VEČERNJI TV

VIDEO Marija Selak Raspudić protiv poreza na nekretnine: Država neka stegne svoj remen

Foto: Večernji TV
1/3
03.09.2024.
u 11:05

Tema Jadrolinije izrazito je bitna. Isto tako, bitna je i tema korištenja vojnih resursa. Ne može se reći jedna tema je bitnija, istaknula je Marija Selak Raspudić

Nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, kandidatkinja za predsjednicu države, u studiju Večernjeg lista govori o nadolazećim izborima te o drugim aktualnim temama. Emisiju možete pratiti uživo na portalu Večernjeg lista, kao i na našim društvenim mrežama.

Izbori su za otprilike četiri mjeseca. Kampanja kao da se još uvijek nije zahuktala. Kome ovakvo stanje odgovara?

Meni se davno zahuktala s obzirom na to da sam ja možda jedina odradila pretkampanju, a potom se i prva suprotstavila Zoranu Milanoviću, odnosno ušla u pravu kampanju. Još se nije zahuktalo u onom pravu smislu riječi vjerojatno zato što HDZ-ov protukandidat još uvijek izbjegava odgovarati na bitne i osjetljive teme u hrvatskom društvu. Barem je to informacija koju dobivam od novinara, da se druga strana ne javlja. Onda nemamo ni priliku za razvijanje neke polemike. 

Zahuktali su se napadi HDZ-a na Zorana Milanovića. Vodi li HDZ kampanju umjesto svog kandidata? 

Svima je jasno da vodi, to nije samo moje mišljenje. Izgleda da je on tako izabrao s obzirom na to da se ne javlja u aktualnim temama. Ne možemo imati predsjednika bez stava. 

Trenutačno je tema tko se čime vozi, odnosno tko neodgovorno troši resurse države. Treba li javnost znati koliko puta Zoran Milanović leti helikopterom i koliko je to koštalo državu?

One informacije koje ulaze u sigurnosnu domenu ne bi trebale biti dostupne hrvatskoj javnosti. Međutim, nema razloga da, pogotovo nakon protoka nekog vremena, informacije o tome koliko su se koristili državni resursi ne budu dostupne javnosti. Mi ovdje razotkrivamo dva temeljna problema političke scene. Jedan je što se u klackalici rasprave između Andreja Plenkovića, koji vodi kampanju za Dragana Primorca, i Zorana Milanovića vodi rasprava svodi na to tko je gori. Moja ključna politička poruka jest da pokažem da to nije jedini mogući svijet. Imamo priliku razgovarati kako se može bolje. Drugi problem, s obzirom da ovdje vidimo da se radi o dva različita izvještaja, pokazuju da se vojska politizira što ne bi smjelo biti dopušteno. 

U Jadroliniji se događa cijeli niz problema. Imali smo i smrtne slučajeve kada je pala rampa na trajektu. Premijer kaže 'pustite tu temu, bavite se helikopterima'. Je li ovo tema koja je vladi dobro došla do odvuče pozornost s možda mnogo važnijih stvari?

A aktualni predsjednik isto tako kaže da se bavimo Jadrolinijom kad je tema helikoptera došla do usijanja. Ono što je bitno, to nije jedina moguća Hrvatska. Svjedočimo akterima koji kalkulantski igraju za određenu političku stranu i zloupotrebljavaju sve događaje u RH. Tema Jadrolinije izrazito je bitna. Isto tako, bitna je i tema korištenja vojnih resursa. Ne može se reći jedna tema je bitnija. Ni jedan ni drugi ne rukovode se onim što je dobro za građane nego se rukovode svojim političkim interesima, a jedna i druga strana imaju, da kolokvijalno kažem, dosta putra na glavi i tereta prošlosti. 

Miro Bulj zabranio je održavanje izložbe “Susret na tromeđi” u Sinju. Kako na to gledate?

Nisam upoznata s detaljima izložbe. Što se tiče Srpskog narodnog vijeća, njegova bi zadaća trebala biti upravo da se bavi promoviranjem kulturnih događaja i običaja srpske nacionalne manjine. Načelno nisam za zabrane. 

Je li Buljev motiv možda prikupljanje glasova Domovinskog pokreta?

Nečiju motivaciju ne mogu procjenjivati. Postoji jedan širi društveni problem, način na koji se koriste sredstva koja pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini u neke druge političke svrhe. Onda imamo negativnu društvenu klimu prema pripadnicima nacionalnih manjina. 

VEZANI ČLANCI:

Tijekom vikenda bili su izbori u DP-u, pobijedila je struja Ivana Penava. Je li vladajuća većina ugrožena?

Ne. Nije i ne očekujem ništa posebno. Već smo svjedočili tome i u prethodnim razdobljima, uvijek se pronašao dovoljan broj ruku. 

Ministar Dabro, član pobjedničke struje u DP-u, poručuje da je počeo pregovore s dvoje oporbenih zastupnika koji bi mogli "uskočiti" u vladajuću većinu. Je li to kupnja saborskih zastupnika? Do sad se nije tako javno pričalo. 

Ne mogu ovdje procijeniti radi li se o kupnji i o kakvom tipu preslagivanja se radi s obzirom na to da ne znamo tko je u pitanju. 

Vlada planira uvesti porez na nekretnine. Je li to nužno?

Nismo vidjeli konkretan nacrt zakona. Moj načelni odgovor bi za sada bio ne. Ne smatram da bi država trebala puniti proračun time što bi više opterećivala građane. To smatram i inače ekonomski problematičnim. Smatram da bi država trebala stegnuti vlastiti remen. Kada govorimo o porezu na nekretnine, prije izbora obvezali su se da se to neće uvoditi. 

Koncert Bijelog dugmeta podigao je prašinu. Pjevala se pjesma u kojoj se spominje Jugoslavija. Je li to primjereno?

Ja sam integralno antitotalitarist. Dakle, smatram da se Hrvatska temelji na Domovinskom ratu, da iz hrvatske prošlosti baštinimo isključivo ono što je vodilo prema demokratskoj višestranačkoj Hrvatskoj. U tom kontekstu upotrebljavati na jednom koncertu simbole koji su vezani uz stradanje hrvatskog naroda, sigurno nije praksa koja pripada pristojnom ponašanju, dobrom kućnom odgoju i povijesnoj svijesti. Očekivano je da su se mnogi građani našli uznemireni.

Kako gledate na izjave braniteljskih udruga? Neke traže da se Alenu Islamoviću zabrani ulazak u Hrvatsku i nastupi. 

Oko odnosa prema simbolima totalitarnih režima ostajem dosljedna. Smatram da je edukacija puno bolji put od zabrane. Trebali bi razvijati integralnu antitotalitarni svijest. Mi imamo sada predsjednika RH koji je reagirao na koncert u Imotskome, a o ovome šuti. 

Cijelu emisiju možete pogledati u videu ili na društvenim mrežama Večernjeg lista.

 

GALERIJA Pogledajte kako je Marija Selak Raspudić izgledala kao dijete i na faksu: Svojedobno su je zvali femme fatale
1/16

Komentara 18

DR
drumom
13:54 03.09.2024.

HDZ trolovi odmah pljuju Raspudićki

CB
cro.bos.
13:14 03.09.2024.

"Mi imamo sada predsjednika RH koji je reagirao na koncert u Imotskome, a o ovome šuti."! E moj narode

Avatar Aurel
Aurel
14:16 03.09.2024.

bilo bi dobro zapamtiti ovu njenu izjavu: ako postanem predsjednica, na posao ću ići biciklom ili javnim prijevozom. ako TO nije najjeftiniji populizam - ja ne znam što je...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije