Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HBK O STRANCIMA, OVISNOSTI...

Uskoro u Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik za radnike s Filipina

Zagreb: Konferencija za medije o 68. plenarnom zasjedanju Sabora HBK-a
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
11.04.2024.
u 15:11

Biskupi su razgovarali i o ovisnosti o kockanju, jer se, kako je rekao biskup Gorski, u pastoralu susreću s „mukama mnogih vjernika koji u obitelji imaju ovisnike o kocki, koja je nova pošast"

U Hrvatsku uskoro stiže prvi filipinski svećenik kao ispomoć u pastoralu stranaca, tj. Filipinaca koji su na radu u Hrvatskoj. Objavili su to hrvatski biskupi, koji su se ovoga tjedna susreli na svojem redovitom proljetnom plenarnom zasjedanju, a jedan njegov dio posvetili su upravo pastoralu stranih državljana koji su na radu u Hrvatskoj.

„Radi se o pastoralnoj brizi za radnike koji k nama dolaze na rad, a sad ih je više od 220.000 s radnim dozvolama i među njima i katolika, premda su različitih kultura i vjeroispovijesti. Mi smo dužni brinuti za njihov duhovni život, pa smo se pokrenuli u tome smislu. Primjerice, kod isusovaca na Jordanovcu služi se misa na latinskom, na koju dođe stotinjak stranaca, dok se u sv. Blažu okupio 200 do 400 Filipinaca na nedjeljnoj misi“, rekao je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, dodajući kako u varaždinskoj katedrali također postoji misa za strane državljane na engleskom jeziku, dok koptski kršćani imaju liturgiju u grkokatoličkoj konkatedrali, a za njih stotinjak ovdje je i njihov svećenik.

„Ukrajinci se okupljaju u crkvama Križevačke biskupije i njih je na tisuće. Za njih je Križevačka eparhija organizirala duhovni život“, rekao je biskup Gorski, dodajući kako je nakana Crkve u Hrvatskoj organizirati dolazak svećenika iz drugih zemalja kako bi brinuli o svojim vjernicima te da se tu radi i o njihovom uključivanju u naše društvo kroz učenje jezika i približavanju vrednota.

VEZANI ČLANCI:

Biskupi su razgovarali i o ovisnosti o kockanju, jer se, kako je rekao biskup Gorski, u pastoralu susreću s „mukama mnogih vjernika koji u obitelji imaju ovisnike o kocki, koja je nova pošast“.

„Do ovoga zasjedanja nisam znao razmjere te pošasti. Gotovo pola milijuna ljudi trpi zbog kocke izravno ili neizravno i zbog dugova razaraju se cijele obitelji. Dvadeset posto građana dnevno igra neku igricu na sreću online, a 30 posto onih koji kockaju imaju suicidalne misli ili čak počine suicid. Po ovisnosti o kocki iznad prosjeka smo u EU“, rekao je biskup Gorski, dodajući da Crkva tome pridaje pažnju, kao i braniteljima i njihovom obiteljima, za koje je formiran poseban odbor.

Biskupi su, kako je rekao požeški biskup na odlasku mons. Antun Škvorčević, pažnju posvetili i katoličkim školama, čiji je status diskriminirajući u odnosu na javne i privatne škole, pa se s Ministarstvom znanosti i obrazovanja od prošloga ljeta utanačuje novi ugovor, koji bi roditelje koji žele djecu upisati u katoličku školu stavio u isti rang s ostalim školama u Hrvatskoj.

GALERIJA Paška janjetina, zagorski štrukli, lički krumpir... Ove hrvatske delikatese imaju zaštićen naziv u EU

Zagreb: Konferencija za medije o 68. plenarnom zasjedanju Sabora HBK-a
1/49

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije