eno-gastro doživljaj

Vikend u znaku festivala vina i zalogaja Slavonija i Podravina, wine not!? - od vinskih zvijezda do raspjevanih vinograda

Slavonija i Podravina Wine not
Foto: Nikola Zoko
1/58
23.09.2024.
u 13:35

Prekrasna priroda, bogata povijest, divni domaćini, obilje vinskih doživljaja ali i zalogaja koji se jedu samo na ovom dijelu Hrvatske - sve je to ukratko razlog zašto sve više ljudi posjećuje Virovitičko-podravsku županiju. Rujan je tradicionalno u znaku manifestacije Slavonija i Podravina Wine not?! koja otkrivene ali i još uvijek skrivene bisere pretvara u mjesta jedinstvenog eno-gastro doživljaja.

''S manifestacijom smo počeli bojažljivo, u vrijeme korone u želji da našu županiju učinimo prepoznatljivijom na vinskoj karti Hrvatske. A već je prva godina nadmašila sva naša očekivanja. I od tada se svake godine u našoj županiji s nestrpljenjem iščekuje rujan koji je postao tradicionalno vinski mjesec. Uz to, četvrto izdanje dobilo je prošireni naziv Festival vina i zalogaja jer  želimo uz odlična vina naglasiti i komponentu vrhunskih delicija u Slavoniji i Podravini. Uz nas organizatori festivala su lokalne turističke zajednice gradova Virovitice i Orahovice, općine Pitomača i Suhopolje, područja Vrata Papuka i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. S njima iz godine u godinu razvijamo program ovog festivala. I zahvaljujem im na uspješnoj suradnji” - rekla je  Martina Jakelić, direktorica TZ Virovitičko-podravske županije.

Foto: Nikola Zoko

Na 4.izdanju Festivala vina i zalogaja Slavonija i Podravina, Wine not predstavili su se brojni vinari, restorani, tvrtke ali i OPG-ovi čije su se vinske kapljice i izdašni zalogaji sljubljivali na poseban način. Iako manifestacija traje kroz četiri vikenda, najposjećeniji i usudili bismo se reći najpopularniji, svakako je treći vikend. Petak je rezerviran za Vinski party u plemićkom perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča u Noskovcima, koji je uvijek posebno zanimljiv jer ravnateljica ovog centra Tatjana Arnold Sabo posjetiteljima u pauzi kušanja vinskih kapljica pripremi zanimljiv, interaktivan razgled centra. Ove godine je sve bilo u znaku noviteta -Sferu.  Subota je već tradicionalno u znaku Wine&run vinskog maratona koji se već četvrtu godinu održava u Orahovici.  I jedan i drugi event privukao je brojne posjetitelje iz Hrvatske ali i Slovenije, a kroz vinsku priču taj je vikend sve okupljene vodila vinska enologinja Ivana Nemet.  
U ljetnikovcu grofa Draškovića, na kojem se danas nalazi Posjetiteljski centar Dravska priča fokus je stavljen na vinsku sortu graševina, najrasprostranjeniju sortu u Hrvatskoj (svaki peti posađen trs jest graševina) i najtraženije vino u kontinentalnoj Hrvatskoj. Uvertiru u ovo posebno večer napravio je Goran Koši, odnosno „grof Drašković“, koji je u svoj bivši ljetnikovac stigao kako bi mogao malo uživati u babljem ljetu, ali i kušati odličnu graševinu. Nespretno držeći vinsku čašu riječ je prepustio enologinji Ivani Nemet, koju još zovu i „šaptačica vinima“. Ona ga je odmah, kao i sve prisutne najprije podučila kako se treba držati vinska čaša (za nožicu ili stalak) te kako se kuša vino: vidom, njuhom, a potom i okusom.
 

Foto: Nikola Zoko

Najprije se točila Graševina Premium 2023. vinarije PP Orahovica, žuto zelene boje i izražene aromatike, kako se i traži od vina ove sorte – po zelenoj jabuci. Svi su se složili da je vino ugodnih kiselina i svježina s gorkastim završetkom, što je isto karakteristika kvalitetne graševine.

„Ovoga puta imamo malo izmiješanu vertikalu graševine“, kazala je Ivana Nemet i nastavila: „Naime, kušat ćemo tri graševine od tri proizvođača, ali bitno je i naglasiti da na okus graševine itekako djeluje terroir. Godine berbe su različite ali zbog sadržaja sladora, preskočit ćemo jednu godinu, a nakon drugog vina, vratit ćemo se u 2022. godinu. Stoga, nakon graševine iz PP Orahovice, kušat ćemo graševinu Anđeo s greškom vinarije Apolitico (2021.) koja je prošle godine osvojila broncu na najpoznatijem ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards“.

U čašama se našlo prilično gusto vino, a Ivana Nemet je objasnila da se radila ručna selekcija grožđa, te da je vino 20 dana nježno macerirano u amfori, a potom godinu dana odležano u barrique hrastovim bačvama. Meko, ugodno suho vino sa slasnim završetkom i mekim taninima oduševilo je prisutne, a prvi dojam duhanske note u ustima zamijenio je ugodan okus vanilije koji se razvio zbog utjecaja drveta u kojem je njegovano.
 

Foto: Nikola Zoko

Na kraju, poslužena je Graševina izborna berba u 2022 iz podruma Vineda. Riječ je o polusuhom predikatnom vinu, koje je jako teško proizvesti.  Uz graševinu su se odlično sljubili tradicionalni slavonski zalogaji koje je poslužio restoran imanja Višnjica. S tradicionalnih plata gosti su posebno hvalili čvarkuše, kulen, kobasice ali i dvije vrste čvaraka.

U subotu 21.9. svi su putevi vodili u Orahovicu. Pitoreskno mjesto u podnožju Papuka bilo je domaćin već tradicionalnog vinskog maratona Wine&run koje je s godinama steklo toliku popularnost da ga posjećuju ljubitelji vina i slavonske gostoljubivosti iz cijele Hrvatske ali i susjedstva. Među 120 okupljenih, koji su tempo odabrali sami, više šetali i uživali, manje trčali,  na ovom maratonu bile su ekipe iz Samobora, Like, Brežica...

"Sretna sam da je upravo Orahovica domaćin ovog maratona jer naši vinogradi imaju što i pokazati" - rekla je Lana Jurkin direktorica TZ Orahovica i pozvala sve okupljene  da se upute autobusom na start ove vinske manifestacije. A ruta je svake godine ista i upravo ona je zaslužna da se o ovom maratonu priča mjesecima ali i pazi da se na vrijeme kupe karte.  

Wine&Run tradicionalno započinje okupljanjem u Kušaoni vina u obnovljenoj Staroj ložioni, nekadašnjoj stanici na Gutmanovoj pruzi. Na ovom se mjestu uzimaju tobolci s čašama, pije putna rakijica i kreće u prirodu. Organiziranim prijevozom sudionici dolaze na start maratona u blizini kojeg je čuveni vinogradarski položaj Jezerac kojem je domaćin PP Orahovica. Zasvirali su tamburaši, stigla je okrjepa u obliku sendviča s ribljom paštetom ali i suhim šaranom, a sve okupljene je pozdravila enologinja Ivana Nemet.
 

Foto: Nikola Zoko

"Nalazimo se na Jezercu, lokalitetu gdje uspijeva vrhunski Silvanac zeleni, gdje vinogradima nema kraja, gdje se uvijek okuplja i slavi kad je vino u pitanju" - rekla je, a svim okupljenima su se u čašama našle tri vinske kreacije, Silvanac zeleni premium i dvije iz linije Martin Albus - Martin Albus Rose i Martin Albus Pinot Sivi. laganom šetnjom kroz vinograde i šumske puteljke svi 'maratonci' su krenuli prema drugoj vinariji. Kako bi put bio laganiji i zabavniji u kočijama ali i vinogradima orila se pjesma i zvuk tambure. Druga stranica bila je Vinarija Patkoš na čijim su se stolu našli tipični slavonski snackovi - kulen, kobasice, sirevi, pogačice, orahnjača...U čašama je bila Graševina 2023. i Frankovka 2020. Oduševljenje svih prisutnih izazvala je  Ergela Team 40 Stable prekrasno imanje u vlasništvu Kristine i Ivice Zupca na kojem se nalazi ergela gdje se rađa i odrasta posebna vrsta konja za preponsko jahanje. Dok su svi okupljeni razgledali imanje ali i čuli impozantnu priču o mladim ljudima koji žive u Americi (Ivica Zubac je NBA košarkaš) i ulažu u kraj iz kojeg potječu na imanju se predstavila Destilerije Fructus u vlasništvu obitelji Kostelac. Zvijezda su bili ginovi Mountain Creek. Vinarija Matković bila je zadnja vinarija u prirodi, a u prezentaciji je sudjelovala cijela obitelj - tata Josip, kćer Ivana, sin Ivan. Poznati po vinogradima u kojima je 60 % nasada frankovke, a 40 % crni pinot i cabernet franc, na ovom su se maratonu predstavili poslužujući Rose i Cabernet Franc. Maraton je završio tamo gdje je i počeo – u Staroj ložioni s domjenkom nakon kojeg je TS Čokanj rasplesao sve okupljene.  

Foto: Nikola Zoko

Manifestacija 'Slavonija i Podravina' wine not  traje četiri tjedna, a u tom je periodu predstavljena šarolika ponuda vinskih kapljica, zalogaja ali i doživljaja kojima ova županija obiluje. Pred svim zaljubljenicima u vinsku kapljicu ovog kraja dobra vijest-  manifestacija završava u subotu, 28. rujna, eventom Virovitica Wine & Art. Spoj vinske i likovne umjetnosti dogodit će se u Gradskom parku ispred dvorca Pejačević koji će samo dodatno potvrditi činjenicu kako su  Slavonija i Podravina, između ostalog i atraktivna butik vinska destinacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije