RAT U EUROPI

Najmanje 287 djece ubijeno je u Ukrajini; Scholz, Macron i Draghi posjetit će Kijev do kraja mjeseca

Russia's attack on Ukraine continues, in Lysychansk
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.06.2022.
u 23:08

Zbog rata bi moglo doći do ozbiljnih nestašica hrane na globalnoj razini jer na Rusiju i Ukrajinu otpada oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice

Danas je 108. dan rata u Ukrajini. Rusi nastavljaju operacije na području Sjevjerodonecka kako bi pokušali preuzeti potpunu kontrolu nad gradom i stvorili uvjete za opkoljavanje ukrajinskih jedinica. "Ovaj rat je monstruozan", naveo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski te dodao kako Rusi "govore o miroljubivim ciljevima, ali ubijaju djecu i žene". Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko naveo je da bi kolera i druge smrtonosne bolesti mogle bi usmrtiti tisuće ljudi u Mariupolju u južnoj Ukrajini zbog leševa na ulicama koje nitko ne skuplja dok dolazi ljeto i toplije vrijeme.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

VIDEO Iscurila strogo čuvana tajna o Putinu: Agenti ga prate u stopu i skupljaju njegov urin i izmet?

Tijek događaja: 

23:07 - Rusija više neće poštivati odluke Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) stoji u posebnom zakonu koji je u subotu potpisao predsjednik Vladimir Putin, izvijestila je novinska agencija TASS. Prema zakonu, pravila donesena nakon 15. ožujka više se neće primjenjivati.

Europski sud za ljudska prava, koji se nalazi u Strasbourgu u Francuskoj, dio je Vijeća Europe. Ova tijela, koja su neovisna o Europskoj uniji, zajedno rade na zaštiti ljudskih prava u 47 zemalja članica.

Rusija i Ukrajina bile su članice Vijeća Europe koje je suspendiralo rusko članstvo 25. veljače nakon ruske invazije na Ukrajinu. Nakon što je Kremlj 15. ožujka objavio da će istupiti iz članstva Rusija je konačno isključena iz Vijeća Europe.

Po zakonima koje je potpisao Putin dokumenti ESLJP će prestati biti osnova za reviziju odluka koje donose ruski sudovi, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Glavno državno odvjetništvo Rusije će do 1. siječnja 2023. godine podnositeljima zahtjeva isplaćivati novčanu nadoknadu prema odlukama ESLJP-a donesenima prije 16. ožujka.


22:40 - Njemački kancelar Olaf Scholz posjetit će Kijev zajedno s čelnicima Francuske te Italije prije samita skupine G7 u lipnju, objavio je u subotu njemački visokotiražni list Bild am Sonntag,

Uz Scholza u Kijev bi trebali doputovati i francuski predsjednik Emmanuel Macron te talijanski premijer Mario Draghi, piše list pozivajući se na izvore iz  francuske te ukrajinske vlade.

Glasnogovornik njemačke vlade nije htio komentirati pisanje Bilda u subotu navečer, piše agencija Reuters i dodaje da Elizejska palača u Parizu i talijanska vlada nisu odmah odgovoriti na zahtjev za komentar. 

Scholz je, međutim, rekao da će putovati u Kijev samo ako takav posjet ima konkretnu svrhu.

Ukrajina se nada dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji na samitu bloka 23. i 24. lipnja, netom prije samita G7 koji će se održati u dvorcu Elmau u bavarskim Alpama od 26. do 28. lipnja. Njemačka u 2022. predsjeda G7, skupinom industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

Nijedan od navedene trojice europskih lidera nije posjetio Kijev od početka ruske invazije. Francuski predsjednik pokušava održati dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom otkako je izbio rat, no takav njegov stav kritizirali su partneri iz istočne Europe i s Baltika smatrajući da se time umanjuju napori da se Putina prisili na mirovne pregovore.


21:34 - Austrija nikad neće pristati na članstvo Ukrajine u Europskoj uniji na štetu zemalja zapadnog Balkana, rekao je predsjednik austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka (Narodna stranka Austrije ÖVP).

„Austrija nikada neće pristati na kandidatski status Ukrajine na uštrb zemalja zapadnog Balkana", rekao je Wolfgang Sobotka u intervjuu za Austrijsku novinsku agenciju APA.

Austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP) "nedvosmisleno" je dao do znanja da za Ukrajinu neće biti ubrzanog postupka približavanja Europskoj uniji, rekao je Sobotka. 


20:47 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je stigla u nenajavljen posjet Kijevu, obećala je "idući tjedan" odgovor Bruxellesa na ambicije Ukrajine za pridruživanje Europskoj uniji, ali i pozvala tu zemlju izloženu ruskoj agresiji u borbu protiv korupcije. 

"Želimo podržati Ukrajinu na njezinu europskom putu", rekla je Von der Leyen na kratkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Teške borbe nastavljaju se na istoku Ukrajine na koji su se ruske snage sada fokusirale u pokušaju da potpuno preuzmu Donbas, zbirni naziv za dvije regije Luhansk i Doneck.

"Današnji razgovori omogućit će nam da finaliziramo evaluaciju vaše kandidature do kraja idućeg tjedna", rekla i pritom naglasila "Ukrajini je preostalo mnogo posla u borbi protiv korupcije". 

"Pozitivan odgovor EU-a na ukrajinski zahtjev za članstvo bio bi pozitivan odgovor na pitanje ima li uopće budućnosti za europski projekt, rekao je Zelenski, prenosi agencija dpa. Predsjednica EK-a zatim je razgovarala s ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom u glavnom gradu koji je posjetila drugi put od početka rata, nakon 8. travnja kada je Kijevu predala upitnik za evaluaciju. 

Tada je Von der Leyen ustvrdila da pred Ukrajinom stoji "europska budućnost". Ukrajinci su "već dali golem doprinos obrani zajedničke slobode", ustvrdio je na konferenciji Zelenski.


20:15 - Najmanje 287 djece ubijeno je u Ukrajini, a 492 ranjeno je od početka ruske invazije, objavio je u subotu ured glavnog državnog odvjetnika u Kijevu. Ured je kazao da je doznao za smrt još 24 djece u uništenom jugoistočnom lučkom gradu Mariupolju, a krivac je ruska vojska zbog nasumičnog bombardiranja. Ovo nisu finalne brojke, poručio je ured dok traju istrage u spornim područjima te u područjima koje je Ukrajina ponovno zauzela. 

Bombardiranje je oštetilo 1971 školu i obrazovnu ustanovu, kaže se u izvješću, od kojih je 194 potpuno uništeno.


19:31 - Rusko granatiranje kemijske tvornice Azot u Sjeverodonecku izazvalo je snažan požar te istjecanje tona nafte, kazao je u subotu guverner te pokrajine Serhij Hajdaj. U izjavi za televiziju Hajdaj nije precizirao je li i ugašena vatra u tvornici u kojoj su se sklonile stotine civila.

Rekao je da se u borbe vode neprekidno u Sjeverodonecku, gradu na istoku Ukrajine za koji promatrači prognoziraju da će postati drugi Mariupolj u smislu ljudskih gubitaka i razaranja prije pada u ruske ruke nakon herojskog otpora.

Taj grad jedan je od posljednjih džepova otpora ruskom agresoru u istočnoj pokrajini Luhansk.

Sjeverodoneck i Lisičansk na suprotnoj strani rijeke Donec zadnja su mjesta pod djelomičnom ukrajinskom kontrolom u luhanskoj oblasti, čije je zauzimanje jedan od ključnih ruskih ratnih ciljeva.


18:29 -  U Ukrajini je poginuo češki državljanin, izjavio je u subotu češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky, potvrdivši medijske napise o prvoj žrtvi među češkim dobrovoljcima koji se bore u toj zemlji.

"Mogu potvrditi informaciju da je u regiji Doneck u Ukrajini poginuo češki državljanin", rekao je Lipavsky novinarima.

"Tijelo bi sutra trebalo biti prevezeno u Harkivsku regiju."


17:05 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je video svoje posjete ranjenima u bolnici u Kijevu.

- Posjetila sam vojnike koji se oporavljaju u bolnici u Kijevu. Usprkos ozlijedama, njihov duh je neslomljiv. Njihova odlučnost, netaknuta. Ovo su teška vremena za Ukrajinu. Europa je na vašoj strani - navela je.


16:57 -  Ruska novinska agencija Interfax javlja da će se suditi još jednom stranom borcu na području separatističke Narodne Republike Donjeck. Riječ je o državljaninu Južne Koreje koji je zarobljen. Nije poznat njegov identitet.

Napominjemo, dvojica britanskih državljana Sean Pinner i Andrew Hill i marokanski državljanin osuđeni su na smrt, što je izazvalo žestoke kritike međunarodne zajednice. Ujedinjeni narodi su presudu nazvali ratnim zločinom.

 


15:36 Posljedice sankcija na rusko gospodarstvo

Rusko gospodarstvo će se ove godine suočiti s padom od 15 posto zbog sankcija zapadnih zemalja, odlaska brojnih međunarodnih tvrtki te kolapsa izvoza, prenosi Reuters.

U izvješću Instituta za međunarodne financije (IIF) navodi se da će se rusko gospodarstvo smanjiti za 3 posto u 2023. godine. Moguć je i dodatni pad jer se očekuje da će se sankcije proširiti i pooštriti u narednim mjesecima.


14.50 Stanovnicima Hersona izdane prve ruske putovnice

Rusija je u subotu uručila svoje prve putovnice stanovnicima Hersona, grada na jugu Ukrajine koji su okupirale ruske trupe, izvijestile su ruske novinske agencije. Prema službenoj agenciji TASS, 23 stanovnika Hersona na posebnoj su ceremoniji dobila rusku putovnicu, u sklopu "pojednostavljene procedure" omogućene zahvaljujući ukazu koji je krajem svibnja potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Svi naši stanovnici Hersona žele što prije dobiti putovnicu i rusko državljanstvo", rekao je nakon ceremonije uručenja putovnica Vladimir Saldo, šef proruske administracije regije, prenosi TASS. "Za nas počinje nova era (...) Ovo je najvažniji dokument koji čovjek ima u životu”, rekao je agenciji Ria Novosti.

Proruske vlasti u Hersonu su kazale kako su datum izdavanja prvih ruskih putovnica odabrale tako da se on poklopi s obilježavanjem ruskoga državnog praznika, Dana Rusije, 12. lipnja. Na taj dan Rusi slave proglašenje neovisnosti zemlje. Oblast Hersona ruska je vojska gotovo u potpunosti osvojila na početku svoje ofenzive pokrenute 24. veljače.

Uredba što ju je Kremlj potpisao krajem svibnja, kojom se proruske lokalne vlasti ovlašćuju za izdavanje putovnica stanovnicima, odnosila se i na regiju Zaporožje koju dijelom kontrolira Moskva. Ukrajina je osudila donošenje i uspostavu ove posebne procedure, osudivši i "flagrantno kršenje" njezina teritorijalnog integriteta.

"Ukaz ruskog predsjednika je pravno ništavan i neće imati nikakvih posljedica" na "ukrajinsko državljanstvo stanovnika toga područja koje je Rusija privremeno okupirala", stoji u objavi ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.


14:00Kemijska tvornica Azot u Sjevjerodonecku, u koju su se sklonile stotine civila, i dalje je pod kontrolom Ukrajine, rekao je guverner te regije nakon što su separatistički izvori koje podupire Rusija objavili da je ondje zarobljeno i oko 300 do 400 ukrajinskih boraca.

"Informacije o blokadi tvornice Azot su laž", objavio je putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram Serhij Gajdaj, guverner regije Lugansk koja je pod djelomičnom kontrolom proruskih separatista. "Naše snage i dalje drže industrijsku zonu Sjevjerodonecka te napadaju i uništavaju ruske vojne snage u gradu", napisao je.

Sjevjerodoneck je postao glavni fokus ruskih napada u istočnoj Ukrajini i jedno od najkrvavijih žarišta rata koji traje već četvrti mjesec. Ukrajina je objavila da je u nekoliko skloništa ispod tvornice Azot, utočište pronašlo oko 800 ljudi. Navodno je među njima oko 200 zaposlenika tvornice i 600 stanovnika Sjeverodonjecka.

Rodion Mirošnik, predstavnik samoproglašene Narodne Republike Lugansk u subotu je kazao da je u tvornici blokirano između 300 i 400 ukrajinskih boraca zajedno s civilima te da su pokušali pregovarati o njihovoj evakuaciji u grad Lisičansk.  "Takvi su zahtjevi neprihvatljivi i o njima se neće pregovarati", rekao je Mirošnik, dodavši da su u tijeku pregovori o situaciji s civilima koji su se sklonili u tvornici.


Zelenski: Naša vojska nema ambicije prelaska na ruski teritorij

13.00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u subotu putem videopoziva na azijskom sigurnosnom skupu u Singapuru da ishod rata u Ukrajini neće utjecati samo na njegovu zemlju već na budućnost međunarodnog poretka. Zelenski se sudionicima skupa pod nazivom Dijalog Shangri-La obratio putem videopoziva s nepoznate lokacije u Kijevu.

Njegova zemlja trenutno pokušava potisnuti Ruse iz područja koja je kontrolirala od početka rata, dok se brani i od žestokih ruskih napada na istoku zemlje, posebno oko grada Sjeverodonecka. U svom obraćanju ukrajinski je predsjednik istaknuo zahvalnost zbog dosadašnje podrške zapada i azijskih saveznika, naglasivši kako je iznimno važno da zemlje koje su do sada pružale pomoć Ukrajini u tome ne posustanu.

“Zahvalan sam na vašoj pomoći… No, to nije samo pomoć Ukrajini već i vama samima. Upravo se na bojištima u Ukrajini odlučuje o budućim pravilima i granicama mogućeg za čitav svijet”, rekao je Zelenskij.

Istaknuo je da Rusija blokira luke u Crnom i Azovskom moru čime blokira izvoz hrane iz Ukrajine na svjetsko tržište. To ne pogađa samo Ukrajince već cijeli svijet, dodao je. “Ako (...) zbog ruskih blokada ne budemo mogli izvoziti našu hranu, svijet će se suočiti s akutnom i teškom krizom i nestašicama hrane u mnogim zemljama Azije i Afrike”, poručio je.

Zelenskij je naglasio izravnu povezanost ruske invazije s rastućim cijenama roba, rekavši da je Rusija najprije blokirala energente kako bi cijene porasle, a sada to isto čini i s hranom. Obraćajući se skupini od 575 delegata iz 40 zemalja na sastanku u Singapuru, Zelenskij je rekao da njegova vojska nema ambicije prelaska na ruski teritorij.


Von der Leyen opet stigla u Kijev

11.45 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovno je u subotu posjetila Kijev kako bi s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem razgovarala o napretku Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji te obnovi njegove zemlje.

"Ponovno sam u Kijevu kako bih se susrela s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i premijerom Denisom Šmihalom", napisala je u objavi na Twitteru. Rekla je da će se razgovarati "o zajedničkim naporima potrebnim za obnovu zemlje i o napretku koji je Ukrajina ostvarila na svom europskom putu".

"To će pridonijeti našoj procjeni, koju ćemo uskoro predstaviti", rekla je. Ovo je drugi put da je predsjednica EK u posjetu Ukrajini od početka rata u veljači. Ona je posjetila tu zemlju početkom travnja, zajedno s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku. Tada je bila u Buči kod Kijeva gdje su pronađene stotine tijela civila nakon povlačenja ruskih snaga.

Europska komisija u petak će objaviti mišljenje o tome treba li Ukrajina dobiti status kandidata za EU, uoči samita 23. i 24. lipnja na kojemu će to također biti tema. Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u ožujku, vrlo brzo nakon što je Rusija započela invaziju 24. veljače.  Iako brojne zemlje podupiru pristupanje Ukrajine EU-u, neke među kojima Nizozemska i Danska, ali i Njemačka i Francuska, vrlo su rezervirane.


09:01 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije izvješće obrambenih obavještajnih službi o situaciji u Ukrajini.

- Od 10. lipnja, ruske snage oko Sjevjerodonecka nisu napredovale prema jugu grada. Intenzivne borbe ulice su u tijeku i obje strane vjerojatno trpe veliki broj žrtava. Rusija svojim topništvom i zračnim sposobnostima pokušava nadvladati ukrajinsku obranu - navodi se. 

- Od travnja su Rusi vjerojatno lansirali desetke teških protubrodskih projektila Kh-22 iz ere 1960-ih. Ove rakete od 5,5 tona prvenstveno su dizajnirane za uništavanje nosača zrakoplova s nuklearnom bojnom glavom. Kada se koriste za kopneni napad s konvencionalnom bojnom glavom, vrlo su netočni i stoga mogu uzrokovati značajnu kolateralnu štetu i civilne žrtve - dodaju. 


08:26 - Američki predsjednik Joe Biden rekao je da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski "nije htio čuti" američka upozorenja uoči invazije Rusije na njegovu zemlju.

"Mnogi su mislili da pretjerujem" kada sam govorio o ruskom napadu na Ukrajinu, prije nego je počeo, rekao je Biden na prijemu u Los Angelesu, na kojem su se skupljala sredstva za Demokratsku stranku.

"Ali znao sam da imamo informacije u tom smislu. (Ruski predsjednik Vladimir) Putin će prijeći granicu. Nije bilo sumnje, ali Zelenski nije htio čuti", rekao je Biden novinarima.

Sjedinjene Države počele su upozoravati o pripremama za invaziju na Ukrajinu puno prije nego je ruski predsjednik 24. veljače objavio "posebnu operaciju", piše France presse. Ta upozorenja izazvala su nevjericu pa čak i kritike kod nekih europskih saveznika, koji su tada smatrali da su Sjedinjene Države pretjeruju.


07:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom se noćnom obraćanju osvrnuo na ponovni razvoj ukrajinskog gospodarstva.

- Vlada je već iznijela konkretne detalje o novim državnim programima koji bi trebali osigurati nova radna mjesta i podršku poslovanju u ovom vrlo teškom vremenu za sve nas. To se posebno odnosi na bespovratne potpore za mikro poduzeća i druge posebne financijske potpore malim i srednjim poduzećima. Unatoč svim pritiscima iz Rusije, unatoč svim ruskim udarima, učinit ćemo sve da oživimo ukrajinsko gospodarstvo, gospodarsku aktivnost - poručio je.


07:25 - Ured UN-a za ljudska prava osudio je smrtnu kaznu koju je trojici stranih boraca u Ukrajini izrekao sud u Donjeckoj oblasti pod ruskom okupacijom.

- Takva suđenja ratnim zarobljenicima predstavljaju ratni zločin - rekla je glasnogovornica Ravina Shamdasani.


07:02 - Vlasti u dijelu Ukrajine koji je zauzela Rusija koriste posebne sheme za izbjegavanje zapadnih sankcija kako bi prodale žito Sjevernoj Americi i drugim dijelovima svijeta, izvijestila je ruska državna agencija RIA, prenosi Reuters.

Ukrajina je optužila Moskvu za krađu žitarica s teritorija koje je Rusija okupirala od početka invazije na Ukrajinu krajem veljače.

Zbog rata bi moglo doći do ozbiljnih nestašica hrane na globalnoj razini jer na Rusiju i Ukrajinu otpada oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice.

Vladimir Rogov, predstavnik vlasti koju je nametnula Rusija u zaporiškoj oblasti, kazao je da se žito također prodaje bliskoistočnim i afričkim zemljama.

"Oni se boje sankcija, ali svejedno kupuju naše žito s radošću - naravno, putem posrednika i shema", rekao je Rogov ruskoj televiziji, prenosi RIA.

Rogov je rekao da u dijelu zaporiške oblasti pod ruskom kontrolom ima 1,5 milijuna tona žitarica, dodaje RIA.

Prošlog tjedna ukrajinsko veleposlanstvo u Bejrutu priopćilo je da je Rusija poslala svom savezniku Siriji oko 100.000 tona ukradene pšenice, što je ukrajinsko veleposlanstvo nazvalo "zločinačkim aktivnostima".

Rusija je zauzela velike dijelove ukrajinske obale, blokirajući izvoz poljoprivrednih proizvoda i povećavajući cijenu žitarica.

Rusija pak za prehrambenu krizu okrivljuje sankcije koje ograničavaju njen izvoz žitarica.

VIDEO Povjesničar: Putin bi u idućim danima mogao predložiti prekid vatre

Ključne riječi

Komentara 83

RO
romobil
18:14 11.06.2022.

Treba imati puno povjerenje u neovisnost ruskih sudova....😆

Avatar UÇK
UÇK
23:38 11.06.2022.

Ruse ce unistiti sankcije i ogromni gubici u ljudstvu i tehnici u ratu u Ukrajini.

AR
admin_ruski_placenik_8
14:08 19.06.2022.

Administrator proruski plaćenik (nadležne službe trebaju to istražiti) masovno briše komentare koji nisu proruski. Ovdje je obrisao 99% takvih komentara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije