Dan Grada Zagreba

Milanović: Sankcije ne funkcioniraju. Cijenu će platiti europski građani, Putin će se smješkati

Svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba povodom Dana grada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
31.05.2022.
u 12:59

– Razlozi koje EK navodi za neuvođenje plinskog embarga Rusiji vrijeđaju zdrav razum. Zašto se ne uvodi plinski embargo? – upitao je Milanović.

U povodu Dana Grada Zagreba u Staroj gradskoj vijećnici dodijeljena su javna priznanja Grada Zagreba, a svečanosti je prisustvovao i predsjednik Republike Zoran Milanović koji se obratio medijima.

– Razlozi koje EK navodi za neuvođenje plinskog embarga Rusiji vrijeđaju zdrav razum. Zašto se ne uvodi plinski embargo – upitao je Milanović. 

– Nažalost, sankcije ne funkcioniraju, možda će jednog dana. Niti je rublja pala niti Rusija to osjeća. Cijenu će platiti europski građani, Putin će se zadovoljno smješkati. Nafta i plin će otići drugdje, to je realnost – dodaje

– Hrvatska je nebitna, zaradit ćemo neku lipu na tom protoku nafte. To je to – tvrdi. 

Govoreći o Ini, kaže da ju je Hrvatska "prodala na dijelove" te kako je "dobro dok se držimo na ovoj razini vlasništva koju imamo". 

– Što ćemo ako prijeđemo 50 posto, početi bušiti Hrvatsku u potrazi za venezuelanskim rezervama nafte? Toga nema u Hrvatskoj. U Siriji je plin praktički pod embargom, do njega ne možemo doći. Samo vlasništvo nad Inom neće promijeniti ništa, ali Plenković je obećao da ćemo kupiti pa neka to napravi. Ja takva suluda obećanja nisam davao – navodi Milanović. 

Osvrnuo se na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

– Nisu uveli sankcije, ali sve drugo kao da jesu. Vučić je pregazio neke temelje vjere srpske vanjske politike. Srpsko-rusko bratstvo nije konstanta, dolazi u valovima. Vučić je morao birati, stavio je nekakvu crtu, nije povukao sankcije. Sada treba naći opravdanje, gdje nego u odnosima s Hrvatskom. Bit će to skupo za Vučića. Hrvatska ne može cijelo vrijeme prelaziti preko gluposti – tvrdi. 

– Kada bi se sve države tako ponašale, svijet bi se raspao – dodaje. 

– Srbija nije prijetnja Hrvatskoj dok je Hrvatska u NATO-u. Srbija se naoružava, ali sve je to slabo. Ukrajina ima goleme količine oružja pa opet ne pomaže. Ako si dio velikog saveza, onda je to nebitno. Srbijanska je politika prije svega štetna za Srbiju – navodi Milanović. 

Za Vučića navodi da je "vlasnik Srbije" te da on ima znatno veće ovlasti. – U Srbiji nije europska vrsta demokracije – kaže te dodaje kako je Srbija odabrala takav model vlasti. 

Govoreći o datumu obilježavanja Dana državnosti, rekao je da je to "bullying nad običajima".  

– Interesantno je da o povratku na staro nisu govorili ni Sanader ni Karamarko, ljudi od kojih bih to više očekivao. Dobili smo stari Dan državnosti koji veze nema s Danom državnosti – navodi. 

Koncert u HNK opisao je obilježavanjem bez ideja na kojem se "prčka" po mobitelu i nema se što zeznuti. 

– Mogli smo organizirati turnir u beli ili briškuli – dodaje. 

Ministar Mario Banožić poručio mu je da je dobrodošao na obilježavanju, a on je na to odgovorio kako je, što se njega tiče, Banožić "dobrodošao živjeti u Zagrebu". 

– Je li bio na razgovoru u DORH-u? Mene su zvali kad me lažno prijavila jedna klika 2016., morao sam dati iskaz. Nisam morao, dao sam ga. Kaznena prijava je odbačena, podnositelji nisu odgovarali. Dva mjeseca kasnije imam debatu s Plenkovićem, znam da mu je virila etiketa, upozorio sam ga na to. Nisam trebao, grizem se zbog toga već šest godina – rekao je te nastavio: 

– Voditelj na HTV-u me pitao što ćemo s tim, s odbačenom kaznenom prijavom. Rekao sam da je odbačeno. Ne možeš više od toga reći novinaru, reći ono što stvarno mislim. Tom prilikom pljuvao je i po Vesni Pusić – dodaje te ponovno pita zašto Banožić nije bio u DORH-u. 

– To je ozbiljnija stvar. Zašto nije već bio u DORH-u? Ili se konzultiraju s FBI-jem, ne znam što se čeka. Je li ovo pritisak na DORH? Jest, da rade svoj posao i onda neka odluče kako hoće. Mene su zvali odmah. Što je s Banetom? Zašto nije oslobođen krivnje? Znamo da nije kriv, to što radi trebamo svi raditi – rekao je.

Komentara 47

ZA
zagabria8
14:17 31.05.2022.

EU se opet pokazala kao najobičnija sprdnja. Tobože oštre sankcije ali da ipak dobivaju plin i naftu. To je ko u vrtiću. Putin bi se grohotom smijao da i sam nema nesposobnu vojsku i generale. Ovako našla krpa zakrpu.

DU
Deleted user
14:45 31.05.2022.

Tekst bas nisam najbolje razumela, kao da se trazi krivac ali ne moze da se odluci ko je a resenja nigde. Skup nepromišljenih poteza sa svih strana naprosto zato sto političari ni u jednoj državi ne trpe posledice. Narod uvek i svugde placa cenu sumanutih poteza svojih i tudjih vodja.

PR
prahrvat
15:02 31.05.2022.

Zašto je danas Putin izjavio da će deblokirati ukrajinske luke ako se ukinu sankcije? Mislim, ako mu niš ne znače, kako kaže naš Sveznadar Ljuborus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije