KOTROMANOVIĆ ZA VEČERNJI

'U moje vrijeme je bilo normalno da kažnjavaš vojnike marševima po 100 km, nekoliko tisuća sklekova, danas bi to bilo maltretiranje'

Koprivnica: Hrvatska vojska i MUP, ilustracije
Foto: Marijan Susenj
1/4
24.08.2024.
u 08:02

"To je jedan ozbiljan logistički zahvat", istaknuo je Ante Kotromanović

Cijela Europa prati što se događa u Ukrajini, a sigurnosna situacije sve je više u fokusu. Tako je i u Hrvatskoj. Naime, Hrvatska je 2008. godine privremeno suspendirala obvezno služenje vojnog roka i od tada se ono služi samo dragovoljno. Ipak, obvezno služenje vojnog roka ponovno će započeti 1. siječnja iduće godine, a trajat će dva mjeseca. Koliko će to biti složeno te što ćemo time dobiti, komentira za Večernji TV analitičar Ante Kotromanović.

"To je jedan ozbiljan logistički zahvat", istaknuo je te napomenuo kako treba provesti nabavu, osigurati sredstva, pripremiti instruktore... "Drugačije je vrijeme nego što je bilo u moje vrijeme. Mi smo bili malo suroviji, siroviji. Tada je bilo normalno da kažnjavaš vojnike marševima po 100 kilometara, nekoliko tisuća sklekova, danas bi to sve bilo maltretiranje. U svakoj vojsci treba biti red, stega, drugačije nego u civilnom životu. Treba psihološki pripremiti te ljude koji iz borbenih postrojbi trebaju doći u obučne postrojbe", kazao je. 

"Ja ne znam što ćemo mi dobiti s dva mjeseca. Sad imamo dragovoljno služenje vojnog roka. Vidio sam neki dan da se Ministarstvo obrane hvalilo kako je to pojačano nakon dugo vremena, da je pojačan priljev, što je dobro. Ali, ako imaš pojačan priljev dragovoljnog vojnog roka, ne znam što će nam služenje obveznog. Mi ne znamo ni koliko će ljudi biti pozvano", kaže Kotromanović. 

Podsjetimo, 181 mladić i djevojka stigli su, u sklopu trećeg ovogodišnjeg ciklusa dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u vojarnu u Požegi, što je najveći odaziv ročnika u ovoj godini, navelo je Ministarstvo obrane 19. kolovoza. 

"Ja mislim da je dva mjeseca malo", istaknuo je analitičar te pojasnio kako ne zna, naime, što bi se u tom periodu moglo naučiti osim osnovnih stvari. "Ja bih volio da to uspije, da to bude sve okej pa da se možda za godinu, dvije shvati da treba nešto drugo mijenjati pa povećati onda vojni rok", ustvrdio je. 

"Situacija je u svijetu pogoršana", napomenuo je pa istaknuo kako bi se Strategija nacionalne sigurnosti trebala promijeniti te bi se jasno trebalo definirati ako postoje određene ugroze. 

Cijelu emisiju možete pogledati u videu ili na društvenim mrežama Večernjeg lista.

Komentara 17

Avatar majkuvam
majkuvam
09:24 24.08.2024.

Da li je on "marširao 100 kilometara" i napravio "nekoliko tisuća ' sklekova?

Avatar gusjenica
gusjenica
09:09 24.08.2024.

Dva mjeseca obuke za bilo kakvog vojnika je ČISTA SPRDNJA. Potrošiti će se jako puno novaca, a rezultat će biti NULA. Imam osjećaj, dao Bog da se prevarim, to će biti fešta, druženje, izležavaje...Ovoj omladini, a i državi, potrebno jee 10 mjeseci vojske prije studija ili kretanja u život.

ĆA
ĆanotaKrljo
09:17 24.08.2024.

jbte... pa da je i čuveni Filipid bio u tvom bataljunu moro bi po drugi put umrijet jer je već jednom umro nakon odtrčanih 42km. a kamo li 100km i to marširanja ... bravo za sve one ala kotromanović !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije