Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIBERNETIČKI NAPAD

Uključila se i SOA: Radimo na rasvjetljavanju hakerskog napada na KBC Zagreb

Cyber kriminal sve je češća pojava
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.06.2024.
u 12:30

“I ovaj kibernetički napad potvrdio je važnost mjera predviđenih novim Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti, odnosno EU NIS2 direktivom", poručila je Sigurnosno-obavještajna agencija

Klinički bolnički centar Zagreb u četvrtak je bio meta hakerskog napada. Kako su istaknuli iz bolnice, u jutarnjim satima došlo je do kibernetičkog napada na sustave. Bili su prisiljeni isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera, no napomenuli su kako situacija nije ugrozila bolesnike u KBC-u Zagreb. Situacija se danas normalizirala, a Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) potvrdila je za N1 da sudjeluje u rasvjetljavanju kibernetičkog napada. 

“Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e pruža aktivnu podršku zdravstvenom sustavu u digitalnoj forenzičkoj obradi, kao i otklanjanju i saniranju posljedica kibernetičkog napada na dio informacijskog sustava KBC Zagreb”, navela je SOA te istaknula još jednu važnu informaciju. 

“I ovaj kibernetički napad potvrdio je važnost mjera predviđenih novim Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti, odnosno EU NIS2 direktivom. U tom smislu će Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e, u suradnji s drugim dionicima Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, poduzimati potrebne mjere s naglaskom na prevenciji i otpornosti informacijskih sustava na kibernetičke prijetnje”, poručuju.

Direktiva NIS2, kako pojašnjava Europska komisija, zakonodavstvo je o kibersigurnosti na razini Europske unije. Njime se osiguravaju pravne mjere za povećanje ukupne razine kibersigurnosti u Europske unije. Pravila EU-a o kibersigurnosti uvedena 2016. ažurirana su Direktivom NIS2 koja je stupila na snagu 2023. godine.

Medved: SOA štiti sva državna tijela i infrastrukturu od kibernetičkih napada

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u petak kako je iznimno teško u potpunosti spriječiti sve kibernetičke napade, istaknuvši da Sigurnosno obavještajna agencija (SOA )kroz  centar SK@UT štiti sva državna tijela i svu kritičnu infrastrukturu RH.

"Moramo biti svjesni da je iznimno teško u potpunosti spriječiti sve takve napade. Jučer smo u KBC Zagreb demonstrirali sposobnosti reakcije svih onih koji su osposobljeni i kojima je u nadležnosti postupanje u slučaju takvih napada", izjavio je Medved novinarima upitan o hakerskim napadima u posljednjih nekoliko dana na pojedine hrvatske institucije.  Naveo je da smo samo u zadnjih pet dana imali nekoliko sličnih napada i na druga tijela, osim na KBC, i oni su intenzivni.

Intenziviranje kibernetičkih napada od početka agresije Rusije na Ukrajinu

Potpredsjednik Vlade ministar Medved naglasio je da je intenziviranje kibernetičkih napada  na institucije i tijela u Republici Hrvatskoj te na gospodarske subjekte postalo često od početka agresije Rusije na Ukrajinu. "Gotovo svakodnevno svjedočimo tim napadima", rekao je.

Medved je istaknuo da smo početkom ove godine u naš sustav implementirali Direktivu NIS2 o kibernetičkoj sigurnosti na razini Europske unije, kojom smo osnažili naše sposobnosti u okviru hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) kao središnjeg tijela za koordinaciju i praćenje svih mjera i aktivnosti u pogledu stvaranja sigurnosnih pretpostavki za umanjenje rizika od tih napada. 

Centar SK@UT svojim kišobranom pokriva sva državna tijela i kritičnu infrastrukturu

Uz to, čelnike tijela zadužili su na poduzimanje niza radnji u pogledu smanjivanja ranjivosti na takvu vrstu napada te u okviru SOA-e imamo centar SK@UT koji "svojim kišobranom pokriva" sva državna tijela i svu kritičnu infrastrukturu.

"Vrlo je teško stvoriti takve sposobnosti da u potpunosti možemo odbiti u početnoj fazi te napade, jer koriste se raznim polugama i metodama. Važna je tu sigurnosna kultura kod svih zaposlenika. Svi moramo biti svjesni da je to u ovom razdoblju a i razdoblju koje dolazi, sigurno jedan od sigurnosnih izazova s kojima se trebamo znati nositi", kazao je.

VIDEO KBC Zagreb o hakerskom napadu: 'Sigurnost bolesnika nije ugrožena ni u jednom trenutku'


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije