Pleternica

Svake večeri tisuće vjernika hrle prema milosnom mjestu

Devetnica u Pleternici, portal (1)
Foto: Liljana Marić
1/8
24.08.2013.
u 11:09

Prije svake svete mise moli se krunica koju svaki dan predvode vjernici iz druge župe, a nakon misnog slavlja je klanjanje pred Presvetim. Završni misno slavlje 31. kolovoza predvodit će požeški biskup dr. Antun Škvorčević.

U svetištu Gospe od suza u Pleternici, jedinom takvom u Hrvatskoj, sinoć je počela devetnica koja se ovdje održava već 58 godina. Predvodi je Bože Radoš, profesor na Katoličkom bogoslovom fakultetu i duhovnik bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Na početku devetnice sve je pozdravio pleternički župnik i rektor svetišta Antun Ćorković.

-Dobro došli na ovo sveto i milosno mjesto gdje ćemo kroz iduće dane u Godini vjere pod geslom „Blažena ti što povjerova“ zajedno s Elizabetom hvaliti Mariju zbog njezine vjere te javno svjedočiti svoju vjeru i moliti da nam Bog po zagovoru Isusove majke umnoži vjeru – poručio je župnik Ćorković.

Predvoditelj slavlja Bože Radoš podsjetio kako naša ljubav u odnosu na Božju nije savršena.

–Zato smo i došli u ovo svetište Gospe od suza da nam ona izbori milost kajanja, dobrih suza koje su spremne potaknuti nutrinu da se pokajemo za grijehe i promijenimo u životu – kazao je te dodao da su suze uvijek govor srca. One nastaju tamo gdje ima boli, obilje radosti, tamo gdje nije svakidašnjica, gdje se nešto snažno i jako događa.

-Kada je bol takva da je srce ne može podnijeti onda ono pušta suze na oči. Suze nam pričaju ono što se događa u ljudskoj nutrini i srcu. One su znak ljubavi. Mi se na ovom mjestu želimo približiti onom mjestu gdje izviru suze u Blaženoj Djevici Mariji, približiti se njezinoj nutrini – poručio je vlč. Radoš najavivši kako ćemo kroz devet dana prošetati kroz devet Marijinih kuća, počevši od nazaretske kuće pa do kuće Posljednje večeri gdje je Marija s apostolima čekala dolazak Duha Svetoga.

Prije svake svete mise moli se krunica koju svaki dan predvode vjernici iz druge župe, a nakon misnog slavlja je klanjanje pred Presvetim. Završni misno slavlje 31. kolovoza predvodit će požeški biskup dr. Antun Škvorčević.

- Dolazim ovdje 30-ak godina. Svake godine s nestrpljenjem čekam ovih devet dana jer mi oni donese mir i radost. Osjećam se nekako posebno tih dana, a nakon devetnica još me dugo drži ta radost koju sam ovdje dobila – posvjedočila nam je Marija Kovačević, jedna od nekoliko tisuća vjernika koji iz dana u dan dolaze na Gospino brdo u Pleternici.

>>\'Isus je pravi odgovor za smisao života\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije