Metalurški fakultet

U pola stoljeća rada "proizveli" su čak 80 doktora i magistara

'06.10.2010., Sisak - Brojni labaratoriji na Metalurskom fakultetu opremljeni su suvremenom opremom. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
06.10.2010.
u 16:40

U golemi stručni potencijal ubrajaju i oko 600 inženjera i diplomiranih inženjera metalurgije, te više od 1600 objavljenih znanstvenih radova

Grad s fakultetom i bez njega sigurno nije isti. Još kada je riječ o visokoškolskoj ustanovi jedinstvenoj u zemlji, kao što je sisački Metalurški fakultet, onda ona ima i posebno nacionalno značenje.

Točno prije 50 godina, ponajprije zbog potrebe Željezare u Sisku, ali i hrvatske industrije, u Sisku je osnovan fakultet koji je sve do današnjih dana dijelio sudbinu hrvatske metalurgije. Za njene ekspanzije na fakultetu nije bilo dovoljno upisnih mjesta, a za krize se redovno spominjalo pitanje njegova opstanka.

Struka još podcijenjena

– Iako u svijetu predstavlja temeljnu industrijsku granu, metalurgija je u Hrvatskoj neopravdano zapostavljena. Velikim, i za našu metalurgiju presudnim ulaganjima u novu čeličanu CMC-a Sisak, što je u javnosti prošlo gotovo nezapaženo, stanje se postupno popravlja. Nažalost, zbog nebrige, metalurška je struka postala podcijenjena, pa je mlade teško motivirati za studij metalurgije – rekao je dekan Metalurškog fakulteta prof. dr. Faruk Unkić.

Doprinos gospodarstvu

A od kakvog je značenja sisački fakultet za gospodarstvo i društvo u cjelini dovoljno govori podatak da je na njemu dosad diplomiralo oko 600 inženjera i diplomiranih inženjera metalurgije, njih 50 steklo je zvanje magistra, a 30 doktora metalurških znanosti, što je golemi stručni i intelektualni potencijal. Mnogi sisački studenti danas obavljaju vrlo odgovorne dužnosti u gospodarstvu ne samo Hrvatske, već i mnogih stranih zemalja.

Metalurški je fakultet među vodećim članicama Sveučilišta u Zagrebu po publicističkoj djelatnosti. Kao rezultat znanstveno-istraživačkog rada objavljeno je više od 1600 znanstvenih i stručnih radova.

– Danas sa sigurnošću možemo reći da Metalurški fakultet ima budućnost. Budući da je nastao kao potreba industrije, novim, već predloženim programima, mora ostati u službi hrvatske industrije – rekla je prorektorica za studije Sveučilišta u Zagrebu dr. Ljiljana Pinter.

O pola stoljeća obrazovnog i znanstvenog rada na Metalurškom fakultetu govori nova monografija "50 godina studija metalurgije", autora prof. dr. Mirka Gojića.

Neočekivano velik broj uglednih gostiju iz zemlje i inozemstva na proslavi jubileja potvrdio je visoki ugled sisačkog Metalurškog fakulteta. Uz predstavnike Sveučilišta, Županije i Grada Siska, čestitke i zahvale djelatnicima fakulteta uputili su i brojni predstavnici srodnih fakulteta i trgovačkih društava.

Na svečanosti su priznanja dodijeljena Dubravki Ugarković, Josipu Krajcaru i Josipu Črnku, te Vladimiru Logomercu, Pavlu Pavloviću i Darku Maljkoviću posmrtno. Zaslužnim pojedincima, ustanovama i tvrtkama dodijeljene su zahvalnice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije