Rat u Europi

Mrežama se šire snimke požara kod Krima; Bjelorusija optužila Poljsku za ulaženje u zračni prostor

Ukrainian servicemen attend a military exercise in Donetsk region
Foto: Stringer/REUTERS
1/14
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.09.2023.
u 22:15

Njemački kancelar Olaf Scholz spriječio je isporuku projektila dugog dometa Taurus u Ukrajinu jer se boji da će to dovesti do sukoba s Rusijom, a strah ga je da će njemačko osoblje morati raditi s projektilima u Ukrajini.

Prema navodima Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga, Rusi su 27.rujna izveli  44 zračna napada i 27 napada višecijevnim raketnim sustavima te su angažirane ukrajinske trupe u 17 borbenih sukoba, najnovije su vijesti iz rata u Ukrajini.

Tijek događaja:

22:10 - Na društvenim mrežama proširile su se snimke navodnog velikog požara kod Krimskog mosta. Više fotografija buktinje objavljeno je na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, no zasad nema službenih informacija o uzroku ovog požara.


21:02 - Bjelorusija je u četvrtak rekla da je poljski helikopter prešao na njezin teritorij, no Varšava kaže da nijedan poljski helikopter nije prešao granicu između dvije zemlje. Napeti odnosi između dvije susjedne zemlje dodatno su se pogoršali kad je Rusija, saveznica Bjelorusije, prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

"Oko 15:20 letjelica je prešla granicu Republike Bjelorusije u dubini do 1.5 kilometara. U 16:22, helikopter je više puta prešao državnu granicu, ušavši na bjeloruski teritorij 300 metara", reklo je ministarstvo obrane Bjelorusije na svojem kanalu na Telegramu.

Bjelorusija, najbliži saveznik Moskve, rekla je da je kao odgovor naredila uzlijetanje vojnih letjelica. Poljska je rekla da nijedan od njihovih helikoptera nije narušio bjeloruski zračni prostor, zanijekavši ranije izvješće bjeloruskog ministarstva obrane da je poljska letjelica prešla granicu u četvrtak. "Operativno zapovjedništvo nedvosmisleno niječe takva izvješća", glasnogovornik Operativnog zapovjedništva oružanih snaga rekao je Reutersu. "Nijedan poljski helikopter nije prešao u zračni prostor Bjelorusije".


19:25 - Francuska i Ukrajina u četvrtak su obećale da će raditi zajedno na nabavci oružja za tromjesečnu protuofenzivu Kijeva protiv ruskih okupacijskih snaga te na razvoju zajedničke proizvodnje oružja.

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov rekao je da su se on i njegov francuski kolega fokusirali na jačanje suradnje u pogledu tehničke obuke ukrajinskih oružanih snaga. "Deseci projekata su ili pokrenuti ili se o njima raspravlja sa ciljem organizacije zajedničke proizvodnje novog oružja ili održavanja postojećeg oružja", rekao je Umerov na konferenciji za medije uz francuskog ministra Sebastiena Lecornua. Dvije strane, rekao je, razmatraju osnivanje fonda "za podršku zajedničkim projektima s našim partnerima i tvrtkama koje žele započeti proizvodnju u Ukrajini."

Lecornu je rekao da će Francuska "nastaviti pomagati Ukrajini koliko god bude potrebno", no nije iznio detalje koje će oružje isporučiti. "Ovaj rat bi se mogao nastaviti", rekao je novinarima. "Dopustite da ponovim naše povjerenje u ukrajinsko oružje da bi se ova protuofenziva pokazala uspješnom."

POVEZANI ČLANCI:

Ukrajinska protuofenziva fokusirana je na ponovno zaposjedanje istočne Ukrajine koju je okupirala ruska vojska ranije ove godine te u napredovanju prema jugu kako bi presjekli kopneni most koji je Rusija izgradila između anektiranog Krima i pozicija koje drži na istoku. Francuska i Ukrajina, rekao je Lecornu, će razmotriti "što možemo učiniti zajedno u pogledu nabavke ili proizvodnje oružja." A Pariz će zadržati svoju sadašnju razinu obuke ukrajinskih vojnika - više od 7000 ove godine.

Lecornu je ranije razgovarao o mogućnostima zajedničke proizvodnje oružja s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. "Razgovarao sam s vašim ministrima vrlo konkretno kako vam francuska industrija može pomoć. Mi ćemo naravno nastaviti ovaj posao", rekao je Lecornu u videu kojeg je Zelenskij objavio na Telegramu.

Lecornu i Zelenskij su raspravljali o jačanju ukrajinske zračne obrane uoči zime, priopćio je ured predsjednika. Kijev strahuje da će Rusija provoditi zračne napade na ključnu energetsku infrastrukturu ove zime. Zelenskij je rekao da je zahvalan francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na vojnoj pomoći, istaknuvši posebno protuzračne raketne sustave, samohodne topničke jedinice Caesar i projektile Scalp.


17:32 - Ministri unutarnjih poslova EU-a odlučili su u četvrtak produžiti zaštitu za ukrajinske izbjeglice do ožujka 2025. kojima je time dopušteno ostati u EU-u bez da moraju podnijeti zahtjev za azilom. Ukrajinske izbjeglice mogu ostati u Europskoj uniji najmanje do ožujka 2025., usuglasili su se u četvrtak u Bruxellesu ministri unutarnjih poslova.

Izbjeglice iz Ukrajine ne moraju prolaziti dugotrajni postupak za dobivanje azila i automatski dobivaju socijalna davanja, pristup obrazovanju i radnu dozvolu. Zemlje EU-a aktivirale su privremeni mehanizam za zaštitu nakon što je Rusija prije 19 mjeseci pokrenula invaziju na Ukrajinu.


15:45 - Britanski ministar obrane Grant Shapps razgovarao je o tome kako ojačati ukrajinsku protuzračnu obranu tijekom sastanka s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, priopćio je predsjednikov ured u četvrtak. Posjet glavnom gradu Ukrajine prvi je Shappsov posjet ratnom Kijevu otkako je prošli mjesec postao ministar obrane. Britanija je vjerni saveznik Ukrajine tijekom cijele invazije koju je Rusija pokrenula u veljači 2022.

"U ime cijele nacije, zahvaljujem vam na svemu što činite za nas. Zahvalni smo vam na pomoći – vojnoj, financijskoj, humanitarnoj. Iznimno cijenimo što se možemo osloniti na vas", rekao je Zelenski, prenio je u priopćenju njegov ured. Zelenski je istaknuo suradnju između Kijeva i Londona u obrambenom sektoru, za koju je rekao da je Ukrajini omogućila da znatno proširi svoje sposobnosti na bojnom polju zahvaljujući oružju dugog dometa.

POVEZANI ČLANCI:

Britanija je ove godine isporučila krstareće rakete Storm Shadow koje su Ukrajini omogućile izvođenje udara na ciljeve na teritoriju pod ruskom okupacijom. U priopćenju se navodi da su Shapps i Zelenski razgovarali o jačanju protuzračne obrane u Ukrajini zbog straha da će Rusija koristiti rakete dugog dometa i bespilotne letjelice za ciljanje ključne energetske infrastrukture u jeku zime.

Novi ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov, također se sastao sa Shappsom i rekao da ga je izvijestio o situaciji na bojnom polju i hitnim potrebama Kijeva. "Fokus na protuzračnoj obrani, topništvu, sustavima protiv dronova. Zima dolazi, ali mi smo spremni. Jači zajedno", rekao je Umerov na platformi X, bivšem Twitteru.

Nije poznato kad se točno Shapps sastao sa Zelenskim. Shapps je već posjetio Ukrajinu tijekom rata, ali u svom prijašnjem svojstvu ministra energetike prije nego što je prošli mjesec zamijenio Bena Wallacea na mjestu ministra obrane.


15:43 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji je u četvrtak stigao u nenajavljen posjet Kijevu, rekao je da ukrajinske snage "postupno osvajaju teren" u protuofenzivi protiv ruskih snaga. "Svaki metar koji ukrajinske snage vrate, metar je koji Rusija gubi", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"I tu postoji velika razlika. Ukrajinci se bore za svoje obitelji, svoju budućnost, svoju slobodu. Moskva se bori za imperijalne zablude", rekao je šef NATO-a. 

Zelenski je ukazao na potrebu Ukrajine za većom protuzračnom obranom od ruskih napada. Ukrajinski predsjednik rekao je da je Moskva samo sinoć koristila više od 40 dronova Šehid u napadima na Ukrajinu. "I tako je gotovo svake noći. U uvjetima tako intenzivnih napada na Ukrajince, naše gradove i luke koje su važne za globalnu sigurnost hrane, potrebno nam je odgovarajuće povećanje pritiska na Rusiju i odgovarajuće povećanje našeg zračnog štita", rekao je Zelenski. 

Stoltenberg je rekao da "konstantno potiče" saveznike u NATO-u da pruže još potpore Ukrajini i ubrzaju isporuku sustava protuzračne obrane. Objavio je da NATO sad ima sveobuhvatne okvirne ugovore s tvrtkama za proizvodnju oružja u vrijednosti od 2,4 milijarde eura za streljivo, uključujući milijardi eura u čvrstim narudžbama. Navodi da će takvi ugovori omogućiti članicama NATO-a da nadopune svoje iscrpljene zalihe, a istovremeno će nastaviti opskrbljivati Ukrajinu streljivom, ključnim faktorom u ratu.

Stoltenberg je osudio ruske napade blizu ukrajinske granice s Rumunjskom, članicom NATO-a. Šef NATO-a je rekao da nema dokaza da su to bili namjerni napadi na Rumunjsku, ali ih je opisao kao "nepromišljene" i "destabilizirajuće".


14:12 - Na Telegram kanalu Kremlja objavljen je video sastanka Vladimira Putina i Ramzana Kadirova. Video se pojavio nakon nekoliko tjedana glasina o ozbiljnim zdravstvenim problemima čečenskog vođe Kadirova. Bivši urednik ruskog medija Echo of Moscow Aleksej Venediktov ranije je objavio da se Kadirov nalazi u Centralnoj kliničkoj bolnici s ozbiljnim zatajenjem bubrega koje zahtjeva čestu hemodijalizu, prenosi Sky News.

Kratka video snimka prikazuje dvojicu političara u kratkom razgovoru. Putin je rekao da postoji "pozitivna dinamika" u Čečeniji, uvelike zahvaljujući Kadirovu i njegovom timu. Kadirov je Putinu, pokazuje snimka, uručio nekoliko dokumenata.

VIDEO Putin i Kadirov se sastali u Kremlju

Putin je Kadirovu dao slobodne ruke u upravljanju južnom muslimanskom regijom u zamjenu za održavanje stabilnosti i lojalnosti nakon ratova u 1990-ima i 2000-ima u kojima se Čečenija pokušala odvojiti od Moskve.

Kadirov je 17. rujna objavio video koji ga prikazuje kako hoda glavnim gradom Čečenije te govori da ljudi ne bi trebali vjerovati glasinama o njegovom zdravlju, no postoje određene sumnje da je video snimljen ranije. Traje samo pet sekundi, a za to vrijeme lice čovjeka na snimci, a navodno se radi o Kadirovu, u nijednom trenutku nije vidljivo.


10:13 - Rusija je u svibnju bila suzdržana prilikom glasovanja u Vijeću sigurnosti UN-a o obnovi sankcija nametnutih Južnom Sudanu, koje uključuju zamrzavanje imovine, zabranu putovanja i embargo na oružje. Danas, predsjednik Salva Kiir razgovara s Vladimirom Putinom, koji je jučer stigao u glavni grad.

POVEZANI ČLANCI:

Dužnosnici Južnog Sudana kažu da će se na sastanku raspravljati o planovima za razvoj bilateralnih odnosa, zajedno s regionalnim i međunarodnim pitanjima. U priopćenju se kaže da će njih dvoje također razgovarati o ukidanju embarga na oružje i ciljanih sankcija nametnutih pojedincima u Južnom Sudanu, piše Sky News.


10:00 - Zapovjednik iranskih zračno-svemirskih snaga brigadni general Amir Ali Hajji Zadeh vodio generala Sergeja Šojgua u obilasku arsenala dronova, raketa i protuzračne obrane u zemlji, navode iz Instituta za proučavanje rata.

Šojgu želi ojačati bilateralnu obrambenu i vojnu suradnje s Iranom. Pridružio se kolegama ruskim vojnim dužnosnicima kako bi pregledali iransko napredno konvencionalno oružje na putovanju koje bi moglo završiti ugovorom o prodaji bespilotnih letjelica i projektila, piše Sky News.


9:40 - Ruske snage su počele graditi novu željeznicu koja će povezati okupirani Mariupolj, Volnovaku i Donjeck s jugom Rusije, tvrdi ukrajinski dužnosnik.  Ako uspiju sa izgradnjom neće više imati potrebu za Krimskim mostom.


7:08 - Objavljena je snimka na kojoj se vidi oštra bitka kod Bakhmuta. Videozapisi su predani CNN-u, a pokazuju kako dronovi bacaju bombe na nekoliko ruskih oklopnih vozila. Kako se napad bespilotnim letjelicama pojačava, druge postrojbe se pridružuju na bojnom polju.

Ukrainian servicemen attend a military exercise in Donetsk region
1/14

Plaćenička skupina Wagner, vratila se u to područje."Da, Wagner je također ovdje. Vratili su se, brzo su promijenili zapovjednike i vratili se ovamo", navodi Groove, jedan od pilota drona.


7:05 - Njemački kancelar Olaf Scholz spriječio je isporuku projektila dugog dometa Taurus u Ukrajinu jer se boji da će to dovesti do sukoba s Rusijom, piše Wall Street Journal. Scholz je zabrinut da će njemačko osoblje morati raditi s projektilima u Ukrajini, a nejasno je zašto Scholz tvrdi da bi njemačko osoblje moralo biti fizički locirano u Ukrajini kako bi se rakete Taurus mogle koristiti.


7:00 - Prema navodima Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga, Rusi su 27.rujna izveli  44 zračna napada i 27 napada višecijevnim raketnim sustavima te su angažirane ukrajinske trupe u 17 borbenih sukoba.

>> VIDEO Napad na Krim: Raketa doletjela u sjedište crnomorske flote

 

Komentara 110

LF
le francuz
10:47 28.09.2023.

USA zahvaljuje putinu i rusiji 😆 - Češka je danas objavila da kupuje 24 borbena zrakoplova F-35 od SAD-a ..Jučer je Rumunjska objavila da kupuje 48, Poljska je ranije kupila 32, dok je Finska u veljači potpisala ugovor o kupnji 64 F-35 koji će letjeti duž ruskih granica u nadolazećem razdoblju!

FU
Fusnota
08:03 28.09.2023.

Lijepo je Kuhar objasnio razloge pokretanja invazije na Ukrajinu.. sve je rekao, laganje vlastitog naroda i širenje propagande za ljubitelje terorizma. Moskva je trebala pregovarati sa Ukrajinom , započela je rat koji ne dobija trenutno. Dapače ojačali su Ukrajini direktno kao i indirektno.

DU
Deleted user
08:03 28.09.2023.

Samo naprijed hrabri Ukrajinci sve do konačne pobjede i oslobođenja Ukrajine od ruskog agresora jer svi ali baš svi slavenski narodi su uz Ukrajinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije