zatvor...

David T. Hines
Foto: Policija okruga Miami-Dade/PIXSELL
29.07.2020.
u 10:04

Prema kaznenoj prijavi, Hinesove četiri tvrtke prijavile su se za ukupno sedam PPP kredita ukupne vrijednosti 13,5 milijuna dolara putem Bank of America, a u dokumentaciji je naveo kako će  novac potrošiti na najmanje 70 zaposlenika.

Jedna od prvih stvari koju je David T. Hines iz južne Floride kupio kada je, od federalnih američkih vlasti, dobio 4 milijuna dolara pomoći zbog COVID-a 19 za poslovanje svojih tvrtki, bio je superluksuzni Lamborghini Huracan Evo, objavile su tamošnje vlasti, a prenio Miami Herald.   

Dakako da talijanski sportski automobil, kojeg je Hines kupio u svibnju za 318.497 dolara, nije bio na popisu dopuštenih troškova u okviru programa zajma za male tvrtke koji je trebao zaštititi zaposlenike i pokriti ostale zakonite troškove poput najamnine za vrijeme pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Hines, koji je uhićen u prošli petak zbog zlouporabe tih sredstava, također je potrošio tisuće dolara na web stranice za upoznavanje, skupi nakit i odjeću, zajedno s boravkom u luksuznim hotelima, kao što su Fontainebleau i Setai na Miami Beachu.

Američki Kongres je odobrio savezni program zaštite plaća (Paycheck Protection Program) u ukupnom iznosu od gotovo 650 milijardi dolara, kao dio CARES Zakona nakon što je koronavirus u ožujku pogodio državu, ali Hinesovi i drugi slični slučajevi prijevara počinju se pojavljivati na Južnoj Floridi i drugim dijelovima zemlje, piše Miami Herald.

Inače, ti PPP krediti se korisnicima opraštaju ukoliko ih tvrtke pravilno koriste, a Kongres trenutačno razmatra još jednu veliku tranšu istih kredita obzirom da pandemija i dalje šteti američkoj ekonomiji.  No, u SAD-u ne puštaju sve slučaju.

Naime, savezni istražitelji povezali su Lamborghinija s Hinesom, a sve nakon što je s tim automobilom izazvao 11. srpnja prometnu nesreću. Nakon što je utvrđeno kako je došao do Lamborghinija uhićen je te se u ponedjeljak pojavio pred sucem. Optužen je za prijevaru i druga kaznena djela, a tužitelji žele i zaplijeniti skupi automobil.  Pušten je uz jamčevinu od 100.000 dolara i mora biti u kućnom pritvoru uz nošenje GPS nanogavice. 

Prema kaznenoj prijavi, Hinesove četiri tvrtke prijavile su se za ukupno sedam PPP kredita ukupne vrijednosti 13,5 milijuna dolara putem Bank of America, a u dokumentaciji je naveo kako će  novac potrošiti na najmanje 70 zaposlenika. Banka je odobrila tri njegova zahtjeva odobrivši PPP zajam ukupne vrijednosti 3.984.557 dolara. Prijavio je 4 milijuna dolara mjesečnih prihoda svojih tvrtki, a u optužnici je utvrđeno kako su ti mjesečni prihodi i rashodi bili u prosjeku ukupno 200.000 dolara. 

„Ti zaposleni ili nisu postojali ili su zaradili tek djelić onoga što je Hines tvrdio u svojim PPP prijavama. Hines je lažno tvrdio da su njegove tvrtke u prvom tromjesečju 2020. platile milijune dolara na platne liste. Međutim, državni i bankarski zapisi pokazuju da u ovom razdoblju gotovo da ni nema troškova plaća." – rekao je državni tužitelj.

Pomoćnik američkog državnog odvjetnika Michael Berger rekao je da su određeni prevaranti uspjeli iskoristiti program zaštite plaća jer, iako savezna agencija jamči zajmove za pomoć COVID-19, koje su banke izdale za mala poduzeća koja ispunjavaju uvjete, „oni se ne trude provjeriti nijedan od zahtjeva u aplikacijama“.

Tako nisu provjerili ni Hinesove tvrdnje pa je, nakon što su mu odobreni zajmovi SBA, Bank of America počeo s isplatom stotina tisuća dolara na Hinesove poslovne račune. A odatle je on dio sredstava prebacio na svoju štednju, a brzo nakon isplate, 18. svibnja, prebacio 318.497 dolara u Lamborghini Miami, trgovinu luksuznih automobila u Miami Beachu. No, prema kaznenoj prijavi Hines nije stigao potrošiti sva sredstva jer mu je na računu blokirano 3.463.162 dolara.

Ključne riječi

Komentara 5

NI
niko63
12:10 29.07.2020.

E sad zamislite da kod nas pravosuđe pritisne nekog od naših tajkuna kako bi reagirali mediji i koja bi to kršenja ljudski prava bila.

XA
xaron
19:18 29.07.2020.

Evo našli žrtvenog jarca ( koji nije sav svoj ) za sitnu lovu, a stotine milijardi otišle u vjetar.

NE
nečešrazbojniče
10:44 29.07.2020.

Pod hitno mu dati državljanstvo i stranačku iskaznicu nakon toga će poznatim putem stići nekretnine, pokretnine i štednja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije