VLADA UPOZNALA EK S PLANOVIMA

Orešković: Izgubili smo 4 godine, prijeti nam postupak korektivnih mjera

Tihomir Orešković i Valdis Dombrovskis
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
26.02.2016.
u 12:50

Dombrovskis: Očekujemo rast od 2,1 posto ove i iduće godine, očekujemo postupni pad nezaposlenosti

– Situacija je vrlo ozbiljna. Nažalost, izgubili smo četiri godine. One reforme koje je bivša vlada obećala i govorila da ih provode, nažalost, tu nismo vidjeli te rezultate – rekao je premijer Tihomir Orešković nakon sastanka s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom.

Orešković je rekao da nam prijeti postupak korektivnih mjera te da bi Hrvatska mogla postati prva zemlja koja će proći kroz taj postupak.

– Nama je jasno, tu se treba manje pričati i više raditi – rekao je Orešković. 

– Na kraju priče, stvari na papiru nisu dobre, trebamo provesti reforme i vidjeti te rezultate. Ova vlada neće pričati, nego ćemo raditi i stvarat ćemo te reforme – zaključio je Orešković.

Dombrovskis je zahvalio na spremnosti za provođenje reformi i suočavanje s izazovima koji stoje pred Hrvatskom. 

– Očekujemo rast od 2,1 posto ove i iduće godine, očekujemo postupni pad nezaposlenosti, ali neke neravnoteže i dalje postoje – rekao je Dombrovskis.

Visoka razina javnog i privatnog duga i visoka stopa nezaposlenosti najvažnije su stvari o kojima treba voditi računa, poručio je.  

– Prošle godine EK je zaključio da u RH postoji situacija prekomjernih makroekonomskih ravnoteža. U namjeri da se to riješi, definirali smo šest preporuka, no Hrvatska ih je samo ograničeno provela – rekao je Dombrovskis dodajući da je jedini znatan napredak ostvaren na solventnosti javnih tvrtki. 

 

EK zaključuje da cilj smanjenja deficita nije ostvaren u 2015. iako će se konačni rezultati znati tek u travnju 2016. 

Važno je sada djelovati. Današnji sastanak bio je dobra prigoda da upoznamo nove planove Vlade RH. Ohrabreni smo jer smo vidjeli da ima momentum reformi – rekao je Dombrovskis.

– EK je spreman pružiti tehničku pomoć Vladi RH, ne samo na provođenju reformi, nego i na boljem korištenju raspoloživih europskih fondova. Zahvaljujem premijeru Oreškoviću na produktivnom sastanku i želimo mu mnogo uspjeha u daljnjem radu – poručio je.

– Sve ćemo napraviti da reforme budu konkretne i da na kraju ne trebaju korektivne mjere Europske komisije – rekao je Orešković.

Komentirao je i proces biranja ministra branitelja i smjenu šefa SOA-e.

– Još nisam imao priliku naći se s gospodinom Brkićem. Proces je proces. Našao sam se s više od 60 kandidata prije sastavljanja vlade. Ovih dana odlučit ću i za gospodina Lozančića – rekao je Orešković.

Dombrovskis je rekao da prate i fiskalne i makroekonomske pokazatelje.

– No ove godine odlučili smo fokusirati se na makroekonomske pokazatelje i uveli smo nove kategorije praćenja – rekao je Dombrovskis.

– Hrvatska je već lani bila u neravnoteži i na to smo upozoravali. Bez obzira na to u kojoj kategoriji Hrvatska bude ocijenjena, ona treba provesti reforme, a Europska komisija će ih pratiti – rekao je Dombrovskis.

>> Napredak je slab, prošla je Vlada mogla učiniti više

>> BDP: Gospodarstvo u četvrtom lanjskom tromjesečju poraslo 1,9 posto

Komentara 191

MA
matejcro
12:48 26.02.2016.

Podrzavam vladu, ali nije cilj smanjiti nezaposlenost, nego povecati zaposlenost. To su, koliko god slicno zvucala, dva potpuno razlicita pojma.

Avatar nekakav
nekakav
12:50 26.02.2016.

proračun za ovu godinu je ionako već definiran, zbog milanovića. 2017.-a će biti pravi test. a sad samo treba par reformi. recimo, ukinuti financiranje političkih stranaka iz proračuna. 50 mil kuna godišnje u startu uštede.

R1
R1971D
13:00 26.02.2016.

Nemoguće, pa Milanović kaže da Hrvatska raste i da nema povratka na staro, mora da su se ovi iz EU zeznuli...moram večeras gledati Radmanoviziju, oni će dati objektivan prikaz...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije