Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
član zabranjene neonacističke grupe

Užas u Finskoj: Muškarac nožem napao djecu u trgovačkom centru, ovo mu nije prvi zločin

Polish PM Tusk, President of the EU Council President Michel and Prime Ministers of Estonia, Greece, Finland, Ireland, Luxembourg and Spain meet in Warsaw
KACPER PEMPEL/REUTERS
14.06.2024.
u 18:03

Prema informacijama finskog portala Yle, Lämsä je bio ključni član neonacističke grupe "Nordijski pokret otpora" koja je u međuvremenu zabranjena

U četvrtak poslijepodne u jednom finskom trgovačkom centru 33-godišnji muškarac, član ekstremnih desnih organizacija, izbo je 12-godišnje dijete i pokušao ozlijediti još jedno prije nego što je zaustavljen. Njegove žrtve imaju finsko državljanstvo, no stranog su porijekla, što istražitelji smatraju motivom zločina.

Dijete je zadobilo ozbiljne ozljede, no nalazi se izvan životne opasnosti. Osumnjičenik, S. L., je nekoliko puta s leđa ubo dijete prije nego ga je zaustavio zaštitar, prema nekim izvorima, nakon samo osam sekundi. Uhićen je ispred trgovačkog centra u gradu Oulu, a čeka ga optužnica za dva pokušaja ubojstva.

Prema informacijama finskog portala Yle, S. L.  je bio ključni član neonacističke grupe "Nordijski pokret otpora" koja je u međuvremenu zabranjena. S. L. je već osuđivan za nasilne zločine, a povezuje ga se s više desničarskih ekstremističkih organizacija. 

U 2012. je suzavcem poprskao političara Lijevog saveza Dana Koivulaaksa za vrijeme jednog od događaja u sklopu lokalnog Festivala ponosa, a godinu nakon osuđen je kada je izbo osobu za vrijeme konferencije o širenju ekstremno desnih grupa koja se održavala u knjižnici. Za drugi je zločin dobio uvjetnu kaznu od godine i pol, usprkos tome što je sud presudio da je upravo on inicirao napad kada je netko pokušao zaustaviti njega i druge članove Nordijskog pokreta otpora u pokušaju da uđu u zgradu.

VIDEO Žestoki sukobi prosvjednika i policije u Argentini

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije