Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BRANIT ĆEMO SE MEĐUSOBNO'

Što je donio Putinov raskošni posjet Kini i Rusiji? Potpisan prvi u nizu sporazuma, Kina na distanci

Russian President Putin visits North Korea
Foto: VLADIMIR SMIRNOV/REUTERS
1/38
19.06.2024.
u 23:14

Što je donio Putinov raskošni posjet Kini i Rusiji? Potpisan prvi u nizu sporazuma, Kina na distanci

Demokratska Narodna Republika Koreja i Rusija potpisali su danas u Pjongjangu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu. Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je dokument koji je potpisao sa sjevernokorejskim kolegom Kim Jong Unom temeljnim i istaknuo da će on biti osnovom odnosa dviju zemalja u sljedećim godinama. Novi ugovor zamjenjuje temeljne dokumente – Ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći iz 1961., Ugovor o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i suradnji iz 2000., kao i Deklaracije iz Moskve i Pjongjanga iz 2000. i 2001. godine.

Kina izgubila monopol

Kako je izvijestio pomoćnik ruskog predsjednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov, pojava novog dokumenta rezultat je promjena u geopolitičkoj situaciji i kvalitativnih promjena u bilateralnim odnosima u posljednje vrijeme. Namjera sporazuma je donijeti veću stabilnost sjeveroistočnoj Aziji.

Međutim, sam Putin kasnije je pojasnio o kakvom se sporazumu zapravo radi – o takvom koji predviđa međusobnu pomoć u slučaju napada na jednu ili drugu zemlju od treće strane.

>> FOTO Ovo je Putinov ultraluksuzni automobil: Otporan na metke i bombe, ima sustav za noćno gledanje...

Russian President Putin visits North Korea
1/14

– Potpisani sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu predviđa, među ostalim, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana ovog sporazuma – rekao je Putin. U tom je kontekstu ruski čelnik skrenuo pozornost na izjave koje dolaze iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a o opskrbi Ukrajine visokopreciznim sustavima dugog dometa, zrakoplovima F-16 i drugim oružjem i opremom za napade na ruski teritorij.

– Ovo nije samo izjava, to se već događa, a sve je to grubo kršenje ograničenja koje su zapadne zemlje preuzele u okviru različitih vrsta međunarodnih obveza – naglasio je Putin, a Moskva i Pjongjang vode neovisnu vanjsku politiku i ne prihvaćaju ucjene, dodao je.

Ovo sasvim sigurno neće biti i jedini dokument koji će potpisati delegacije dviju zemalja. Putin je u Pjongjang doveo vrlo široku delegaciju pa će iz tih bilateralnih sastanaka proizaći još sličnih ugovora. Ruski je predsjednik nakon raskošnog dočeka u Pjongjangu darovao sjevernokorejskom predsjedniku svoju predsjedničku limuzinu Aurus kojoj se Kim Jong-un divi. Osim limuzine Kim je dobio i čajni komplet te admiralski bodež. A Putin je zauzvrat dobio niz umjetnina sa – svojim likom, uključujući i jednu bistu.

POVEZANI ČLANCI:

Kina za to vrijeme drži distancu od cijelog događaja te ne pokazuje namjeru da se uključuje u bilo koji od sporazuma očito procjenjujući da bi joj to dodatno zakompliciralo poziciju u odnosu na Zapad s kojim se zaoštravaju trgovinski odnosi. Ni državna agencija Xinhua ni hongkonški South China Morning Post koji je u vlasništvu Alibabe, ali se smatra kineskim glasom za englesko govorno područje, ne bave se ni danas susretom u Pjongjangu, već više Xijem, pa čak i odjecima njegovih vanjskoposlovnih aktivnosti u posljednje vrijeme, u što spada i susret s Putinom. Ovaj susret za Kinu može značiti jedino okončanje praktičnog monopola na utjecaj prema Pjongjangu što u Pekingu sigurno neće gledati blagonaklono. No, kako je Kim Jong-un nedavno napustio i politiku ujedinjenja s Južnom Korejom, tada nema mjesta čuđenju ni na ovakav potez.

Pronašao lojalnijeg partnera

Putin je prvi svjetski lider koji je posjetio Sjevernu Koreju nakon što su ponovo otvorene njezine granice poslije pandemije. Svakako je to i Putinova poruka Kini jer je stigao u posjet zemlji koja Rusiji šalje balističke rakete dok njegov posjet Pekingu nije polučio takav rezultat, odnosno bio je slabog učinka za Rusiju jer nije dogovoren ni drugi plinovod što je bio stvarni cilj tog Putinova puta. Izgleda da je sada ruski predsjednik pronašao lojalnijeg vojnog i trgovinskog partnera, onoga koji i deklarativno i stvarno podržava invaziju na Ukrajinu.

Komentara 25

TU
tuzibaba
09:37 20.06.2024.

Ispravak netočnog navoda Rusija nije napala Ukrajinu već brani Rusku manjinu u Ukrajini. U 8 godina 14000 Rusa na istoku Ukrajine je ubijeno od strane Banderaša. Evropa je gledala i šutjela. Koreja bi bila jedna država da Amerika i Nato nisu intervenirali vojno te podijelili zemlju na dva komada. Čak su planirali baciti i nuklearne bombe ali je u zadnjem trenutku došlo do smjene u Američkom vojnom zapovjedništvu zbog tog plana. Kina je jedna država sa Pekingom kao glavnim gradom Tajvan ili Formoza je Kineski otok na kojem žive Kinezi koji se ne slažu sa političkim uređenjem na kontinentalnom dijelu Kine.Kineska vlast ne želi na silu rješavati problem jer im je stalo do života svih Kineza bez obzira na političko opredjeljenje.To što Ameri stalno čačkaju gdje ne treba je sve u svrhu njihove vojne industrije da poveća prodaju i profit.

SE
Serengeti
09:50 20.06.2024.

SAD se umiješao u Koreju još 1950-tih kada je pokrenuo pobunu u toj zemlji zato da Koreja ne padne pod utjecaj SSSR-a. Ubrzo nakon toga je SAD pokrenuo rat protiv službene vlasti Koreje u svrhu "donošenja demokracije" I "spasa Korejaca od brutalnog režima Koreje". Odmah nakon toga su im uveli sankcije. Sjeverna Koreja je pod sankcijama SAD-a već 70 godina. Nije ni čudo da Sjeverna Koreja smatra SAD svojim neprijateljem.

5S
505.scrtom
08:07 20.06.2024.

otputovao je i dalje za vijetnam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije