dostupno svima

Trava online: Silicijska dolina postala dolina marihuane

'Brennan Thicke (L), a founder of the Venice Beach Care Center, and Rigo Valdez, an organizing director with United Food and Commercial Workers union (UFCW), pose together at the medical marijuana dis
'JONATHAN ALCORN'
24.03.2013.
u 18:00

U neposrednom susjedstvu "centara za palijativnu medicinu" smješteni su tehnološki divovi poput Googlea, Applea, Cisco Systemsa, EBaya, Adobe Systemsa, Amazona, Yahooa, Intela, IBM-a te mnogi drugi

Najveće središte tehnologije u svijetu – američka Silicijska dolina uskoro bi mogla promijeniti ime u \"Dolina marihuane\"! Naime, osim što su najveći svjetski programeri \"navučeni\" na tehnologiju, oni sve više uživaju u pušenju trave. Dugotrajni rad za računalom i dugotrajno i nepravilno sjedenje ostavljaju negativne posljedice na ljudsko zdravlje – bolovi u zglobovima, vratu i leđima muka su za velik broj programera, a oni iz Silicijske doline bolove najčešće ublažavaju marihuanom, piše Bloomberg.

Deset proizvoda

U gradu San Joseu otvorene su 102 ambulante u kojima se bez ikakvih problema može kupiti \"medicinska marihuana\".

A u neposrednom susjedstvu ovih \"centara za palijativnu medicinu\" smješteni su tehnološki divovi poput Googlea, Applea, Cisco Systemsa, EBaya, Adobe Systemsa, Amazona, Yahooa, Intela, IBM-a te mnogi drugi.

– Oko 40 posto naših klijenata radnici su tehnoloških kompanija. Puno prodajemo inženjerima, programerima... – kazao je pomoćnik upravitelja ambulante s marihuanom, 38-godišnji Ernie Arreola. Ambulanta nudi travu u desetak verzija – marihuanu u muffinima, čokoladicama, čajevima...

– Čokoladne bombone s marihuanom prodajemo za 13 dolara, a one ne pružaju tako veliku opijenost kao pušenje kanabisa – kazao je Doug Chloupek, 35-godišnji direktor i suosnivač jedne od \"marihuana ambulanti\".

Američki predsjednik Barack Obama ozakonio je u listopadu 2009. godine medicinsku marihuanu u 14 saveznih država. Potez američkog ministarstva pravosuđa uslijedio je dan nakon što su u Senatu demokrati predložili zakon kojim bi se otklonio višestruki nerazmjer u kažnjavanju za posjedovanje kokaina u čvrstom obliku (crack) u odnosu na kokain u prahu, koji ima rasnu konotaciju jer je crack dominantna droga crnačkog stanovništva.

Primjer iz Hrvatske

Prošle je godine hrvatski Vrhovni sud procijenio da 39-godišnji Domagoj Janković, oboljeli od multiple skleroze, nije kriv za uzgoj i proizvodnju marihuane koja mu služi za ublažavanje grčeva. Nakon toga oglasio se i ministar zdravlja Rajko Ostojić.

– Što se tiče marihuane, moj stav je potpuno jasan – svaka droga je zlo. Samo neke od 194 države svijeta legalizirale su marihuanu u medicinske svrhe – kazao je tada Ostojić.

Komentara 3

Avatar madcap
madcap
18:35 24.03.2013.

Blago li se američkim inženjerima! Sad će se nakon napornih misaonih i praktičkih eksperimenata napokon moći i opustiti kao ljudi. Rade što vole i opuštat će se će kako vole. Porast će im produktivnost sljedećih 5 godina za barem 30 %. Bravo Amerika!

DU
Deleted user
20:54 24.03.2013.

pametna zemlja....možemo samo čitati i maštati.

OB
obadius
08:59 25.03.2013.

Što se tiče riječi zdravlje u imenu Ministarstva zdravlja, jezikoslovci objašnjavaju da je zdravlje stanje organizma pri normalnome radu organa, dobro fizičko i psihičko stanje, a zdravstvo djelatnost koja se bavi zaštitom zdravlja i liječenjem bolesti, a s obzirom na to da se ministarstvo nesumnjivo bavi djelatnošću, a ne stanjem organizma, ono bi se moralo zvati Ministarstvo zdravstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije