PRIVATIZACIJA

Slobodna Dalmacija Europapress holdingu

29.05.2004.
u 00:00

Međunarodni natječaj za Sunčani Hvar idući tjedan, a za PIK Vrbovec u utrci Agrokor i Talijani

Upravni odbor HFP-a na čelu s Andrijom Hebrangom jučer je donio odluku o prodaji Slobodne Dalmacije Europapress holdingu, jedinom ponuđaču koji je dao ponudu u skladu s pravilima natječaja. Nakon odluke, EPH treba zatražiti mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o tome prelazi li potencijalna akvizicija Slobodne zakonom dopuštenu koncentraciju.

Hebrang zadovoljan

Hebrang je na konferenciji za novinare, koja je održana nakon sjednici UO HFP-a, rekao da je Fond odlično obavio posao u vezi sa Slobodnom, a nekih nedoumica ima u vezi s mogućim financijskim dubiozama te tvrtke koje nisu vidljive u ovom trenutku, a kupac hoće biti siguran da mu se neće poslije nakalemiti. O tome se još pregovara, no, po svemu sudeći, to nije problem koji bi mogao dovesti u pitanje odluku o prodaji.

Hebrang je najavio ubrzanu privatizaciju svih tvrtki, i to u roku od dvije godine. U tom razdoblju radit će i Fond, a nakon toga neprodana imovina, uglavnom nekretnine, prijeći će u nadležnost Ureda za upravljanje imovinom. One s manjim udjelima prodavat će se na burzama, i to po 80-ak paketa mjesečno, a tvrtke u većinskom vlasništvu također će u masovniju prodaju.

Jučer se raspravljalo i o privatizaciji Sunčanog Hvara. Donesena je odluka o raspisivanju javnog međunarodnog natječaja za nekoliko dana.

Prvi poziv bit će neobvezujući i od potencijalnih kupaca očekuje se da sami predlože model i pravu strukturu ulaganja. Vlada model privatno-javnog partnerstva namjerava provesti prema postojećim zakonima, a Hebrang kaže da pravno uporište postoji u Zakonu o obveznim odnosima, i to dijelu koji se odnosi na ortaštvo.

Po Zakonu o privatizaciji, pak, dionice Sunčanog Hvara izuzet će se iz prodaje i ponuditi investitorima radi zajedničkog ulaganja. Hebrang, a ni drugi jučer nisu mogli odgovoriti hoće li investitori steći dionice u vlasništvo i koliko.

Neslužbeno se doznaje da HFP ima puno upita u vezi s tom privatizacijom, a uz Škegrin fond Quaestus, očekuju se neke međunarodne financijske institucije što će znatno podići cijenu transakacije.

Novo vodstvo

Fond za privatizaciju primio je i tri pisma namjere za kupnju PIK-a Vrbovec. Žito d.o.o je u međuvremu odustalo, a u igri ostaju Agrokor i Globtrade iz Gorizije u Italiji. S tim u vezi slijedi uobičajen postupak izbora najbolje ponude, uz uvjet da se zadrže svi zaposleni i obave razgovori sa sindikatom.

Jučer je predstavljeno i novo vodstvo Fonda. Uz Damira Ostovića, predsjednika HFP-a, prodajom i marketingom upravljat će Ivan Gotovac, pravnim poslovima Marina Rukavina, financijama Velimir Kračun, nekretninama Robert Peša, a novi tajnik HFP-a je Franjo Jozić.

Snježana Mlinarević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije