Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI VELIKI GUBICI

VIDEO Što se dogodi kada šest ukrajinskih SU-27 parkira preblizu fronte: 'Milijun godina rata, ništa nisu naučili'

Rat u Ukrajini
Screenshot/Twitter
02.07.2024.
u 16:21

Prema njima je poletio ruski projektil Iskander, uništivši dva vrijedna aviona i oštetivši druga četiri. Ovo je možda bio jedan od najgorih dana za ukrajinske zračne snage od početka invazije. "Došlo je do gubitaka", priznao je dužnosnik zračnih snaga Jurij Ignat

Ruski nadzorni dron jučer se uputio u ukrajinsku zračnu bazu Mirgorod, 160 kilometara od granice dviju zemalja na sjeveru Ukrajine. Dron je uskoro zamijetio najmanje šest ukrajinskih supersoničnih borbenih zrakoplova Suhoj SU-27 parkiranih na otvorenom usred bijela dana. Prema njima je poletio ruski projektil Iskander, uništivši dva vrijedna aviona i oštetivši druga četiri.

Ovo je možda bio jedan od najgorih dana za ukrajinske zračne snage od početka invazije. "Došlo je do gubitaka", priznao je dužnosnik zračnih snaga Jurij Ignat, prenosi Forbes. Ukrajinski blogeri nisu gubili vrijeme, već su za situaciju okrivili časnike zračnih snaga koji su naredili posadama da svoje avione parkiraju na otvorenom u bazi toliko blizu fronte. "Milijun godina rata, ovce nisu ništa naučile", žalio se jedan bloger.

Napad na Mirgorod samo je posljednji u seriji ruskih napada na ranjive ukrajinske zračne baze. Posljednjih su mjeseci ruski dronovi Lancet udarili najmanje četiri ukrajinska zrakoplova u zračnoj bazi Dolgintsevo, sedamdesetak kilometara od fronte u južnoj Ukrajini. Prva dva napada dogodila su se prošle jeseni, a iznenadili su ukrajinske zračne snage. U njima su uništena dva borbena zrakoplova Mikojan MiG-29. Treći napad, iz studenog, navodno je pogodio avion Suhoj SU-25, koji nije bio sposoban za let i služio je kao varka. Ipak, u četvrtom napadu pogođen je SU-25 koji jest bio sposoban za let.

To znači da je u samo devet mjeseci Rusija uništila najmanje pet ukrajinskih ratnih zrakoplova. To su gubici koje si Ukrajinci ne mogu priuštiti. Ukrajinske zračne snage u rat su ušle s oko 125 zrakoplova SU-27, SU-25, MiG-29 i ostalih. U 28 mjeseci žestokih borbi izgubili su njih oko 90, potvrdili su analitičari u Oryxu.

VEZANI ČLANCI:

Kako bi nadomjestili gubitke, Ukrajinci su od svojih saveznika ili skladišta nabavili veliki broj zamjenskih Suhoja i MiG-ova. Ovi zrakoplovi održavaju zračne snage na životu dok im iz Europe ne stigne 85 aviona F-16 i nešto više od desetak Mirage 2000. Problem je da će i ti europski zrakoplovi biti jednako ranjivi na ruske napade ako ih se parkira na otvorenom po danu. To su očiti koraci koje ukrajinski zapovjednici moraju poduzeti kako bi zaštitili svoje avione: povući ih iz baza toliko blizu Rusiji, piše Forbes.

Ipak, to vjerojatno nije dovoljno samo po sebi, dokle god Rusija ima balističke i krstareće rakete koje mogu napadati na dugim udaljenostima. Ukrajinci bi trebali svoje avione i posade držati u stalnom pokretu. Ukrajinske borbene brigade često inzistiraju na nepredvidivosti kako bi zakomplicirale ruske napade. Ovi piloti "gotovo nikada ne slijeću na istu pistu s koje su uzletjeli", kaže general James Hecker, zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi i Africi.

Kako god Ukrajinci odlučili zaštititi svoje avione, to moraju učiniti brzo. "Sustavni nemar mogao bi nas sve ubiti," upozorio je ukrajinski novinar i pisac Ilija Ponomarenko. Za one koji podržavaju neovisnu Ukrajinu pogotovo frustrira činjenica da su ruski zrakoplovi jednako ranjivi u vlastitim bazama blizu granice s Ukrajinom, no u nekim slučajevima američka politika brani Ukrajincima da napadaju te zrakoplove oružjem američke izrade.

FOTO Pogledajte razorne posljedice nevremena u Bošnjacima: Uništeni krovovi, fasade, razbijeni prozori...

Rat u Ukrajini
1/51

Komentara 6

Avatar USSAuron
USSAuron
00:19 03.07.2024.

Heh, kakvi mamlazi... U ratno vreme ostavit avione "na izvolite" napolju na stajanci... Rujke im umlatili 7 komada u jednom udaru - 5 unistili i 2 ostetili Iskanderom sa kasetnom municijom... 7 muva jednim udarcem - odlicno uradjeno... Ukrohajci padaju dan za danom. Rusi zavrsili kompletan posao sa istocnim Chasov Jarom - sad ce ici sve lakse. Takodje se krecu prema Toretsku, a Krasnogorovka je pred totalnim padom dok se ruske snage krecu prema krajnjoj liniji i gradu posle kojeg vise nema nista sve do Dnjepra - Pokrovsku.

ŠS
Štap sa glavom
17:37 02.07.2024.

U ratovima postoje i igrice sa maketama.

PA
pajper
17:21 02.07.2024.

Sto reci,netko primio novce da ih parkira na izvolte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije