JEDAN OD NJIH JE PUTINOVA RUSIJA

Šef britanske vojske: 'Moramo biti spremni na rat u sljedeće tri godine, četiri su moguća neprijatelja'

British Army soldiers from the 12th Armoured Brigade Combat Team during Exercise Immediate Response in Drawsko Pomorskie training area
KACPER PEMPEL/REUTERS
24.07.2024.
u 16:46

"Ne tvrdim da smo na neizbježnom putu prema ratu, ali imamo apsolutnu potrebu da obnovimo vjerodostojnu vojnu snagu kako bismo učinkovito odvratili moguće prijetnje", poručio je general Sir Roly Walker

General Sir Roly Walker, novi zapovjednik britanske vojske, upozorio je da britanska vojska mora biti spremna u sljedeće tri godine za mogući sukob s Rusijom, Kinom, Iranom i Sjevernom Korejom. Iako sukob nije neizbježan, Walker predviđa da će ruski predsjednik Vladimir Putin, bez obzira na ishod rata u Ukrajini, postati još opasniji i željeti osvetu protiv zemalja koje su podržale Ukrajinu. "Poanta je u tome da kada mislite da su [Rusi] pali, oni će se urlajući vratiti kako bi se osvetili", rekao je na brifingu s novinarima na marginama godišnje vojne konferencije.

General Walker, govoreći neuobičajeno otvoreno za trenutnog časnika, također je upozorio na moguće kineske planove za invaziju na Tajvan, ambiciju Irana da razvije nuklearno oružje te prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja. Objasnio je da te zemlje međusobno surađuju, dijeleći oružje i tehnologije, te kako bi se njihov izazov mogao objediniti do 2027. ili 2028. godine.

"Do tada bi mogla nastati situacija u kojoj će te prijetnje biti usklađene i vaša sposobnost da se nosite s njima pojedinačno – kao specifičnim krizama koje se mogu upravljati prema pravilima – bit će znatno smanjena", rekao je. Dodao je da će problem u jednom području vjerojatno uzrokovati slične probleme u drugom, što ovu situaciju čini globalnim izazovom koji treba sagledati iz različitih perspektiva širom svijeta.

General je također naglasio potrebu za britanskom vojskom da obnovi svoju sposobnost da odvrati buduće ratove s jakim borbenim kapacitetom. Ako vojska ne usvoji nove tehnologije i inovacije, riskira da zaostane za promjenama u ratovanju, smatra Walker. "Ne tvrdim da smo na neizbježnom putu prema ratu, ali imamo apsolutnu potrebu da obnovimo vjerodostojnu vojnu snagu kako bismo učinkovito odvratili moguće prijetnje."

VEZANI ČLANCI:

Walker planira udvostručiti sposobnost vojske do 2027. godine i osposobiti je da uništi neprijateljske snage koje su najmanje tri puta veće od vlastite do kraja desetljeća, ali bez povećanja broja trupa ili budžeta. Zatim je napomenuo da bi nedostatak sredstava mogao ograničiti sposobnost vojske da se bori učinkovito i naglasio važnost prilagodbe novim tehnologijama kako bi se vojnici učinili učinkovitijima. 

FOTO Prepoznajete li ovu zastupnicu? Danas 'vadi mast' desničarima, a prije se družila sa svjetskim zvijezdama

British Army soldiers from the 12th Armoured Brigade Combat Team during Exercise Immediate Response in Drawsko Pomorskie training area
1/35

Komentara 36

D1
Dinamo 1982
19:48 24.07.2024.

Spremi za rat prvo sebe, svoju djecu i širu obitelj "šefe britanske vojske". I obavezno daj i svoj novac za svoju dragu vojsku i kralja. Moćni, bogati i generali prvo kažu "za mnom" i krenu prvi .

ZA
zagabria5
21:32 24.07.2024.

Laprda bez veze. Cijelu povijest imaju hrpu neprijatelja, ako sada imaju samo 4 onda su super. Od ta četiri dva ih mogu uništiti u tjedan dana. Zna on to samo žica lovu za vojsku a možda malo ode i privatnim kanalima

KD
Karl.Donitz
19:42 24.07.2024.

Teško je prihvatiti kako više nisi dominantan na morima i ne možeš otimati i pljačkati po kolonijama. Kolonije i zaostali napredovali i ne daju se više......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije