fimi media

Sanader: HDZ je bila stranka koja ništa ne prepušta slučaju

Nastavak suđenja Ivi Sanaderu za Fimi mediju (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
30.09.2013.
u 13:36

Jesam li griješio? Apsolutno! Jesam li kriminalac, nisam. Tvrdi Sanader kojeg se tereti za izvlačenje milijuna iz državnih poduzeća i tvrtki kroz crne fondove HDZ-a.

– Jesam li griješio? Apsolutno! Jesam li kriminalac? Nisam, kazao je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader koji je danas na Županijskom sudu u Zagrebu počeo iznositi svoju obranu u najvećoj korupcijskoj aferi koja je potresla Hrvatsku, Fimi mediji.

Na početku obrušio se na Uskok i sud te kazao kako se trebao braniti sa slobode, no to mu je onemogućeno jer se nije poštovao zakon pa se istrage koje se vode protiv njega nisu spojile. Smatra da suđenje nije fer te da su mediji izvršili pritisak serviravši javnosti iskaze iz Uskoka koji ga terete i osudili ga prije nego što je suđenje počelo.

– Vi ste u zatvoru jer se poštuje zakon. Osuđeni ste na deset godina u drugom postupku. Nemojte sud učiti o zakonu, poklopila ga je sutkinja Čalić. Sanader dalje tvrdi kako su informacije curile od Mladena Bajića, a da su njegovi odvjetnici bili praćeni i snimani.

Tvrdi kako je ovdje riječ o političkom progonu po nalogu Jadranke Kosor koja se prepala njegovog političkog angažmana i pokrenula postupak preko Mladena Bajića pa na istu ovu optuženičku klupu posjela i sam HDZ.

– Ja sam krvario za obranu, obnovu države i međunarodni položaj, napomenuo je Sanader ističući kako je završio kao prvi i jedini ratni profiter a to je za Guinessovu knjigu rekorda, navodi.

Borba za slobodu

– Sloboda je najveća vrijednost, ja sam se za to borio, to sam potpisao, a ovih deset mjeseci i deset dana  ja sam u zatvoru, kaže Sanader dodajući kako se iz zatvora ne može braniti kao sa slobode jer, između ostalog, njegovi odvjetnici "rade do 15 sati".

– Mogu biti rekorder, ali neće me slomiti!

Aktivno sam sudjelovao u obrani zemlje, zaslužan sam jer smo ušli u EU, radio sam iz uvjerenja da je čast i povlastica služiti svom narodu. Ne tražim zahvalnost ni bilo kakav popust, nego pravo na obranu, presumpciju nevinosti i pravično suđenje, a ono ne može biti takvo dok ste vi pod pritiskom javnosti. Kroz kalvariju prolazim i ja i moja obitelj. Kazneni progon uvjetovan je političkim motivima. Doveden sam u situaciju da kao predsjednik vlade budem osuđen kao prvi ratni profiter! Rekorder za Guinnessovu knjigu! Prvi i jedini ratni profiter u Hrvata. Moram biti cinik iako za to krvarim. Ovo je politički motiviran proces. Nimalo ne aludiram na sudsko vijeće, kazao je Sanader.

– Moja nasljednica Jadranka Kosor izdala je izravan politički nalog za početak moga progona Mladenu Bajiću – naglašava Sanader. Argumentira to svojim povratkom na političku scenu u siječnju 2010. godine kada se htio aktivirati kao počasni predsjednik HDZ-a. Prema Sanaderovu viđenju stvari, Kosor se prepala i dala Bajiću zeleno svjetlo za "napad".

Iako je novinare prije prozivao da mu "smještaju", u argumentiranju svojih navoda spominje upravo novinare, odnosno "članak vodećeg političkog komentatora Davora Butkovića koji je u veljači napisao članak s naslovom – Je li sadašnja Vlada odlučila Ivu Sanadera poslati u zatvor?"

Jedan krivac za sve

Nakon što je Kosor naložila progon, krenula je operacionalizacija, navodi Sanader i to ucjenjivanjem svjedoka i medija. Svi svjedoci priznaju svoju krivnju, ali ponavljaju po istoj matrici: "To nam je rekao predsjednik stranke." A prije toga bili su u zatvoru, a onda im se elegantno ponudi dogovor: Glavni trofej nisi ti, nego Sanader, nastavio je s objašnjavanjem situacije u kojoj se našao.

– Jesam li griješio? Apsolutno! Jesam li kriminalac? Apsolutno nisam. Da sam učinio nešto od svega ovoga, pa ne bih li onda ostao premijer – upitao je Sanader.

Kaže kako se nitko ne bi usudio lagati da je ostao na funkciji.

– Nikakva kriminalna aktivnost nije bila razlog moje ostavke. Ja sam otišao zbog ucjenjivanja oko granice i teritorija sa Slovenijom.

Dodao je još kako ćemo tek vidjeti posljedice dogovora J. Kosor i Pahora uz komentar: ''Daj bože da ne ostanemo bez teritorija!''

Tvrdi kako je optužnica konstruirana na nebuloznim izjavama njegovih suoptuženika te da nema ni jednog dokaza protiv njega.

U nastavku suđenja započeo je s izlaganjem svoje političke "povijesti", s naglaskom na 5. Sabor HDZ-a iz 2000. godine kada je uvedeno načelo supsidijarnosti prema kojem je stranka emancipirana odnosno "ljudima na terenu" dano je da sami odlučuju, uz povjerenje i autonomiju uz uvjet da se poštuje zakon i statut stranke.

- Da, bio sam autoritet jer se jedino tako mogla voditi stranka i Vlada, ali bio sam i svjestan da čovik i magare znaju više nego sam čovik, tvrdi Sanader apelirajući da se ne radi mistifikacija od HDZ-a jer je stranka funkcionirala kao i svaka druga.
Stranku je operativno vodio glavni tajnik, odnosno Ivan Jarnjak, a Sanader, kaže, nikome nije nametao svoje zaključke.

- Predsjedništvo stranke raspravljalo je o brojnim pitanjima, a ponekad su iskre tako frcale da bi netko mogao pomisliti da će izbiti neka tuča, kazao je Sanader o radu Predsjedništva stranke za koji su pak brojni svjedoci kazali da je djelovalo pro forme te da je upravo Sanader nametao tijek rada, donosio odluke, nametao zaključke...

Govoreći o financijama stranke, tvrdi kako je o njima brinuo glavni tajnik, odnosno Ivan Jarnjak koji je potpisivao završni račun, potpisivao ugovore s donatorima, pjevačima koji su željeli pjevati u kampanji, tvrdi Sanader.

- HDZ je imala dovoljno novca iz legalnih izvora financiranja i nije bilo nikakve potrebe za ilegalnim prihodima, kazao je Sanader pojašnjavajući da se unaprijed znalo koliko će novca stranka dobiti iz proračuna te kliko će moći potrošiti na izborima.

- Mi smo bili stranka koja ništa nije prepuštala slučaju, zaključio je Sanader pa čak su znali i koliko im upaljača treba za kampanju.

Suđenje se nastavlja u utorak.

Tijek suđenja pratite u nastavku

9.30 sati

– Da se poštovao zakon, ja bih se branio sa slobode, počeo je Sanader, kazavši kako je Uskok trebao objediniti sve optužnice. Sjedim u zatvoru 10 mjeseci zato što se nisu spojili postupci!  

No, sutkinja Čalić uzvratila mu je:

– Vi ste u zatvoru jer se poštuje zakon. Optuženi ste na 10 godina u drugom postupku. Nemojte sud učiti o zakonu, nigdje nije propisano da se postupci moraju spojiti!

– Ja mogu biti rekorder, neće me slomiti, nastavio je Sanader.

9.40 sati

Kaže kako se ovom praksom želi stvoriti dojam da je povezan s mnogo kriminala. Smatra da je sloboda najveća vrijednost svakog čovjeka.

–To je ono za što sam se ja borio 20 godina, to je ono što sam ja potpisao, ali se u praksi ne poštuje. Treba se ići u korist optuženika. Ovih 10 mjeseci i 10 dana, krši mi se pravo na obranu.

Napominje kako mu zatvorski sustav onemogućuje da se brani kako treba. – Pravo zatvorskog sustava važnije je od prava na obranu, napominje i kaže da suđenje nije fer.

– Krši se zakon jer se u medije daju tajni dokumenti koju su zakonom zabranjeni.

– Gdje je tu pravo na fer i pravično suđenje, pita se Sanader.

– Ali, iznosi se samo negativno. Ako je netko nešto pozitivno rekao u Uskoku, toga nema u medijima. A cilj te medijske hajke jest – idemo osuditi Sanadera i prije nego što je osuđen.

Cilj je, kaže, stvoriti princip svršenog cilja. Mi smo mediji osudili bivšeg premijera, nema što sud suditi. Mi možemo danas reći kako se Sanader brani, ali ovo je bio pritisak najprije na javnost, na svjedoke.

9.48 sati

Spominje kaznenu prijavu koju je njegov tim podnio zbog ''curenja'' informacija iz Uskoka. Tvrdi kako informacije nije odavala njegova obrana, nego je to moglo učiniti samo Državno odvjetništvo, odnosno Mladen Bajić.

– Mladen Barišić dao je najmanje 19 iskaza, koliko mi znamo. No, na CD-u su samo oni iskazi u kojima se brani šutnjom. Tamo gdje iznosi svoje priznanje i kaže: "To sve mi je naredio premijer", toga nema na CD-u. Možemo se praviti da je to normalno, no pitam zašto nisu snimljeni oni iskazi u kojima govori o meni. To se odnosi i na gđu. Pavošević i gđu. Jurak… Nijedna rečenica gdje me terete nije snimljena. Zašto? – navodi Sanader optužujući Uskok da manipulira iskazima.

– Isti je slučaj i s Jadrankom Kosor kada je ovdje iznosila obranu, odnosno kad je bila svjedok pa su je pitali o sastanku s Barišićem u vrijeme kad sam odlazio iz politike. Barišić je rekao da se stranka financira ispod stola, a ona je rekla da to nije točno. Novine su citirale da je Kosor u Uskoku demantirala Barišića, no toga nema u istrazi. To je dokaz da se manipulira iskazima na moju štetu.

9.52 sati

– Gdje je pravo na obranu i zakonito suđenje ako se uhode moji odvjetnici? Na rođendan Čede Prodanovića našli smo se da pripremimo obranu – Prodanović, Sloković, Suić i ja. Od susjeda smo čuli da pred kućom gospodina Prodanovića stoje Mercedes i Toyota s aparaturom na kokpitu, znači laptop, mobitel i nešto drugo. I susjedi su rekli da nas snimaju. Prodanović i ja smo izašli, a dvoje ljudi iz Mercedesa izašli su i glumili zaljubljeni par. Mi smo snimili aute, a provjerom u MUP-u smo utvrdili da te registracije ne postoje. Stoga postavljam pitanje, tko je danas u situaciji, kad je HR članica NATO-a, u demokratskoj zemlji vršiti pritisak i uhoditi?

10 sati

Aktivno sam sudjelovao u obrani zemlje, zaslužan sam jer smo ušli u EU, radio sam iz uvjerenja da je čast i povlastica služiti svom narodu. Ne tražim zahvalnost ni bilo kakav popust, nego pravo na obranu, presumpciju nevinosti i pravično suđenje, a ono ne može biti takvo dok ste vi pod pritiskom javnosti. Kroz kalvariju prolazim i ja i moja obitelj. Kazneni progon uvjetovan je političkim motivima. Doveden sam u situaciju da kao predsjednik vlade budem osuđen kao prvi ratni profiter! Rekorder za Guinnessovu knjigu! Prvi i jedini ratni profiter u Hrvata. Moram biti cinik iako za to krvarim. Ovo je politički motiviran proces. Nimalo ne aludiram na sudsko vijeće, kazao je Sanader.

– Moja nasljednica Jadranka Kosor izdala je izravan politički nalog za početak moga progona Mladenu Bajiću – naglašava Sanader. Zatim kreće operacija ucjenjivanjem svjedoka i medija.

– Jesam li griješio? Apsolutno! Jesam li kriminalac? Apsolutno nisam. Da sam učinio nešto od svega ovoga, pa ne bih li onda ostao premijer – upitao je Sanader.

Kaže kako se nitko ne bi usudio lagati da je ostao na funkciji.

10.10 sati

Prisjetio se siječnja 2010. godine i konferencije za medije u kojoj je najavio svoj angažman kao počasni predsjednik. Smatra da se Jadranka Kosor prepala i naložila Bajiću njegov progon.

Mladen Bajić najavio je tada State Departmentu progon bivšeg premijera, navodi on dokumente Wiki Leaksa.

Navodi  još i tri citata iz medija, a koji potkrepljuju njegove tvrdnje da su mediji znali da je riječ o političkom progonu. Spominje stoga kolumnu iz veljače Davora Butkovića s naslovom: Je li sadašnja Vlada odlučila Ivu Sanadera poslati u zatvor?

– To je vodeći politički komentator u zemlji, kaže Sanader.

Drugi je navod, iz prosinca 2010. od Roberta Bajrušija u Nacionalu: J. Kosor vodi lov na Sanadera, to je činjenica koja se ne da zanijekati.

Dana 17. studenog 2010. u Globusu je objavljen članak u kojem tadašnji potpredsjednik Šeks smiruje saborske zastupnike: Više neće biti uhićenja. To je bilo sedam dana nakon Sanaderova uhićenja pa se on čudi kako to Šeks može znati.

– Jedini je zaključak da je progon protiv mene počeo iz političkih razloga.

10.50 sati

Stanka je do 12 sati

12.00 sati

Nakon pauze Sanader je nastavio iznositi obranu.

- Još jednu nadopunu mojem izlaganju i argumentiranju da je riječ o montiranom procesu reći ću da je Vlada J. Kosor u svibnju 2011. poslala EU Komisiji izvješće o provođenju obveza i europskih smjernica u pogledu čl. 23 o pravosuđu. U tom izvješću, dok sam ja u Austriji u ekstradicijskom pritvoru, piše "Uskok podiže mnoge optužnice i pokreće istrage između ostalih i protiv bivšeg predsjednika Vlade" a u tom trenutku protiv mene nema ni jedne optužnice, naveo je Sanader.

- Mojim zatvorom tadašnja vrhuška HDZ-a i Vlade s jedne strane lišava se nekoga s kim su radili do jučer i znaju koliko je jak i "mi smo mirni dok je u zatvoru". Moj odvjetnik Suić poslao je pismo u Vladu i dobili smo nemušti odgovor u kojem ovo nije demantirano. Eto, i prema EU su argumentirali mojim zatvorom. To je bio dodatni motiv u politici J. Kosor da krene s progonom.

No, ona nije samo na tom onimoznom stastanku 4. siječnja Bajiću nalog za moj progon, nego mu je slala pojedine dužnosnike iz Vlade i HDZ-a da toče protiv mene. Imamo potvrdu nekoliko takvih ljudi koji su rekli da ih je stalno slala tamo i nutkala "idite Bajiću i govorite sve što znate". To je značilo, vidi sve što znaš i ne znaš, izmisli..

Ako drž. odvjetnik ne bi sve odradio kako treba, to bi bila potpora.

- Sve ovo dokazuje da je riječ o konstruiranim optužnicima. U Fimi medija nema ni jednog dokaza. Optužnica se temelji na nebuloznim izjavama mojih suoptuženika čije se izjave ne dokazuju. Nema ni jednog dokaza u spisima. Di je tu bilo kakav dokaz, di je tu potkrijepa. To pojačava osjećaj i dojam i uvjerenje i zaključak da je riječ o konstruiranoj optužbi koja se temelji na izjavi koga, optuženika. Dužan sam bio ovo reći i zbog sebe i zbog javnosti i obitelji i na koncu konca zbog povijesti.

- Što je istina o HDZ-u? Izabran sam u Sabor 92... započeo je Sanader pa počeo iznositi detalje iz svoje političke povijesti. Prisjetio se i svoje uloge u Domovinskom ratu, kazao kako je od početka bio u Predsjedništvu stranke..

- Na saboru stranke u travnju 2000. godine donijeli smo niz odluka koje su bitne za postupak. Odlučeno je da će se u središnjice stranke donositi sve bitne odluke. O svemu se odlučivalo u Zagrebu, kazao je.

- Uveli smo načelo subsidijarnosti o čemu se ovdje mnogo govorilo. Riječ je o tome da se emancipiraju ljudi koji rade na terenu, bilo mi je neprihvatljivo da oni odrađuju sve, lijepe stranku i sl, a mi im u Zagrebu određujemo tko će biti kandidat. Neka onda sami odlučuju, to je bila politička emancipacija stranke, navodi Sanader.

Već dogodine na lokalnim izborima u svibnju 2001. godine to se promijenilo, vi ste ti koji odlučujete o svojoj političkoj budućnosti, pojasnio je tu inovaciju.

Druga inovacija je bila osuda radikalizma i ekstremizma, podsjetio se. Navodi i kako su odlučili otvoriti se koalicijskim partnerima.

12.24 sati

Krenuo je tada Sanader u obilazak terena kako bi se stranačkom članstvu pojasnilo što je to "novi HDZ" s obzirom na programske inovacije..

12.26 sati

U to vrijeme HDZ je bio u oporbi, kazao je Sanader, a "nova vlast pobrinula se da članovi stranke budu u strahu". Sjećam se da je Račan u intervjuu tal. listu dao izjavu da je HDZ pod istragom. tada nije bio, ali je bio pod Kosoricom.

12.30 sati

Glavni tajnik vodi stranku u operativnom smislu, započeo je Sanader izlaganje o radu Predsjedništva stranke.

- Predsjedništva stranke, to je politički mozak stranke, koje raspravlja o svim bitnim pitanjima

Npr. Jarnjak je rekao, što bi Sanader rekao, to je bila tema. To je naprosto nerealno. Na koji je način zamislivo da bi predsjednik diktirao dnevni red. Kako bih ja znao što svi moji predstavnici po terenu imaju za predložiti. Puno su predlagali drugi i to je sasvim logično, kao i to da netko brine o svemu na sjednicama. A tko to radi  - glavni tajnik. Tko zapisuje sjednice? Glavni tajnik.

Ovdje smo slušali od bivšeg gl. tajnik (Jarnjak, op.a.) Sve je to radio Sanader. Ja se sad neću na njega, nego govorim kako su vođene rasprave. Ovdje se htio stvoriti dojam da se nije raspravljalo. Da sam ja samo donosio zaključke. To je smiješno. Onaj tko predlaže temu on iznosi argumente, kasnije ide rasprava. To smo radili. Nisam nametao svoje mišljenje. Prema tome, je li sve teklo u nekakvoj pobožnoj atmosferi? Ne, bilo je svađa, polemika.. Posebno oko proračuna. Znale su iskre frcati, čovjek bi stekao dojam da će svaki čas izbiti neka tuča. Predsjedništvo je funkcioniralo kao svako predsjedništvo neke stranke.

Nemojmo raditi bauk od HDZ-a ni strukturu u kojoj sam ja bio autoritet koji bi naredio "ovakav će biti zaključak", apelira Sanader.

Teme su npr. bila kadrovska pitanja, a o tome raspravljaju sve stranke.

- Suočen sam tu s nebuloznim izjavama. Odakle bih ja znao tko su sve kadrovi. Imam ograničen pristup. Čobanković zna tko u istočnoj Slavoniji može biti kadar za Hrvatske šume. Odakle bih ja to znao. Ja sam primjerice predlagao kad su bila pitanja oko završnog računa koji B. Pavošević nije mogla složiti, onda sam predložio Maricu Kosor iz Splita.

Nikakve mistifikacije oko rada HDZ-a nije bilo.

- Bio sam autoritet jer se jedino tako može voditi stranka i Vlada. Ali, da ,  bio sam toliko mudar da znam da čovik i tovar znaju više nego čovik, to je logično...

13.10 sati

Glavni tajnik je prvi čovjek koji brine o funkcioniranju stranke, pa tako i o financijama. On potpisuje završni račun.. Što to znači? Pa neće potpisati nešto na čemu nije radio, što ne zna. On potpisuje ugovor s donatorom. On dogovara kad su izbori izborne kampanje.. nastavio je Sanader.

Predsjedništvo je davalo ključne smjernice za kampanju, no financijski je to operacionalizirao glavni tajnik. To je tako logično i blisko realnosti. Isto je bilo i s pjevačima. Ako je neki pjevač htio pjevati u kampanji, glavni tajnik je potpisivao ugovor s njim, tvrdi Sanader.

Glavno tajništvo, ponavlja Sanader, operacionalizira.

- Apsolutno je predsjedništvo raspravljalo o financijama, kaže dodajući da se najviše rasporavljalo pred izbore.

- Morali smo znati koliko ćemo potrošiti, morali smo imati financijski plan. A stranka je pomagala nekim ograncima koji nisu imali dovoljno donacija i sl. Sve to evidentirao je gl. tajnik i iznosio prijedlog. Točno se sjećam izborne promidžbe za 2007. godinu, koliki će biti proračun stranke, a to je financijski plan. Raspravljali smo i o završnom računu i kasnije ga stavljali na internet pa je svaki član imao uvid. No, to nisu bile prve teme na dnevnom redu, nego na kraju kad smo već raspravili politička pitanja.

 

 

Optužbe

Sanadera se tereti da je preko tvrtke Nevenke Jurak iz državnih poduzeća i tvrtki, a kroz crne fondove stranke, izvukao za sebe 15 milijuna kuna, a cijela afera "teška" je 70-ak milijuna kuna. Optužena je uz njega i stranka koja ga je izbacila, a otkako je lani u travnju počelo suđenje, na klupi za svjedoke izredali su se brojni hadezeovci. Gotovo svi oni tvrdili su kako nisu imali saznanja o stranačkim crnim fondovima te da je u svemu zadnju riječ imao Sanader. 

Sam Sanader odbio je na početku suđenja iznijeti svoju obranu, no dosad je ipak iskoristio svaku priliku da istakne kako je ovdje riječ o podmetanjima. 

Osim Sanadera i HDZ-a, na optuženičkoj su klupi i nekadašnji šef Carine Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević, stranačka blagajnica, koji su priznali krivnju. 

Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-a i Vlade, odbija optužbe.

>>Sanader je bio izvrstan nogometaš, a u Austriji je živio na visokoj nozi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije