Ivan Šuker:

'Umjesto da se ministar turizma bavi sezonom, on se bavi smjenama'

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
19.03.2014.
u 13:00

Šuker posebno zamjera što se direktoricu HTZ-a Meri Matešić smijenilo trudnu.

Smjena direktorice Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić je sramotna, poručio je danas Damir Kajin tijekom saborske stanke koju su on i HDZ tražili zbog ove smjene.

– Sramotno je to za neke osobe u Ministarstvu turizma, a nije na korist ni samome turizmu. Ja se čak usuđujem reći da je na djelu pokušaj izvlačenja novaca iz turističkih zajednica. I molim isto tako, institucije ovoga društva neka jednostavno objave koliko novaca od 2002. do danas dobivaju pojedini konzultanti u Republici Hrvatskoj – zanimalo je Kajina koji je podsjetio da je Hrvatska prošle godine zabilježila dobre rezultate u turizmu, pa mu nije jasna smjena direktorice.

– Porast noćenja i dolazaka u Hrvatskoj 2013. bio je oko 5,1 posto. U Istri je broj noćenja rastao po stopi od 0,3 posto. I sada što imamo? Ovi sa 0,3% smjenjuju direktoricu koja je, između ostalog, recimo ostvarila rast od 5,1% zajedno sa svim djelatnicima u RH. Umjesto da bude obrnuto, žrtva je naprosto ona koja se izborila za određeni rast – primijetio je Kajin te dodao kako je pogreška Vlade što je sav novac u Ministarstvu turizma rezervirala isključivo za jednu stranku.

– I sada što je ovdje na djelu? Mislim da ministar igra igru jednog istarskog dvojca koju su završili u najvećim hrvatskim kompanijama i gdje vode ne znam, konzalting, PR itd. pretvorbu turističkog portfelja upravo za te pojedince. Glavna namjera konzultanta je "uknjižiti" se na dobar dio od više od 560 milijuna kuna koji se vrte u tom sustavu radeći razne master planove i strategije. Naime, novim ustrojem predviđeno je da svaka regionalna turistička organizacija ima svoj odjel za strateško planiranje kojem je u opisu posla izrada strategija i master planova. A zna se onda tko će naprosto sve to i odrađivati – upozorio je Kajin zaključivši kako bi sve to mogao raditi Institut za turizam kada je već na državnom proračunu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ovog Ivana Šukera pak čudi smjena Meri Matešić kada je ona na sjednici Vijeća turističke zajednice predstavila izvješće koje je bilo "čisto O. K. i napravljeno sukladno planu i programu ".

– Neprihvatljivo je takve poteze vući na početku predsezone. I postavlja se jedno elementarno pitanje, kako je Hrvatska, uz ovako loše makroekonomske pokazatelje koje imamo, jedinu gospodarsku granu koja je zahvaljujući radu nekih saborskih tijela i nekih zakona imala dobre rezultate prošle godine, dovela u situaciju da praktički na početku predsezone – jer za tri tjedna je Uskrs i obično nekako simbolično u Hrvatskoj turistička sezona počinje s uskrsnim blagdanima – da mijenja direktoricu HTZ-a – komentira Šuker te dodaje da je Matešić trebalo smijeniti još u studenom prošle godine ako je razlog smjeni njezin nerad.

– Ministar turizma, umjesto da saziva sastanke oko pripreme sezone, smjenjuje direktoricu. Zašto? Zato što nije htjela potpisati nekakve papire. Za izvješća oni koji su ih imali prilike vidjeti kažu da su korektna i da nema potrebe za smjenom direktorice turističke zajednice – tvrdi Šuker koji posebno zamjera što se direktoricu smijenilo trudnu.

– Ona vjerojatno ionako za dva ili tri mjeseca ne bi mogla više raditi i mislim da je trebalo korektno postupiti prema njoj. Prema tome, ovo je jasna poruka svim mladim Hrvatima. Vidite što će vam se dogoditi kad ste trudni! Mislim da je ovo tragično – zaključio je HDZ-ovac.

Komentara 14

BS
bstrabi2
17:29 19.03.2014.

Ono što je trebala potpisat.Je lova za Australiju.I ona nije to napravila.Jer premijer je išao turizam širit u Australiju i N.Zeland....

DU
Deleted user
14:53 19.03.2014.

Drugovi stvore vanjskog i unutarnjeg neprijatelja i on nikad ne spava ! Te komunističke metode više ne koristi ni jedna država na Svijetu osim crvene Hrvatske ! Narod bi se trebao zabrinuti !

BE
belimo
16:43 19.03.2014.

Al je digao nos visokoo...kao da je rođen sa diplomom a ne da je diplomirao u 40-oj zajedno sa zna se ekipom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije