Svečanost

Spomendan na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

dan
Ivica Beti/VLM
30.04.2012.
u 15:06

Uz ostalo održana je smotra 16 povijesnih postrojbi predvođenih Zrinskom gardom Čakovca

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Međimurske županije danas su podijeljene nagrade Zrinski. Dobitnici su Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Franjo Lebar iz Železne Gore, Mario Vukoja iz Čakovca, Mirko Komarčić iz Šenkovca i Zrinska garda Čakovca, dok je prof.dr. Stjepan Hranjec primio nagradu za životno djelo. Na sjednici je bio i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem. 

Dani Međimurske županije prvi se put obilježavaju zajedno sa spomendanom na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, koji su 30. svibnja 1671. godine pogubljeni u Bečkom Novom Mjestu, čime je završila zrinsko-frankopanska urota. Uz ostalo održana je smotra 16 povijesnih postrojbi predvođenih Zrinskom gardom i manifestacija "Kaj Međimurci delaju dok ništ' ne delaju", a lovci su podijelili tisuću porcija lovačkog gulaša. Studenti Međimurskog veleučilišta odjenuli su odjeću kakva se nosila u razdoblju Zrinskih, a upriličili su i program pod nazivom "Ana Katarina Zrinski". Otvorene su i prostorije Zrinske garde u Starom gradu u Čakovcu.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

KU
kukuriku
15:36 30.04.2012.

..sada cé ispasti sa posjetom Precednika-Sabora, da su se Zrinjski-Frankopan, borili za Soc-Komunizam ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije