OČEKUJE SE POGORŠANJE VREMENA

FOTO/VIDEO Snijeg prekrio Hrvatsku: Napadalo već 8 cm u Lici, jutros padalo i u Zagrebu

Foto: PIXSELL/Božena Matijević
1/23
02.12.2020.
u 11:42

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog prometne nesreće zatvorena je autocesta A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zabok i Sveti Križ Začretje u oba smjera.

U Hrvatsku je stiglo pogoršanje vremena. Za sada u Gospiću i Gračacu napadalo je već 8 centimetara snijega, a oko 10 sati počelo je padati i u Zagrebu. 

VIDEO: Kolona na A1, snimio: Tomislav Krasnec

 

Kako nam javljaju, kolona je na autocesti A1 u smjeru Zagreba sjeverno od tunela Sveti Rok. Duga je tri kilometra. 

Foto: Tomislav Krasnec

No dok je snijeg mnogima problem, u većini Hrvatske prizori snijega razveselili su mnoge. Ponajviše najmlađe. 

Pogledajte snimke zimskog ugođaja, snimila Barbara Toma. 

Snježne pahulje prekrile livadu, snimila Barbara Toma

Nevjerojatni prikazi prvog ovosezonskog snijega, snimila Barbara Toma

U Lici, Gorskom kotaru i dijelu središnje Hrvatske mjestimice pada snijeg, povremeno i ledena kiša, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, izvijestio je pak  u srijedu Hrvatski autoklub (HAK).

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog magle vidljivost je smanjena ponegdje na cestama u unutrašnjosti. Na sjevernom Jadranu puše jaka bura, povremeno sa olujnim udarima. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državne ceste DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin i DC3 Zdihovo-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica.

1/6

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno.

Nigdje bez zimske opreme

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog prometne nesreće zatvorena je autocesta A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zabok i Sveti Križ Začretje u oba smjera.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; A7 Draga-Šmrika; Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8); lokalna cesta Križišće-Kraljevica (LC58107) .

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina). Na dijelu dionice autoceste A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h, zbog jakog vjetra.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelom u Zadarskoj županiji.

Vrijeme

Veći dio srijede suho će se zadržati samo u istočnoj Hrvatskoj. Uz oblake, maglu te malo ili nimalo vidljivog Sunca i neba bit će i dalje razmjerno hladno, uz temperaturu ujutro najnižu od -5 do -2, poslijepodne najvišu 0 do 2 °C. I u dijelu središnje Hrvatske još prijepodne oblačno bez oborina, zatim povremeni mjestimični snijeg, pa navečer kiša koja se može smrzavati na podlozi. Temperatura zraka uglavnom od -3 do 1 °C, navode meterolozi DHMZ-a za HRT. 

1/11

U gorju većinom "negativna" temperatura, pa će se snijeg zadržavati na tlu i do kraja dana napadati često i više od 10 cm. Valja upozoriti i na navečer ponegdje moguću kišu koja stvara poledicu, kao i na malo snijega mjestimice u unutrašnjosti Istre. Na sjevernom Jadranu jutro toplije nego u utorak, ali većinom uz kišu, koja će osobito obilna biti potkraj dana. Mnogima će smetati i jaka i olujna bura, lokalno na udare i orkanska, koja može donositi pahulje, te prouzročiti i jače valovito more.

Velikih će valova biti i na srednjem Jadranu, ali zbog većinom jakog, na udare i olujnog istočnjaka i juga. Kiše će već u noći biti na moru, kasnije i u unutrašnjosti Dalmacije, i to često obilne, osobito navečer. Temperatura zraka uz more će biti uglavnom od 8 do 14 °C, a u unutrašnjosti ujutro još u manjem "minusu", poslijepodne oko 9 °C.

VIDEO: Snijeg blokirao Hrvatsku: Potpuni kaos na A1, HAK izdao upozorenje.


 

 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar EtTore
EtTore
14:26 02.12.2020.

Kad pocinje sezona?

MO
montello
18:29 02.12.2020.

ovako mora biti zima je

5S
505.scrtom
11:51 02.12.2020.

na sto metara vidiš da netko ima svijetloplavu brnjicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije