POREZNICI

Svi građani morat će prijaviti imovinu

25.05.2002.
u 00:00

* Neke porezne uprave smatraju da je nemoguće sankcionirati poreznu utaju ako se ne utvrdi nulti datum i nulta imovina od koje bi počelo njezino praćenje

Za sve bi hrvatske građane, porezne obveznike, uskoro mogle biti ustrojene imovinske kartice. Informaciju da u Vladi razmišljaju o uvođenju imovinskih kartica potvrdio je visoki Vladin dužnosnik, a posao uvođenja kartica trebala bi odraditi Porezna uprava Ministarstva financija.

Iz stručnih se krugova može doznati da je u ponedjeljak o toj temi razgovarao i Porezni savjet ustrojen pri Ministarstvu financija. Neke porezne uprave smatraju da je nemoguće sankcionirati poreznu utaju ako se ne utvrdi nulti datum i nulta imovina od koje bi počelo njezino praćenje i evidentiranje. Prema tim prijedlozima, svi bi građani u određenom roku morali podnijeti prijavu imovine, pokretne i nepokretne, Poreznoj upravi, a podaci iz prijave vodili bi se kao početna točka za praćenje imovine. Porezne vlasti smatraju da bi trebalo doraditi Opći porezni zakon i njegovom izmjenom obvezati građane da se sami izjasne o imovini u svom vlasništvu.

- Građani ni na koji način ne bi bili oštećeni činjenicom da moraju prijaviti imovinu jer se ne bi ulazilo u porijeklo stečene imovine, već bi se samo dobila početna baza podataka koja bi bila osnova za daljnje praćenje poreznih obveza - objašnjava jedan od stručnjaka koji je sudjelovao u radu Poreznog savjeta.

Uvođenje imovinskih kartica u dogledno vrijeme može poslužiti i za kontrolu državnih subvencija jer se nerijetko događa da neki građani koji imaju male prihode, kao što su plaće ili mirovine, stječu pravo na razne subvencije iako raspolažu vrijednim nekretninama. No, utvrđivanje stvarnog imovinskog stanja građana nije moguće bez sređivanja zemljišnih knjiga, a to je posao za koji treba najmanje desetak godina.

No, dok se ne dođe do sređenih vlasničkih knjiga, poreznici drže da izjave građana o imovini mogu biti pouzdan putokaz jer nitko tko nema namjeru izbjegavati plaćanje poreza nema razloga tajiti osobnu imovinu. Sličan pokušaj ustroja osobnih imovinskih kartica već je prije nepune dvije godine pao u vodu, kad su mu se najviše oduprli političari, ali i javnost ga je dočekala na nož.

Lj. Gatarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije