NAGLASAK

Važno je biti iz Republike Srpske

04.11.2005.
u 18:14

U izboru glavnoga bh pregovarača s EU najvažnija je stručnost, opetuju ovih dana međunarodni predstavnici u BiH. No zanimljivo je da je upravo OHR odobrio da pregovarač treba biti iz Republike Srpske. Pa o čemu je onda zapravo riječ? Jesu li možda Srbi genetski sposobniji pregovarati od Bošnjaka, Hrvata ili pripadnika nacionalnih manjina u BiH?!

Zahtjev da pregovarač mora biti srpske nacionalnosti prešućen je u javnosti, a srpski i bošnjački političari, dakako i ovaj put bez Hrvata, časte se pozicijama u pregovaračkom timu. OHR-ov zahtjev jedino se može okarakterizirati kao Ashdownova nagrada srpskoj strani za sve opstrukcije u postdaytonskoj BiH... Ashdown je zaigrao na opasnu kartu pokazujući kako je etničko podrijetlo glavni kriterij.

Poruka je to i Hrvatima da će biti poštovani u međunarodnoj zajednici ako budu čvrsti u obrani svojih stavova i nacionalnih interesa. Odluka hoće li glavni pregovarač biti Hrvat, Srbin ili Bošnjak sasvim je nebitna!

Pregovaračke sposobnosti, stručnost za oblasti koje su najvažnije u pregovorima (pravosuđe, poljoprivreda, gospodarstvo, poštivanje ljudskih prava, očuvanje prirodnoga blaga...), poznavanje jezika, pa čak i patriotizam, najvažniji su kriteriji u odabiru glavnoga pregovarača i bh tima. Trebao bi to znati i stanovnik EU-a Paddy Ashdown.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije