Međimurski 'Obrovac' Propala investicija

Ukleta tvornica rakije Štrigovi donijela tužbu i goleme dugove

01.07.2009.
u 17:44

– Umjesto tvornice rakije dobili smo Obrovac! – zavapio je Stanislav Rebernik, načelnik općine Štrigova, koja je poduzetniku Nenadu Antončiću darovala oko 2400 četvornih hvati zemljišta, vrijedna oko 250.000 kuna.

Ostali samo goli zidovi
No, umjesto tvornice vrijedne stotinu milijuna kuna u kojoj radnici pune boce rakijom, 7,4 milijuna litara godišnje, u industrijskoj zoni ostali su samo goli zidovi kao nijemi podsjetnik na investiciju koja je trebala oživiti štrigovski kraj.

Općina je prije dvije godine Antončiću darovala zemljište u industrijskoj zoni. Kako je obrazložio tadašnji HNS-ov načelnik Branko Resman, riječ je o močvarnom, beskorisnom zemljištu. Antončić je preko svoje tvrtke Tijare International najavljivao ulaganja 100 milijuna kuna, i to samo u prvoj fazi, a raspisao je i natječaj za 170 radnih mjesta preko HZZ-a, na koji je pristiglo čak 400 molba!

Gradilište su u ljeto 2007. posjetili i predsjednik Stjepan Mesić te potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je razgovarala o mogućoj suradnji tvornice s braniteljskim zadrugama koje uzgajaju voće. Oni bi tvornicu opskrbljivali sirovinom, najavljivalo se. Sve je izgledalo kao bajka. No Antončić je odjednom postao nedostupan, a radovi u Štrigovi stali. Tvornica kao da je ukleta! Načelnik Resman pretrgao se tvrdeći da investicija ide dalje, no rakija nikako da poteče.

Općina je naposljetku tužila Nenada Antončića i traži da vrati darovano zemljište!

- Situacija nije baš povoljna za nas jer zemljište stoji na Antončića kao privatnu osobu, a zgrada na Tijaru International. Izvođač radova Međimurje inženjering podnio je tužbu zbog neplaćenih radova i dobio spor - kaže S. Rebernik. No, izvođač će se namučiti oko naplate četiri milijuna kuna duga, a navodno pregovara s Agrokorom i Vindijom o pokretanju proizvodnje u sagrađenoj hali. I državna revizija upozorila je da je općina darovala 8612 četvornih metara zemljišta fizičkoj osobi, a da nije zaštitila svoje interese. Hoće li tko za to odgovarati, vidjet će se. U štrigovskoj općini prije nekoliko dana proširila se vijest da je investitor Nenad Antončić iznenada umro.

Tajanstveni poduzetnik
Da je doista tako, potvrdila nam je Ljiljana Antončić iz Bogovića. Na internetu je nemoguće naći informacije o tvrtki Tijara International d.o.o. Štrigova i o poslovima pokojnog Antončića.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije