KOMENTIRAO I PUCNJAVU VOZILA

Turudić otkrio problem imenovanja ravnatelja USKOK-a: Zakoni su prestrogi, nitko nema uvijete

Zagreb: Sudac Ivan Turudić
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
04.09.2024.
u 20:43

Turudić je također komentirao incident u kojem je njegovo vozilo oštećeno. "Očekujem da se otkrije tko mi je propucao vozilo," rekao je, dodajući da još uvijek nije dobio informacije od policije o identitetu počinitelja.

Više od tri mjeseca prošlo je otkako je Ivan Turudić preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske. Turudić je na ovu poziciju stupio krajem svibnja, a njegovo upravljanje DORH-om (Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske) obilježeno je brojnim izazovima i planiranim reformama.

Na samom početku svog mandata, Turudić je istaknuo kako je zadovoljan prijemom koji je dočekao u DORH-u, ističući dugogodišnje poznanstvo s mnogim kolegama. "Zadovoljan sam kako su me dočekali. Radi se o kolegicama i kolegama koje većinu njih poznajem niz godina," rekao je Turudić. No, istaknuo je da su uvjeti u kojima je preuzeo funkciju bili složeni i izazovni. "Kada sam dolazio, znao sam da ne dolazim ni u kakvu konformnu situaciju, da će trebati puno raditi," dodao je za HRT

Jedan od prvih koraka koje je Turudić poduzeo bio je najava kadrovskih promjena. Ključna promjena odnosi se na imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja USKOK-a, jer postoje zakonske prepreke za imenovanje stalnog ravnatelja. Turudić je komentirao trenutne zakonske uvjete, rekavši: "Sada su uvjeti za ravnatelja USKOK-a su u zakonu o državnom odvjetništvu prestrogi. Ravnatelj USKOK-a bi trebao imati iste uvjete kao predsjednik Županijskog suda pred kojim zastupa." Zakonodavne promjene koje su u pripremi trebale bi omogućiti imenovanje novog ravnatelja kada se uvjeti prilagode.

VEZANI ČLANCI: 

Odgovarajući na pitanja o prethodnim neuspješnim natječajima, Turudić je uvjeren da se takva situacija neće ponoviti. "Sigurno se neće dogoditi. To je glavni razlog zašto se nitko nije javio," izjavio je, naglašavajući da su neispunjavanje uvjeta od strane potencijalnih kandidata bili glavni razlog nedostatka prijava na natječaj.

Turudić je također komentirao kritike vezane uz vještačenje u slučaju Agrokor. "Puno je bilo negativnih kritika nakon što je propalo vještačenje u slučaju Agrokor. Kada sam stupio na dužnost, rekao sam da ću se time pozabaviti," rekao je. Naglasio je da su podnesene kaznene prijave protiv nekoliko zamjenika glavnog državnog odvjetnika te da će se utvrditi eventualna kaznena ili stegovna djela. Također je dodao da će novo vještačenje u slučaju Agrokor biti obavljeno od strane austrijskih stručnjaka, a očekuje se početkom sljedeće godine.

>>> FOTO Supruga Ivana Turudića nosi torbu od čak 1400 eura i sandale od 900, snimljeni u šetnji

Zagreb: Sudac Ivan Turudić
1/14

Što se tiče uloge Europskog javnog tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj, Turudić je istaknuo da suradnja s EPPO-om teče glatko. "Suradnja je dobra," izjavio je, napomenuvši da će glavna europska tužiteljica Laura Kovesi posjetiti Hrvatsku 22. listopada. Turudić je odbacio tvrdnje o mogućim sukobima nadležnosti između DORH-a i EPPO-a, naglašavajući da takvi sukobi nisu zabilježeni tijekom njegovog mandata.

Jedan od njegovih kontroverznih poteza bio je odluka da tužitelji nakon rasprava ne mogu davati izjave medijima. "Što se tiče te odluke to je radi zaštite presumpcije nevinosti," objasnio je Turudić. U vezi s prigovorima novinara, dodao je da će komunikacija DORH-a s javnošću biti poboljšana kroz novu regulaciju. Turudić je također komentirao incident u kojem je njegovo vozilo propucano. "Očekujem da se otkrije tko mi je propucao vozilo," rekao je, dodajući da još uvijek nije dobio informacije od policije o identitetu počinitelja. Iako je štićena osoba, Turudić je naglasio da se ne boji prijetnji, iako taj status utječe na njegov privatni život.

>>> FOTO Ovo je 11 zastupnika koje plaćamo, a u Saboru nisu ni zucnuli

Zagreb: Sudac Ivan Turudić
1/17
Ključne riječi

Komentara 1

GL
globalsolutions
21:45 04.09.2024.

Zakoni su prestrogi za one s kupljenim diplomama i prepisanim diplomskim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije