Inovator

Ultraelektrodom bih izrezao više tračnica u nesreći no 20 radnika

'06.11.2010. JVP Varazdin, Varazdin, inovator Vladimir Starej vatrogascima je predstavio uredjaj za rezanje i busenje svih materijala Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
12.11.2010.
u 15:10

Lagana za nošenje, razvija vrlo visoku temperaturu, ne treba izvor struje i reže sve - čelik, beton, aluminij...

– Kad bi vlak iskočio i ako bi trebalo rezati tračnice, ja bih svojom ultraelektrodom napravio više nego 20 radnika s velikim bocama i autogenim rezanjem! – tvrdi Vladimir Starej, vlasnik strojobravarske radionice iz Kućana Gornjeg. Dobar dio radnog vijeka proveo je u stranim korporacijama. Vrativši se u Varaždin, svoju tvrtku, ali i tržište obogaćuje vlastitim izumima te je član Društva inovatora Varaždinske županije.

Najnoviji u nizu izuma, ultraelektrodu, predstavio je članovima Javne vatrogasne postrojbe Varaždin. Pred njima u tren oka izrezao je željeznu šipku debelu 32 milimetra, aluminij i armirani beton.

- Ultraelektroda zamjenjuje tri aparata, za autogeno zavarivanje, plazma-zavarivanje i dijamantnu ploču. Koristi se za grubo rezanje. Osim u nesrećama može se koristiti u škveru – kad stigne pošiljka čelika u buntovima, mogu se razrezati za 20-30 minuta. Pogodna je za demontažu pogona. Reže sve, željezo, prokron, beton, mramor. Radi i pod vodom – objašnjava Starej.

Sam aparat malen je i "priručan". Sastoji se od male boce s kisikom, cijevi i manometra, koji regulira tlak kisika te ga pušta u ultraelektrodu. Tako ju je Starej nazvao iako nema veze sa strujom. Riječ je o cijevi punjenoj specijalnim legurama, čiji je omjer, naravno, "tajna kuće". U ultraelektrodu pusti se kisik i plamenom se aktivira. Usmjeri se u željeni materijal i tali ga – reže ili buši. - Na našem tržištu ne postoji ništa slično. Na Zapadu koristi se donekle sličan američki proizvod, no njihov razvija dvostruko nižu temperaturu od mojega – kaže Starej. Najveća je prednost inovacije to što je lako prenosiva i dovoljan je samo jedan čovjek. Ne treba izvor struje.

Ultraelektrodu Starej proizvodi sam. Gotovo sve legure nabavlja u Hrvatskoj. No te legure nisu jeftine.

- Dosta je skupo. Kad bi došla veća narudžba mogao bih ih izraditi za oko 9000 kuna. Više sam orijentiran na zapadna tržišta. No naši će vatrogasci vjerojatno trebati tako nešto kad uđemo u Europsku uniju – kaže Starej.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije