RAT U EUROPI

Ruski sud osudio 24-godišnjaka na pet godina zatvora: Odbio se boriti u Ukrajini, sada ide u kazneni logor

Russian Navy Day parade in Baltiysk
Foto: VITALY NEVAR/REUTERS
1/7
12.01.2023.
u 18:00

Slanje tenkova njemačke proizvodnje zahtijeva dopuštenje Njemačke, na koju Kijev zasebno vrši pritisak da isporuči Leopard 2, što možda sugerira omekšavanje njemačkog stajališta o slanju tenkova.

Ruska vojska želi cijelu regiju Donecka staviti pod svoju kontrolu napadima na Bahmut i prekidom opskrbnih ruta prema susjednom Soledaru, priopćilo je ukrajinsko vojno zapovjedništvo u Kijevu. Sudbina Soledara je neizvjesna budući da o njoj dolaze oprečne tvrdnje s ukrajinske i ruske strane.

Tijek događaja:

17:54 - Ruski sud osudio je ugovornog vojnika na pet godina zatvora jer je odbio boriti se u Ukrajini, prenose agencije u četvrtak pravosudne izvore. Suđenje je održano na vojnom sudu u Ufi u Republici Baškortostan na Uralu. 

Ne želeći "sudjelovati u specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, Marsel Kandarov (24) nije se javio na vojni poziv u svibnju, priopćila je u četvrtak zajednička služba za odnose s javnošću sudova u Baškortostanu. Ruske vlasti redovito nazivaju invaziju na Ukrajinu specijalnom vojnom operacijom. 

U rujnu su sigurnosne snage pronašle Kanadarova i na suđenju je proglašen krivim jer se nije odazvao u vojnu službu više od mjesec dana otkako je počela mobilizacija. Osuđen je na pet godina zatvora koje će izdržavati u kaznenom logoru, navodi se u priopćenju.

U rujnu je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 pričuvnika pošto je ruska vojska do tada pretrpjela poraze na bojišnici u Ukrajini. Deseci tisuća ruskih muškaraca napustili su zemlju bježeći od mobilizacije i najčešće se sklanjali u susjedne države kao što su Armenija, Gruzija i Kazahstan.

U zasebnom sudskom procesu, vojni sud u Moskvi osudio je mobiliziranog pričuvnika na pet i po godina strogog zatvora jer je udario nadređenog u svađi, izvijestila je u srijedu službena ruska novinska agencija TASS. Prema ruskoj agenciji, pričuvnik je izrazio "nezadovoljstvo" organizacijom obuke mobiliziranih pričuvnika blizu Moskve, a zatim je ispuhnuo cigaretni dim u lice časnika i udario ga.


11:50 - Veliki broj brodova i podmornica ruske mornarice jutros je napustilo svoju bazu Novorosijsku u Crnom moru, javlja portal Naval News. Izvori su za portal rekli kako je među grupom i desantni brod Projekt 11711 Ivan Gren, najveći amfibijski brod u Crnom moru Pjotr Morgunov te tri podmornice Project 636.3 koje su bile prisutne u bazi. Navode i kako su isplovili i drugi ratni brodovi te da je u luci ostalo nekoliko plovila te da Novorosijsk nije bio prazniji u posljednjih nekoliko mjeseci.

Portal piše kako je moguće da se radi o vježbi za testiranje spremnosti posada, no moguće je i kako je sve mjera predostrožnosti protiv nadolazeće prijetnje.

Iako baza nije u dometu ukrajinskih letećih dronova, ona je u dometu pomorskih dronova. Jedan takav napad čamca  bez posade napunjenog eksplozivom na Novorosijsk dogodio se 18 studenog. Šteta je bila mala, no poslana je poruka da im je baza u dometu. Ruski su brodovi zaštićeno plutajućim barijerama pa se vjerojatnija teorija da je mornarica uključena u ratnu operaciju. 

Naval News podsjeća kako je zadnji put došlo do veliko napada raketama na Ukrajinu kada su izvijestili da je došlo do neobičnih aktivnosti ruske mornarice. Ističu kako kombinacija amfibijskih brodova i podmornica sugerira i da se ne radi o raketnim udarima. Kao teorija se navodi i mogućnost iskrcavanja na jugozapadu Ukrajine kako bi se uspostavio kopneni most prema Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici, nepriznatoj državi koja je dio Moldavije a podupire Rusiju. Ona se navodila i kao dio ratnog cilja invazije na Ukrajinu. No, navode i kako se iskrcavanje čini nerealnim s obzirom na rusko napredovanje u ratu.


11:26 - Kijev je u četvrtak priopćio da Rusija gomila snage kod Soledara, ali da ukrajinska vojska odolijeva i drži svoje položaje u žestokoj bitci za taj grad na istoku zemlje.

Zamjenica ministra obrane Hana Maljar rekla je da se broj ruskih jedinica povećao s 250 na 280 jer Moskva nastoji preuzeti "stratešku inicijativu".

"U pravcu Soledara se vode žestoke borbe. Rusi hodaju preko vlastitih mrtvih. Rusija tjera svoje vlastite ljude, na tisuće, u klaonicu, ali mi se držimo", rekla je Maljar.

Brigadni general Oleksij Gromov je na brifingu za novinare rekao da je vojna situacija u Ukrajini "teška", s najsilovitijim borbama na istočnoj fronti.

Dodao je da ruske snage pokušavaju probiti ukrajinske linije i okružiti ukrajinske trupe. Prema njegovim riječima, i dalje se ne isključuje mogućnost napada s bjeloruskog teritorija.


9:35 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao je načelnika glavnog stožera Valerija Gerasimova za glavnog zapovjednika ruske vojne invazije u Ukrajini, što je posljednji u nizu poteza reorganizacije ruskog vojnog vodstva. Rusija je u listopadu imenovala Sergeja Surovikina, poznatog pod nadimkom General Armagedon zbog navodne nemilosrdnosti, za glavnog zapovjednika na bojišnici, koji će sada biti zamjenik Gerasimova. 


8:15 - Ukrajinska vojska je tvrdila da je njena vojska ubila više od 100 ruskih vojnika u jednom napadu na Soledar. Navodno su lansirali projektil na ruske trupe, objavilo je rano jutros zapovjedništvo ukrajinskih snaga za specijalne operacije.


7:30 - Poljska je ranije objavila da planira poslati 10 glavnih borbenih tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje Ukrajini. Međutim, njemačke vlasti koje moraju dati za to objašnjenje navele su kako nisu svjesne zahtjeva Poljske da se Ukrajini pošalju tenkovi.

"Satnija tenkova Leopard bit će predana kao dio izgradnje koalicije. Želimo da to bude međunarodna koalicija", kazao je poljski predsjednik Andrzej Duda.

Slanje tenkova njemačke proizvodnje zahtijeva dopuštenje Njemačke, na koju Kijev zasebno vrši pritisak da isporuči Leopard 2, što možda sugerira omekšavanje njemačkog stajališta o slanju tenkova.


6:30 - Satelitske slike kompanije Maxar Technologies pokazuju razaranje koje je naneseno gradu Soledar u istočnoj Ukrajini gdje se trenutno vode žestoke borbe između ruskih i ukrajinskih snaga.

 

Russian Navy Day parade in Baltiysk
1/4

 

Snimke su snimljene u kolovozu i u siječnju, te je vidljivo znatno uništenje.

Sudbina Soledara i dalje je neizvjesna. Naime, ruska plaćenička skupina grupa Wagner tvrdi da kontrolira taj strateški važan grad, ali to odbacuje službeni Kijev navodeći kako se odvijaju tamo žestoke borbe.

Komentara 89

DP
Dpejakovic2
12:48 12.01.2023.

Ruski agresori su već podrezanih krila i više nikad ih nitko neće doživljavati kao nekakvu vojnu silu. Njihova ekonomija bila je vezana na EU (posebne ekonomske veze), čak su i sa USA imali posebni status do kraja godine će biti još gora a onda im slijedi isto ono što su imali devesetih godina kada im je opet taj isti omraženi zapad pomogao da se dignu. Istoj toj bandi koja danas prodaje propagandu o ugroženosti od strane zapada. Da je zapad ikad htio uništiti iste onda bi to napravili tad a ne nakon silnih milijardi ulaganja u ruske naciste.

Avatar Viktor999
Viktor999
17:36 12.01.2023.

Uskoro će te ploveće krntije praviti društvo moskvi na dnu crnog mora 😁😁😁

ST
Stainer
14:03 12.01.2023.

Ja došao na VL da vidim šta se piše pa jedva našao članak o ukrajini otpao mi prst od skrolanja skoro se ranio i dobio artritis. Znači ukrajinci pobjedjuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije