NADZOR OBVEZNIKA FISKALIZACIJE

Šef Porezne o inspekcijama: Ove godine smo imali 9 zatvaranja, većina u Zagrebu

Pula je puna turista
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
1/2
19.08.2024.
u 23:08

Inspektori su na terenu pojačano, pogotovo tijekom turističke sezone, objasnio je Kutleša

Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave, gostovao je RTL-u Danas gdje je komentirao nadzor kojeg su inspektori proveli ovog ljeto. Nepravilnosti su pronađene u 60 posto nadzora rizičnih poreznih obveznika kojih je od 97.000 njih oko 5.000, a ravnatelj je otkrio zbog čega su se najviše izdavale kazne.

- Najčešće je neizdavanje računa u pitanju, često je ponuda u pitanju koja kasnije ne bude fiskalizirana što je najteži porezni prekršaj koji se sankcionira prekršajnim kaznama. Naravno, inspektori su na terenu pojačano, pogotovo tijekom turističke sezone - kazao je, dodavši kako je najčešći prekršaj kada se račun izda, a potom i stornira jer to znači da on nije bio fiskaliziran. 

- Ove godine imali smo devet zatvaranja s tim da je to stvarno krajnja mjera - ako niti jedna druga mjera stvarno ne urodi plodom onda pečetiramo objekat iako nikoga ne želimo omogućiti da radi, ali želimo da poštuju postojeće propise. Većina toga je bila u Zagrebu - dodao je. Savjetovao je i građane što učiniti u situaciji kada ugostitelji pitaju - ''Treba li vam račun?''.

- Ono što mi imamo i kroz ovu našu edukciju i kroz nagradni natječaj da osvijestimo naše građane da je potrebno uzimati račune kao i sve obveznike fiskalizacije da je obveza i potrebno izdavati račune. Treba uzeti svoj račun jer tako štitimo i druge porezne obveznike koji su lojalni odnosno koji izdaju račune u skladu sa zakonom - poručio je i kazao kako građani uvijek mogu obveznike prijaviti kroz servise Porezne uprave ako zatraže račun, a ne dobiju ga. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Na plaži kupači, a pokraj njihovih glava automobili

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
02:27 20.08.2024.

Ne razumijem. Kako ja to pomazem drugim obrtnicima ako ne trazim da mi se izda racun? Dal' ce im biti smanjen porez? Sigurno nece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije