BEZ VOZILA NEMA NI PREKRŠAJA

Mladić Austrijom jurio 198 km/h i prvi osjetio strogost novog zakona: Ima pravo žalbe, no šanse su mu jako male

Foto: pixabay
1/2
24.08.2024.
u 16:43

Prema novom zakonu, prekršitelji koji prekorače brzinu za 80 km/h unutar naseljenih mjesta, odnosno 90 km/h izvan naselja, suočavaju se s trenutnim oduzimanjem vozačke dozvole i zapljenom vozila.

U Austriji je prvi put aktivirana nova zakonska odredba koja omogućuje oduzimanje vozila zbog teškog prekršaja u prometu. Kako navodi HAK, jedan automobil bit će prodan na dražbi nakon što je sedamnaestogodišnji vozač uhvaćen kako vozi brzinom od 198 km/h na autocesti A1, zapadno od Beča, gdje je ograničenje brzine samo 100 km/h. Mladiću je na licu mjesta oduzeta vozačka dozvola, a vozilo, Volkswagen Passat, zaplijenjeno.

Prekršitelj, koji je i vlasnik automobila, dolazi iz okolice Salzburga, a austrijsko pravosuđe odlučilo je da će automobil biti prodan na dražbi. Iako mladić ima pravo žalbe, HAK navodi da su šanse za uspjeh male. Od prodaje, 30 posto prihoda pripast će saveznoj državi u kojoj je prekršaj počinjen, dok će preostalih 70 posto ići u austrijski fond za sigurnost cestovnog prometa. S obzirom na starost vozila – radi se o Passatu karavan iz perioda 2000. – 2005. – zarada neće biti visoka.

Ovaj slučaj pokazuje ozbiljnost novog zakona o sigurnosti prometa, koji je stupio na snagu 1. ožujka 2024. godine. Prema tom zakonu, prekršitelji koji prekorače brzinu za 80 km/h unutar naseljenih mjesta, odnosno 90 km/h izvan naselja, suočavaju se s trenutnim oduzimanjem vozačke dozvole i zapljenom vozila. Zakon predviđa iznimke za vozila u vlasništvu trećih strana, kao što su rent-a-car ili leasing automobili, koji ne mogu biti prodani na dražbi. Austrijske vlasti očekuju godišnje 400 do 450 teških prekoračenja brzine, što pokazuje ozbiljnost problema prometne sigurnosti u zemlji.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Ovo su najduži mostovi u Hrvatskoj: Jedan je godinama vodio 'u nigdje', a drugi je naš najveći ponos

1/18
Ključne riječi

Komentara 20

CR
crocro
18:13 24.08.2024.

Zašto taj propis ne prepišemo od jedne ugledne europske zemlje Austrije, ne trebamo uopće znojiti mozak za zakonske odredbe. Samo neka prepišu i uvedu jedan članak u kojem će stajati da se kazna mora provesti trenutačno, tako da prekršitelj s mjesta događaja ode taksijem i više nikada ne vidi svoj automobil. Državna blagajna bi bila puna, samo od prodanih automobila koji su predmet prekršaja ili kaznenog djela. Zato Austrija u odnosu na broj stanovnika nema toliko smrtno stradalih ili teško ozlijeđenih. Kod nas voziš 130-140 i misliš da te nitko neće preteći jer je i to brzo a onda ti vjetar zaljulja auto kada proleti kraj tebe sa 180-200 i ostavi ti dojam da stojiš a zapravo voziš. Sada je samo probelm zašto naša država neće uvesti takav zakon?

Avatar Stradun
Stradun
17:19 24.08.2024.

Dajte to kod nas. Odmah. Bezodvlačno.

Avatar Urban Fox
Urban Fox
00:03 25.08.2024.

Haha, I Francuzi to rade , neki dan si je frajer iz Londona kupio na dražbi svoj vlastiti Ferrari za €250000, a sve zbog prebrze i objesne vožnje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije