Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL Branitelji Vukovara, vojnici i specijalci, odbili primiti Spomen-plakete Vukovar 1991.

Vukovar je branilo 1800, a ne 7500 branitelja

hrv_vuko.jpg
import
14.11.2006.
u 20:17

Dodjela Spomen-plaketa Vukovar 1991. nije dostojno organizirana. Ovo je zapravo samo "šlag na tortu" na definiranje Domovinskoga rata, stradanje grada Vukovara te priznavanje statusa 204. vukovarske brigade.
Ovo se nije smjelo dogoditi  rekao je Krešo Kasalo, vukovarski branitelj i pripadnik 204. brigade, komentirajući jučerašnju dodjelu spomen-plaketa.

Ogorčeni i razočarani
Naime, mnogi su branitelji okupljeni u predvorju sportske dvorane u Borovu naselju ostali razočarani i ogorčeni. Tako su i pripadnici Specijalne policije, iz revolta što svi pripadnici nisu na popisu za dodjelu, odlučili ne podignuti svoje plakete.

 Od naših 170 specijalaca na popisu nedostaje stotinjak. Zato smo mi članovi Udruge Specijalne policije odlučili da nećemo uzeti spomen-plakete grada Vukovara. Ne znamo tko je naše kolege suborce i zašto izbrisao, ali znamo da je ovo još jedna nepravda prema braniteljima iz borbenoga sektora.

Izbrisani su i neki naši mrtvi suborci, kao i neki od zapovjednika  objašnjava Stevo Culej, predsjednik Udruge, dodajući da se razgovaralo o revidiranju popisa. Ogorčeni branitelji iznose brojne primjere nelogičnosti te još jednom postavljaju pitanje kako to da se dijeli 7500 tisuća plaketa kada se zna da je u Vukovaru bilo oko 1800 branitelja. Smatraju da je podjela plaketa organizirana na više mjesta kako se ne bi na jednom mjestu sreli pravi branitelji i oni koji se samo tako predstavljaju.

Plaketa kao papir
 Sve je moralo biti puno bolje organizirano, na višoj razini. Nije se smjelo dopustiti da se braniteljima uruči plaketa kao običan papir, dodjela je trebala imati veće značenje  smatra Filip Karaula, jedan od zapovjednika 204. brigade. Dodaje da je uime predsjednika Sabora, koji je ustanovio Spomen-plaketu, osoba koja ga predstavlja svakom branitelju morala uručiti osobno plaketu i čestitati mu.

 U našem gradu postalo je već uobičajeno da se sve događa preko udruga. Nigdje nema zapovjednika obrane. Ovu je dodjelu trebala organizirati neka državna institucija, poslati uredno pozive i odraditi to kao treba  kaže Karaula, koji je i jučer prozvan za dodjelu plakete iako mu je ona već uručena na postrojavanju 204. vukovarske brigade.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije