Iskaz Uskoku

"U HŽ-u su me plaćali da izmišljam poslove i izdajem lažne račune"

hž
PIXSELL
01.07.2010.
u 19:30

Bivši suradnik Davorina Kobaka i Biserke Robić istražiteljima je dao popis osoba u HŽ-u i tvrtki koje su im plaćale provizije.

- Po nalogu Biserke Robić izmišljao sam usluge te ih upisivao u obrasce faktura društava. Ovjeravali smo ih svojim potpisima, a to da ih povuče AGIT nalagala je Robićeva. Davorin Kobak i ona podizali su novac u inozemstvu, dio zadržavali za sebe, a dio davali odgovornim osobama u Željeznicama Srbije, Republike Srpske i BiH. Kako su u cijeli posao uključili i mene, Robićeva mi je davala dio gotovine, priznao je pred istražiteljima Uskoka Andrija Sarić, trećeoptuženi za izvlačenje više od tri milijuna eura iz HŽ-a, kako je peteročlana kriminalna skupina prala novac.

Na čelu joj je bio Davorin Kobak, bivši predsjednik HŽ-ove uprave. Protiv njih je Uskok poslije jednogodišnje istrage prošli tjedan podigao optužnicu, a za Kobaka i Robićevu zatražio produljenje istražnog zatvora u kojem su od uhićenja prošlog srpnja.

Sarić je još objasnio istražiteljima da zbog ovakva načina “poslovanja” nije bio oštećen AGIT nego željeznice susjednih zemalja ili krajnji naručitelj prijevoza jer su cijene prijevoza robe na njihovu prijevoznom putu bile uvećane za proviziju koju su snosile ove željeznice.

Ujedno je istražiteljima dao i popis osoba i tvrtki koje su Kobaku i Robićevoj plaćali provizije. Uhićenjima u HŽ-u, samo dva tjedna pošto je Ivo Sanader odstupio s dužnosti, započelo je veliko “čišćenje” korupcijskih afera koje su godinama bile gurane pod tepih u državnim tvrtkama.

Komentara 13

OB
-obrisani-
20:53 01.07.2010.

Placali ga da izmislja poslove i pravi lazne racune....a njemu jadniku to bilo tako tesko... Ma i njega u pritvor nek ceka na sudjenje,zna je da se bavi kriminalom...

OB
-obrisani-
21:11 01.07.2010.

Poštenje će se nagraditi. Sve se vraća i plaća.

SA
sargu123
21:59 01.07.2010.

Ma jel to onaj HŽ di je Barba Luka zaposlio neke svoje kadrove ? Ma nije moguće !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije