Smirenja rata nema na vidiku

Ukrajini prijeti nova katastrofa na bojišnici, ova brigada može spriječiti pakao: 'Stotine vojnika upast će u zamku'

To match Special Report UKRAINE-WAR/FRONTLINE
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/4
04.09.2024.
u 11:53

Nema naznaka za skoro smirivanje situacije na bojištu, Rusi sada najavljuju daljnju eskalaciju. "Eskalacija rata u Ukrajini zbog poteza Washingtona i akcija 'kolektivnog Zapada' prisilila je Rusiju da iznova preispita svoju nuklearnu doktrinu", izjavio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov

Unatoč ogromnim žrtvama, rat u Ukrajini nastavlja se nesmanjenom žestinom. Bitke se vode na gotovo cijeloj tisuću kilometara dugoj bojišnici, s različitim intenzitetom. U utorak je Rusija zauzela naselje Nevelske zapadno od grada Donjecka, čime je, 921. dana rata, i cijela obrambena linija iz 2014. godine pala pod rusku kontrolu.

I inače za Ukrajinu je situacija u Donbasu najkritičnija dok se borbe približavaju važnom gradu Pokrovsku. Rusi su proteklih tjedana na tom dijelu fronte napredovali najbržim tempom još od početnog dijela invazije, no izgleda da je zadnjih dana to napredovanje ipak nešto sporije. Dok je ranije naselja prema Pokrovsku ukrajinska vojska predavala praktički bez borbe, važno manje mjesto nadomak Pokrovska – Selidovo - Ukrajina je, prema izvješćima s terena, odlučila braniti. Dovedena su pojačanja te u Selidovu danima traju žestoke borbe, čime se daje i potrebno vrijeme za izradu obrambenih linija na prilazima Pokrovska i u samome gradu, gdje je u tijeku masovna evakuacija stanovništva. Prema svemu sudeći, borbe koje predstoje za Pokrovsk, grad od nekih 60.000 stanovnika, bit će žestoke i već mnogi spominju novi Bakhmut.

No, dok se Selidovo, za sada, uspješno brani, ranija povlačenja stvorila su probleme u drugom nedalekom području. Dok su se snažne ruske snage s potencijalno desecima tisuća vojnika približile na manje od 10 kilometara od Pokrovska, zaobišle ​​su pritom jake ukrajinske snage koje drže liniju između sela Memrik i rijeke Vovča, protežući se od sjevera prema jugu pet kilometara istočno od Memrika.

Rezultat je izbočenje koje strši prema istoku u rusku liniju – izbočenje koje bi se, uz nekoliko odlučnih ruskih manevara, moglo pretvoriti u zamku za stotine ukrajinskih vojnika. Unutar tog izbočenog dijela nalaze se pripadnici četiriju brigada kojima prijeti opkoljavanje, a sve ovisi o 25. zračno-desantnoj brigadi, koja brani selo Ukrajinska. "Ako 25. zračno-desantna brigada ne zaustavi neprijatelja u blizini Ukrajinska, povlačenje bi moglo rezultirati … okruženjem od strane neprijatelja", upozorio je ukrajinski Centar za obrambene strategije.

VEZANI ČLANCI:

Iako svi očekuju usporavanje ruske ofenzive zbog iscrpljivanja snaga nakon intenzivnog višemjesečnog ratovanja, toga za sada još nema na vidiku. Rusi očito imaju još rezervi za vođenje bitaka, a iako su prebacili desetke tisuća vojnika u Kursk, napreduju i na drugim dijelovima bojišta, osim Donbasa.

Uz to, zadnjih tjedana intenzivirana je i kampanja korištenja balističkih projektila. Nekoliko žestokih napada provedeno je zadnjih dana, gađaju se željeznice, kolodvori, elektrane i druga infrastruktura, zatim vojne zgrade, sportske dvorane i hoteli u kojima Rusi tvrde da su smješteni vojnici, a ne brinu ih previše civilne ukrajinske žrtve koje stradaju u tim napadima poput poginule djece u noćašnjim napadima na Lavov.

Sedam osoba, od toga troje djece, ubijeno je u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine tijekom novog vala ruskih napada, izvijestio je u srijedu gradonačelnik. Udar je uslijedio dok se Ukrajina još uvijek oporavlja od jučerašnjeg udara na vojni institut u gradu Poltavi. Najmanje 50 ljudi je ubijeno, a 271 osoba je ranjena kada je Rusija u utorak napala vojni institut u središnjem ukrajinskom gradu Poltavi dvama balističkim projektilima, što predstavlja najsmrtonosniji pojedinačni ruski napad ove godine.

Jedini dio bojišta na kojem Ukrajina provodi ofenzivne operacije sada je ruska regija Kursk, gdje ukrajinska vojska i dalje osvaja teritorij, ali znatno sporije od početka ofenzive. Ruski predsjednik Vladimir Putin zbog tog je napada rekao kako se, za sada, isključuju svi mogući pregovori, no Rusija, također za sada, i dalje ne uspijeva znatno preokrenuti vojnu situaciju u ruskom području koji je zauzela Ukrajina.

VEZANI ČLANCI:

Nema naznaka za skoro smirivanje situacije na bojištu, Rusi sada najavljuju daljnju eskalaciju. "Eskalacija rata u Ukrajini zbog poteza Washingtona i akcija 'kolektivnog Zapada' prisilila je Rusiju da iznova preispita svoju nuklearnu doktrinu", izjavio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov misleći pri tome na dopuštenje korištenja zapadnog oružja u kurskoj ofenzivi te dublje u ruskom teritoriju.

Rusija je još u nedjelju najavila promjene u politici koja određuje uvjete i okolnosti pod kojima bi se koristilo nuklearno oružje, no nije navela nikakve detalje svog plana. Postojeća ruska nuklearna doktrina, koju je 2020. dekretom odredio predsjednik Vladimir Putin, kaže da Rusija može upotrijebiti nuklearno oružje ako je neprijatelj napadne nuklearnim oružjem ili u slučaju konvencionalnog napada koji bi ugrozio opstanak države. Peskov je, kako prenose agencije, zaokret u politici nuklearne doktrine pripisao "izazovima i prijetnjama zemalja tzv. kolektivnog Zapada".

FOTO Susjedi otvaraju svoj 'Pelješki most': Čudom od arhitekture spojili obale Neretve, na spektakl pozvali Plenkovića

To match Special Report UKRAINE-WAR/FRONTLINE
1/17
Ključne riječi

Komentara 21

LU
luftbrenzzer
12:10 04.09.2024.

"....izbočina koja bi se, uz nekoliko odlučnih ruskih manevara, mogla pretvoriti u zamku za stotine ukrajinskih vojnika. " Nadam se da Ukrajinska vojska čita Index pa će ove obznanjene vojne tajne najvišeg ranga iskoristiti da izbjegnu opkoljavanje i pogibiju.

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
13:06 04.09.2024.

Doima se da je kapitulacija blizu

Avatar pendreck
pendreck
12:31 04.09.2024.

mogao bi i zapad malo promislit svoju nuklearnu doktrinu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije