Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
geotermalna voda

VIDEO 'Povijesni dan za Bjelovar, izmislili smo toplu vodu'

Foto: Screenshoot Facebook
1/3
09.03.2024.
u 20:30

Na bušotini u Velikom Korenovu potvrđena temperatura geotermalne vode.

Bjelovar je korak bliže tome da postane prvi grad u Hrvatskoj koji će se grijati na geotermalnu energiju. U naselju u sastavu Bjelovara, na bušotini u Velikom Korenovu izbila je geotermalna voda. I to protočnosti 30 litara u sekundi s 83°C u ležištu, objavio je na svojim društvenim mrežama gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak. U svojoj objavi napisao je "Povijesni dan za Bjelovar, izmislili smo toplu vodu". Prema njima bušotina je u potpunosti opravdala očekivanja i eksploatacija neograničenih količina vruće vode može početi.

Naime, kako so pisali prije nekoliko dana, Bjelovarčani su završili s testovima bušenja koja su započela 9. veljače s ciljem pronalaska izvora geotermalne vode. To su neki dan i ostvarili a danas imaju točno određene brojke koje će im uvelike pomoći prilikom realizacije strateškog projekta grada Bjelovara "Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije – Infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1".

Bjelovar će realizacijom ovog projekta postati prvi grad u Hrvatskoj koji koristi geotermalnu energiju za grijanje. Spomenuti projekt napravljen je s ciljem grijanje budućih "Termi Bjelovar", ali i kompletne zone gdje se mogu napraviti staklenici, poduzetničke hale i drugo za što je potrebna toplina. Dugoročan plan Grada je da se u sljedećih 10 godina napravi još pet bušotina u raznim dijelovima grada koje će se koristiti za grijanje.

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 2

HO
homofobic
07:02 10.03.2024.

Neogranicene kolicine bilo cega jednostavno ne postoje u nasem svemiru, naravno, osim u Bjelovaru! Zasto ne izbuse rupu iz koje ce izlaziti gotovi Euri u neogranicenim kolicinama?

EZ
ezer
21:22 09.03.2024.

Što su čekali pedeset godina? Odavno su trebali imati grijanje i struju iz geotermalne vode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije