'TRAMPUTICA' ILI...

Trump je Putinu već prepustio džihadiste

Trump i Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.11.2016.
u 19:30

Odmah nakon telefonskog razgovora Trump i Putina ruske snage pokrenule su veliku ofenzivu na položaju islamista u Siriji

Nakon telefonskog razgovora između novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji su najviše razgovarali o borbi protiv terorizma i ekstremizma te o rješavanju krize u Siriji, dogovorivši se da će udružiti napore u borbi protiv zajedničkog “neprijatelja broj 1 – međunarodnog terorizma”, Rusija je odmah pokrenula veliku vojnu ofenzivu na džihadiste u provincijama Idlib i Homs.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu kaže da se operacija izvodi s fregate “Admiral Grigorovič”, koja je ušla prije desetak dana u Sredozemno more kao pojačanje skupini nosača aviona ruske vojne mornarice, s koje su lansirane krstareće rakete “Kalibr” na mete koje su “potvrđene obavještajnim podacima”, odnosno uporišta Islamske države i Fronte Al-Nusra te ostalih džihadističkih skupina.

– Skladišta streljiva, centri za obuku terorista i postrojenja za proizvodnju nekonvencionalnog naoružanja naše su glavne mete. Rusija će nastaviti napadati vojne i industrijske mete terorista u Siriji – naglasio je Šojgu, ističući kako je akcija pokrenuta nakon sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom i najvišim vojnim dužnosnicima.

Ruski senator Aleksej Puškov kazao je kako je Trump Putinu rekao da će prekinuti potporu takozvanoj umjerenoj oporbi u Siriji, u čijim se redovima nalaze i mnogi teroristi, unatoč tome što će pritisak protiv tog plana biti golem, i unutar SAD-a i izvana.

Po svemu sudeći, kako je i najavljeno, nakon telefonskog razgovora Trump je Putinu ostavio da uništi džihadiste u Siriji. Dok su sirijske snage, borci Hezbollaha i iranske Revolucionarne garde čistili područje Alepa, Rusi su krenuli u veliku vojnu ofenzivu na jako uporište ISIL-a i Fronte A-Nusra u Idlibu i Homsu.

Osim razgovora o vrućim temama poput Sirije, Putin je Trumpu zaželio uspjeh u vođenju zemlje kazavši i kako je spreman održati konstruktivan dijalog s novom američkom administracijom, utemeljen na načelima jednakosti, uzajamnog poštovanja i međusobnog neuplitanja u međunarodne odnose.

Obojica su izrazila važnost građenja jakih temelja za bilateralne odnose kroz gospodarski razvoj s obzirom na to da će se 2017. obilježiti 210 godina od uspostavljanja diplomatskih veza između Rusije i SAD-a.

I Putin i Trump dogovorili su se da će ostati u kontaktu telefonski, a uskoro se planiraju i osobno naći, što bi moglo šokirati svijet zbog mjesta na kojem bi se taj susret mogao održati.

Naime, prema pisanju nekih američkih medija, bliski suradnici novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trampa tvrde kako bi se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prvi put mogao susresti na Krimu, kako je to nagovijestio Trump u predizbornoj kampanji najavivši pomirenje s Rusijom.

Ta ideja Trumpa i Putina mogla bi odvesti na “tramputicu” i izazvati novi gnjev Europske unije. Iz Moskve je pak stigla inicijativa da se Trump i Putin sastanu u Sloveniji – državi koja često ugošćuje Putina, a koja je i domovina Trumpove supruge Melanije. 

>> Kremlj: Trump i Putin održali prvi telefonski razgovor

Komentara 12

Avatar superhik74
superhik74
20:01 16.11.2016.

Koji naslov, da "prepustio". Pa sto je trebao kao njegov prethodnik Obama i Hillary Clinton naoruzavati ih i financirati kako bi EU jos vise napunili izbjeglicama, polomili cekicima jos ono malo antickih spomenika koji su prezivjeli 2000 godina dok ta divljacka banda nije dosla ,kao sto su u Palmiri napravili dok ih je "koalicija" koja navodno satelitima i dronovima sve vidi samo gledala a niije "primjetila" nekoliko tisuca bijelih Toyota kamioncica, te tisuce i tisuce kamiona cisterni koji su vozili ukradenu nafu u Tursku I tamo je prodavali na crnom trzistu. Sada je svakome jasno tko su osnivaci ISIL-a i ostalih dzihadista koji se koriste od strane "zapadnih demokracija" uz suradnju zaljevskih salafistickih diktatura za rusenje neposlusnih naftom i plinom bogatih drzava koje nisu u petrodolarskoj Ponzijevoj shemi.

OP
opcija
19:58 16.11.2016.

Zar rusi nemaju već desetlječima vojne baze u Siriji, zamislite da rusi interveniraju na Filipinima, kraj američkih vojnih baza...apsolutno nemoguće, dakle o čemu mi tu pričamo?

GV
golub Vaso
00:13 17.11.2016.

medijski pokrovitelji terorizma u panici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije