Sijem zelje, raste g

Z. Zagorec: Proizvođač i dorađivač sjemena trebaju platiti bez suda

'16.10.2010., Cakovec - Bozidar Priher iz Cargovca kod Varazdina u problemima zbog ljetos posijanog zelja. Kupljeni paketi sa sjemenjem varazdinskog zelja zapravo su kelj.  Photo: Vjeran Zganec Rogulj
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
19.10.2010.
u 16:00

Poljoprivredna inspekcija uzela je uzorke sjemena "varaždinskog zelja" proizvedenog u Italiji, koje su plasirali Prehrana i poljoprivredne apoteke

– Ovo je krah za neke zeljare! Ljetina im je uništena, neće imati prihoda. Stotinjak je pogođenih, od Vidovca i Petrijanca do Maruševca. Po hektaru je šteta i 60.000 kuna. Proizvođač i dorađivač sjemena trebali bi bez suda, što prije platiti odštetu ljude – govori zeljar Zlatko Zagorec dok njegov kolega Božidar Priher iz Cargovca u čudu gleda što mu je sve izraslo iz sjemena "varaždinskog zelja".

– Sijem zelje, raste grahorica! Narastao je kelj i još neke čudne biljke kojima ne znamo ni ime. Trebalo bi ga smisliti. Čak ne znamo s čim bismo ih usporedili – kaže Zagorec i dodaje da je riječ o otprilike 900 kilograma sjemena koje je kooperantima dala Prehrana, ali se prodavalo i u vidovečkim poljoprivrednim apotekama. No, kaže, nema smisla sumnjati u njih jer je sjeme imalo certifikat i bilo je u originalnom pakiranju, a ne u rinfuzi. No, upozorava, netko je u državi prilikom uvoza iz Italije trebao kontrolirati sjeme. Ipak nije lako znati što će niknuti iz njega.

Vidovečki kraj živi od poljoprivrede, osobito zelja. Od samo jednog kilograma sjemena, a 900 je spornih kilograma, dobije se presadnica za oko dva hektara, od 80.000 do 100.000 biljaka. Lako je izračunati kolika je pošast pogodila polja u okolici Varaždina. Poljoprivredna inspektorica iz Varaždina uzela je uzorke sjemena. No iz njezina ureda uputili su nas na Ministarstvo poljoprivrede. Do zaključenja ovog broja Večernjeg lista iz ministarstva nisu odgovorili na naš upit što je otkrila inspekcija. – Neovisno o tome događaju, već nekoliko godina upozoravamo na to da se sjeme za varaždinsko zelje proizvodi u Italiji i da to nije to! – kaže Mara Bogović, savjetnica za ratarstvo u Hrvatskome zavodu za poljoprivrednu savjetničku službu.

Zlatko Zagorec dodaje da u Udruzi Zeljari rade na tome da se povuče odredba prema kojoj seljaci ne mogu dobiti poticaje ako ne posiju sjeme s certifikatom. Tada bi ga vidovečki zeljari mogli sami proizvoditi, kao što su to činile generacije njihovih predaka.

a – Pripremamo višegodišnje ugovore za kooperante. Pogođenima ćemo financirati sjetvu za iduću godinu. Puno ulažemo u te ljude. Već 30 godina radimo na ovaj

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:18 20.10.2010.

balkanska posla ,svu smeće se prodaje ,a inspekcije griju svoje guze na radijatorima umjesto na analizi sjemena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije