Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trendovi

U Slavoniji započeo uzgoj profitabilne biljke koja u traktoru može stajati samo sat vremena, evo o čemu je riječ

Virovitica: Tvrtka Herbea, proizvodnja i prerada ljekovitog bilja
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
07.05.2024.
u 10:33

Procjenjuje se da je zarada i do 2000 eura po hektaru, ali nije baš toliko jednostavno

U Slavoniji se sve više sadi egzotično i ljekovito bilje umjesto dosadašnjeg kukuruza koji je postao sve skuplji za žetvu. Naime, u tijeku je žetva kamilice, a ratari navodno odustaju od žitarica radi neisplativosti, prenosi Dnevnik.hr. Za proizvodnju kukuruza treba uložiti i do 800 eura po hektaru dok je kamilica puno jeftinija.

Osim toga, procjenjuje se kako se na kamilici može zaraditi i do 2000 eura po hektaru, ali nije baš toliko jednostavno. "Unosnije je jer nema ulaganja", rekao je jedan od poljoprivrednika. Međutim, nakon žetve, kamilica u traktoru može stajati samo sat vremena jer inače gubi svoja svojstva.

Dakle, nakon žetve se mora što prije stići do sušare. Nije potrebno imati samo zemlju i kamilicu već je potrebno uložiti i u sistem sušenja. Jedan od poljoprivrednika objasnio je kako su umjesto klasičnih sustava grijanja odlučili instalirati solarne panele na krovove objekata. Ideja je iskoristiti sunčanu energiju za zagrijavanje vode, koja bi potom služila za grijanje sušara na farmi, djelujući kao svojevrsno centralno grijanje. Kamilica se pakira nakon 16 sati sušenja te se tek tada može koristiti u medicini, farmaciji, prehrani ili kozmetičkoj industriji.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO Na poljima oko Virovitice u tijeku je žetva 'bijelog zlata', naše najzastupljenije ljekovite biljke

Komentara 4

ŠS
Štap sa glavom
15:36 07.05.2024.

Savjetovali su nama i uzgoj puževa, lješnjaka i još mnogo egzotičnih kultura.

ZE
Zeliko
13:12 07.05.2024.

Bolje kuruzu prodavati na moru za 2 ojro komad. 2 prikolice kuruze i nova mečka u garaži.

IV
ivanjoksimovic
12:10 07.05.2024.

2000 eur po hektaru je ništa u poljoprivredi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije