potezi

Vlada će ipak pokušati udariti na plaće u Hrvatskoj narodnoj banci

'10.07.2012., Zagreb - Boris Vujcic, guverner Hrvatske narodne banke. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Autor
Gojko Drljača
07.04.2014.
u 08:00

Središnja banka sada je institucija integrirana u sustav ECB-a te je pitanje kako bi na mjeru reagirale europske institucije

Prema zasad neslužbenim informacijama, pojedini ministri u Vladi vrlo ozbiljno razmišljaju o tome da guverneru HNB-a i njegovu timu smanje plaće. Ministar Maras izišao je s tezom kako je neodrživo da guverner ima višu plaću nego premijer.

U Vladi mogu vezati HNB-ov kadar uz službenički sustav plaća, ali će morati voditi računa o tome da već sad guverner HNB-a ima najnižu plaću među kolegama u EU, da će nekonkurentne plaće možda otjerati neke vrhunske stručnjake iz HNB-a, a i o tome da je centralna banka sada institucija integrirana u sustav koji povezuje ECB te je pitanje kako će reagirati europske institucije na zamišljenu populističku akciju.

Dosad je profesionalnošću HNB odudarao od bilo kojeg ministarstva ili državne institucije te je ovo prvi pokušaj “discipliniranja” HNB-a vezan za troškove u više desetljeća, a došao je nakon niza populističkih napisa. Bit će zanimljivo pratiti prvi sukob ove vlade i monetarne vlasti, ako do njega dođe.

>>Guvernerova plaća 34.158 kuna neto

Komentara 13

KN
knezica
09:54 07.04.2014.

Smanjite i svoje i njihove lopovi! Na minimalac svi, jer ste obična nesposobna bagra.

US
U sridu
08:39 07.04.2014.

Bankari su unistili ovaj svijet,HNB je uhodana druzina koja na nasoj grbaci zivi a pogoduje bogatima,sve to potjerati u pm,Maras je ovdje u pravu.

MA
mario27
08:24 07.04.2014.

Evo "objektivnog" novinara Drljače koji uvijek brane bankare. HNB ničim ne doprinosi gospodarstvu, djelatnici imaju iznimno visoke plaće, subvencionirane kamate od strane HNB-a, kuhare, konobare itd. a sam guverner plaću od oko 35000 kn i još toliko mjesečnih putnih troškova. I onda je populizam kad ih netko prozove. E moj Gojko, zbog tebe ne kupujem Večernji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije