INTERVJU

Sanader: Vladam odlučno, a ne kalkulantski

san01.jpg
import
06.12.2005.
u 22:30

Na polovici svojega i mandata HDZ-ove vlade, premijer Ivo Sanader, kao malo koji dosadašnji hrvatski predsjednik Vlade, zadobio je poziciju najpopularnijega hrvatskog političara. Samo nekoliko tjedana nakon zauzimanja vrha popularnosti u anketama, ta potpora opada.

Razlog – Sanaderova odlučnost da napokon riješi pitanje povrata u komunizmu oduzete imovine nekadašnjih hrvatskih državljana. Nekoliko dana poslije, unatoč svemu, u Bratislavi na teniskom finalu Davisova kupa ponovno se skandiralo “Ivo, Ivo”. Očito je da nacionalni uspjesi i porazi u Hrvatskoj još uvijek izravno i trenutno utječu na rejtinge njezina premijera.

VL: Sami priznajete da su vas savjetnici upozoravali da će vas ovaj potez stajati rejtinga i popularnosti.
SANADER: Da, prema nekim anketama. Tako je bilo i prije godinu dana kad mi je i bliski suradnik Ivan Jarnjak objašnjavao da ne bi bilo dobro uvesti nula promila jer je "u Zagorju 0,5 promila već u zraku", a i u ožujku se javnost obrušila na nas kad su odgođeni pregovori s EU. I onda sam, kao i sada, bio miran i znao da će odluke donijeti rezultate.

Kad imaš viziju i plan, onda na tomu putu postoje, normalno, usponi i padovi rejtinga. Međutim, važnije je biti respektiran nego popularan. Kad me moj glasnogovornik Maček upozoravao, rekao sam da nije sada važna popularnost, nego da odradimo sve one traume, pitanja koja smo naslijedili iz prošlosti, a to je i povrat imovine. Ako to sada ne riješimo, nastavit ćemo nositi to breme i stvoriti još žešće frustracije u budućnosti. Isti princip vodi me u pitanju rješavanje duga umirovljenicima. Uostalom, u oba je slučaja riječ o poštovanju odluke Ustavnog suda i Zakonu o povratu imovine koji je donio Hrvatski sabor.

VL: Nakon dobivanja početka pregovora o ulasku u EU, stjecao se dojam da ste osigurali još jedan premijerski mandat. Sada je nešto drukčija situacija. Kakve su šanse da vaš prijedlog o zakonu o povratu imovine Austrijancima i drugim bivšim državljanima prođe u Saboru, s obzirom na to da vam je potrebna dvotrećinska potpora?
SANADER: Sigurno je da nećemo u Sabor uputiti prijedlog tog zakona dok ne osiguramo dvotrećinsku većinu. Postoji još niz aspekata povrata imovine, a koji javnosti još ostaju nepoznati, ili nisu dovoljno rasvijetljeni, ili su ostali u drugom planu. Ovdje nije riječ o strancima, nego o bivšim hrvatskim državljanima koji su bili prisiljeni izgubiti naše državljanstvo, oteta im je imovina, otišli u inozemstvo i uzeli druga državljanstva. A što su trebali ostati bez državljanstva? Nadalje, ovdje nije riječ samo o sporazumu s Austrijom nego će doći na red i sporazumi s ostalim državama, prema popisu koji je načinila Račanova vlada, dakle sa SAD-om, s Izraelom...

Prije svega, riječ je o Židovima, bivšim hrvatskim državljanima kojima je imovina oduzeta. Kod Austrijanaca, riječ je o vrlo malom broju ljudi, a koje nije obuhvatio sporazum bivše Jugoslavije i Austrije... Dakle, ovime se ne derogiraju bivši sporazumi Jugoslavije i Austrije, nego je riječ o malom broju ljudi kojima je učinjena nepravda, a koji nisu obuhvaćeni sporazumima bivše Jugoslavije i Austrije. Sve ovo što radimo i govorimo, činimo na temelju odluke Ustavnog Suda RH, koji je 1999., pod predsjedanjem Jadranka Crnića, donio odluku koja je obvezujuća za Sabor.

VL: Gospodn Crnić, međutim, sada kaže da njegova odluka ne znači i naredbu?
SANADER: Nije naredio jer Ustavni sud ne naređuje, nego donosi odluke. Dakle, donio je odluku kojom izjednačava sadašnje hrvatske državljane i nekadašnje kojima je oteta imovina. G. Crnić je dva puta Račanu i njegovoj vladi produljivao rok u kojemu je ta vlada morala prihvatiti zakon. Dakle, Crnić je na primjeni te odluke inzistirao. Zato su njegove današnje izjave u najmanju ruku čudne.

VL: Vaš HDZ je tada bio protiv prihvaćanja ovakvog zakona?
SANADER: Točno, ali sada smo u poziciji da moramo poštovati taj zakon. Pitali su me hoćemo li mi sada predložiti izmjene zakona. Ne možemo, jer je on proizvod Ustavnog suda. Jedino ako Ustavni sud povuče svoju odluku, zakonodavac bi mogao promijeniti zakon. Bivša je vlada osnovala povjerenstvo za pregovore s državama na koje se to odnosi i održala dva kruga pregovora s Austrijancima. Treći, završni krug obavila je moja vlada. Račanova je vlada pripremila i listu država s kojima treba potpisati bilateralne sporazume. I na kraju ono što je široj javnosti očito najvažnije: financijska simulacija kaže da se austrijskim državljanima treba vratiti dug od 116 milijuna kuna (svima oko 750), i to ne u "kešu", nego na rok od 20 godina, u obveznicama i sl.

VL: Kritičari su izračunali da je riječ o milijardama i da će zbog toga Hrvatska bankrotirati.
SANADER: Rekao sam vam prave brojke i uvjete. Nije teško izračunati da povrat tog duga iznosi 0,04 posto godišnjeg proračuna. Ako će to ugroziti opstojnost Hrvatske, onda nas nitko ne može spasiti. Želim skinuti hipoteke iz prošlosti s budućih generacija. Svaka vlada mora poštovati zakon i odluke suda, a priče predsjednika SDP-a Račana da je o ovome trebalo pregovarati 200 godina neozbiljne su i u pitanje dovode hrvatsku vjerodostojnost. Pa tko to ide u pregovore da bi pregovarao 200 godina, ili da bi varao drugoga? Što si donosio taj zakon ako ga nećeš poštovati?

VL: Javnost je, dakle, po vama, potpuno pogrešno informirana?
SANADER: Žao mi je što je tomu tako, a smatram da nije bila potrebna ni drama s poslanicom predsjednika Republike.

VL: Opstojnost države nije u pitanju, kako to ističe predsjednik RH?
SANADER: Mirno spavajte, dok je ova vlada na čelu države, budućnost i opstojnost su zajamčene.

VL: Zašto je onda S. Mesić pribjegao takvoj dramatici u svojoj poslanici?
SANADER: Vjerojatno mu je neki od njegovih savjetnika krivo rekao da je riječ o derogiranju ugovora bivše države, a to nije istina.

VL: Smatrate da Mesić nije znao pravo tumačenje zakona?
SANADER: Svatko ima svoj stil. Možda ću i ja, ako se javnost nastavi dezinformirati, morati posegnuti za sličnim obraćanjem.

VL: Predsjednik Mesić Židovima je obećao povrat imovine. Temelji li se i židovski zahtjev na istom zakonu prema kojem je napravljen prijedlog sporazuma s Austrijom?
SANADER: Naravno.

VL: Zanimljivo je da se prvi put dogodilo da vlada desnog centra biva optužena od stranaka ljevice i lijevog centra za ugrožavanje nacionalnih interesa?
SANADER: Ha, ha..., mislim da je to vrlo lako obrazložiti, jednostavno, SDP, a i HSS u velikim su previranjima. Račan je najavio da se više neće kandidirati na idućoj stranačkoj konvenciji i počela je borba za nasljednika. Vidimo da on raspušta lokalne i cijele županijske ogranke SDP-a, na djelu su međusobne borbe njegovih nasljednika i gube popularnost... Dakle, trebalo je pozornost s tih unutrašnjih borbi skrenuti na HDZ i Vladu.

VL: Javnost pita: zašto Hrvatska vraća oduzet imovinu kad drugi to ne čine?
SANADER: Mađarska je to učinila, a i Austrija je vratila Židovima oduzeto, ne sve, jer to nije moguće, kao što ni mi nećemo moći vratiti svima sve. U procesu je povrat i u ostalim državama.

VL: Nakon oštre Mesićeva poslanice, čini se, reagirali ste začuđujuće mirno.
SANADER: Reagirao sam odgovorno. S predsjednikom RH sukreiram Ustavom određene poslove i nastojimo dobro surađivati. Reći ću vam potpuno otvoreno, bez ikakva kompleksa: svima je u interesu da odnos predsjednika države i premijera bude dobar i zato je važno postići najbolju, nekonfliktnu klimu u kojoj se moraju rješavati problemi gospodarstva, restrukturiranja poljoprivrede, učinkovito pregovarati s EU... To su naše zadaće, koje sve vode najvažnijem podizanju standarda hrvatskih građana. Poznato je da mogu efikasno odgovoriti na napade, no ipak smatram da za Hrvatsku nije dobro da se predsjednici države i Vlade prepiru. Ja ću u svakom trenutku, čak i kad dođe do kriza, biti za razgovore, a riješit ćemo i ove prijepore. Zato sam i rekao da nema sukoba Banskih dvora i Pantovčaka.

VL: Predsjednik više nije formalno u HNS-u, no sklon mu je. Hoće li ovi prijepori zaustaviti interes za buduće partnerstvo HDZ-a i HNS-a, o čemu se nagađa?
SANADER: HDZ smatra mogućim suradnju sa svim strankama, osim sa SDP-om. Ponajprije ovdje mislim na naše aktualne partnerte HSLS, DC, HSU, predstavnike manjina i pojedince iz naše saborske većine, no bez kompleksa mogu govoriti o eventualnoj suradnji sa sadašnjom oporbom HSP-om, HNS-om, ili HSS-om.

VL: Ovakvo "vabljenje" lijevih partnera otvara prostor onima desno od vas na političkoj pozornici?
SANADER: Ne mislim tako, dobro je da najjača hrvatska stranka, HDZ, stranka desnog centra, može surađivati i sa strankom desno od sebe, poput HSP-a, no i sa strankama lijevo od sebe, kao što su HSS i HNS, ili HSLS. Ja HNS vidim na lijevom centru, vidim da se bore sa SDP-om za birače i podržavam ih u tome. Zbog ove korisne nacionalne politike, samo je tanki sloj birača otišao HSP-u, no vjerujem da će se i vratiti.

VL: Bude li prijevremenih izbora, morat ćete ubrzo pregovarati.
SANADER: Iako bi HDZ danas ostvario veću pobjedu nego na parlamentarnim izborima 2003., prijevremenih izbora neće biti jer bi oni na pola godine blokirali sve procese u državi. To po našem političkom programu ne dolazi u obzir. Izbori će biti redoviti, a HDZ će opet pobijediti na izborima kao najjača stranka.

VL: Kakvim vidite rasplet u HSS-u?
SANADER: Ovo što se događa u HSS-u logičan je slijed. Nakon izbora 2003. HSS-u smo ponudili koaliciju, što je HSS odbio, iz tada meni nerazumljivih razloga. Nakon što je odbio službenu koaliciju, evo reći ću to javnosti prvi put, smatrao sam da je njihov ministar Željko Pecek dobro obavljao svoj posao i ponudio sam Tomčiću, bez obzira na to što nismo u koaliciji, da Pecek bude ministar i u mojoj vladi. Tomčić je i to odbio. HSS je stara, povijesna hrvatska stranka i ima odličnih ljudi. Vrijeme je da se transformira i postane ozbiljna, suvremena stranka koja može surađivati s HDZ-om!

VL: Poredajte po poželjnosti svoje stranačke partnere.
SANADER: Kako sam i pobrojio, HSLS, DC, HSU, predstavnici manjina, ali i danas oporbeni HSP, HSS i HNS, svi su jednako prihvatljivi, osim SDP-a.

VL: Radimir Čačić, pak, tvrdi da ga zanima samo premijersko mjesto. Znači li to da ćete se vi pomicati prema mjestu predsjednika RH?
SANADER: To su medijske atrakcije, no u ozbiljnoj politici treba prvo skočiti pa reći hop. Njemu treba još puno toga da bi ostvario svoje premijerske ambicije... No pozdravljam ih, jer što bude više "premijera u sjeni", meni lakše...


Redovito razgovaram s predsjednicima drugih stranaka

VL: Je li točno da se, privatno, češće nalazite s Račanom?
SANADER: Nije točno. Ali sam uveo praksu, koju nije rabio ni jedan hrvatski premijer prije mene, a to je da bez ikakva kompleksa pozivam predsjednike stranaka na razgovore. Zadnji put sam pozvao na ručak Račana, Arlovića i Šeksa, prije dva-tri tjedna, ovdje u Vladi. Idući tjedan ću se susresti s vodstvom HSU-a, a prošli sam tjedan razgovarao s Čehokom, Đ. Adlešić i Kramarićem. Susreo sam se i s vodstvom SDSS-a i predsjednikom HSP-a A. Đapićem te vodstvima HNS-a i HSS-a, a razgovaram i s predstavnicima manjina. Mislim da je potpuno normalno.


Račan ne bi vratio ono što su njegovi prethodnici komunisti oteli

VL: S obzirom na to da se Račan protivi primjeni zakona koji izjednačava pravo povrata oduzete imovine sadašnjih i naših bivših državljana, znači li to da je on uopće protiv povrata, bilo kome, u komunizmu oduzete imovine?
SANADER: Prema njegovu principu, čini se da je tako, da je njegova logika ista ne vraćati imovinu koju su komunisti oteli 1945. i poslije toga. Vjerojatno je tomu tako, ali pitajte njega zbog čega. Ne želim ni pomisliti na to da Račan želi braniti komunističke zločine počinjene u poraću. To bi tek bila prava katastrofa za njega i SDP.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije