Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 203
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'UPOZORENJA OSTAJU'

Šef DHMZ-a: 'Ovakva nevremena bit će sve češća, bitno je da danas i sutra ne bude ozlijeđenih'

Zagreb: DHMZ je upalio crveni meteoalarm za zagrebačku županiju
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
01.07.2024.
u 20:45

Ovakav nalet nevremena ponovno bi se mogao očekivati u Hrvatskoj, na području Kvarnera. "Da, očekujemo u noći pojavu lokalnih nevera, a za sutra će južni dio biti pod upozorenjima. Bitno je da danas i sutra prijepodne ne bude nikakve štete ili ozlijeđenih", kazao je šef DHMZ-a.

Nevrijeme je pogodilo Zagreb te još jače njegovu okolicu, a glavni ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Ivan Güttler govorio je koji su sljedeći koraci te što se od vremena može očekivati u idućim danima.

"Možemo reći da smo u dijelu godine kad su grmljavinska nevremena uobičajena za ovaj dio Europe. Mi smo u DHMZ-u već jučer prepoznali opasnu situaciju i izdali narančasto upozorenje, da bismo danas prijepodne izdali crveno. Ovo najveće nevrijeme je sad na području Slavonije i ide prema istoku", rekao je Güttler pa otkrio hoće li ovakve pojave biti sve češće. "Nažalost, hoće. Usred klimatskih promjena intenziviraju se. Dok ne budemo adresirali uzrok, imat ćemo ovakve situacije", kaže za N1.

Ovakav nalet nevremena ponovno bi se mogao očekivati u Hrvatskoj, na području Kvarnera. "Da, očekujemo u noći pojavu lokalnih nevera, a za sutra će južni dio biti pod upozorenjima. Bitno je da danas i sutra prijepodne ne bude nikakve štete ili ozlijeđenih", kazao je.

Trebamo li i ovog ljeta biti spremni na onakvo nevrijeme kao prošle godine? "Ako bi bilo nešto slično, imamo sustave upozorenja kako bi građani bili spremni. Ne možemo reći da je opasnost na nuli, ali ne treba širiti paniku. Samo treba pojačati oprez i pažnju. U slučaju situacija koje zahtijevaju veću pažnju, upozorit ćemo na njih. Također, svi mogu preko naših stranica pratiti radare uživo pa tako dobiti osjećaj dolazi li što na njihovo područje", zaključio je Ivan Güttler.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, u ponedjeljak poslijepodne snažno nevrijeme "prohujalo" je Zagrebom i Zagrebačkom županijom, a ono se sada polako premješta prema Istri i Kvarneru. IstraMet je na svojim mrežnim stranicama upozorio da se, prema DHMZ-ovu sustavu ALADIN, na tom području očekuje poprilično turbulentna noć.

"Što se tiče Istre i Kvarnera, DHMZ-ov ALADIN za večer i noć pred nama je najžešći. Usudili bismo se reći i zabrinjavajući. Ostali modeli su blaži, međutim snažni neverini teško da će nas zaobići. Pobrinite se za imovinu, nemojte se upuštati u duboku noć pod maliganima i skrenite pažnju vašim gostima", upozorava IstraMet. Također, crveni alarm Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za zagrebačku i osječku regiju, kao i narančasto upozorenje za riječko i dubrovačko područje, i dalje su na snazi do kraja dana. 

FOTO Najkraća rijeka na svijetu od izvora do ušća je u Hrvatskoj: Pogođate li o kojoj se radi?

Zagreb: DHMZ je upalio crveni meteoalarm za zagrebačku županiju
1/13
Ključne riječi

Komentara 2

PE
pežo
22:09 01.07.2024.

Bilo bi dobro da se zabrani letenje zrakoplovima jer oni rade najviše štete i zagađenja i djeluju na vrijeme pogotovo ljeti kada ih ima bezbroj u danu.

HH
hhzg01
06:41 02.07.2024.

Dok je ovaca bit ce i ovakvog vremena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije