"Turizam"

Zadarska parkirališta unatoč zabranama opet postala kampovi

'16.05.2010., Zadar - Unatoc zabrani parkiranja i kampiranja na parkiralisnim mjestima stranci se ne pridrzavaju pravila vec koriste parkirna mjesta za ljetovanje. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
1/4
18.05.2010.
u 08:20

Ne postoji znak koji bi zabranio parkiranje kamperima na parkiralištu, a ako je o kampiranju riječ, za to je mjerodavna državna inspekcija, tvrdi policija.

Zadarska parkirališta već su godinama vjesnici turističke sezone. Naime, i ove je godine tamo već počela "bogata sezona" godišnjih odmora na Jadranu, ali bez ikakve naknade, nerijetko i bez imalo pristojnosti.

Jer, osim što svoje praznike ne provode u kampovima, koji su sve ovo vrijeme prazni, vlasnici kampera parkiraju se na parkiralištima te ih nerijetko koriste i kao javne zahode u samome središte Zadra pa šokiraju i stanara okolnih zgrada i druge goste.

Svi pokušaji stanara, ali i novinara da razgovaraju s kampistima u pravilu završe neuspjehom.

U samom središtu grada

Najočitiji primjer je parkiralište kod zgrada zadarske Lipotice, gdje su brojni kamperi, unatoč jasno istaknutom znaku zabrane kampiranja, već danima parkirani i nitko ih ne sankcionira zbog takva ponašanja.

– Kako im je ovdje lipo. Tik uz more uz lučicu Jazine, a ni kune ne moraju dati za to. Tu im je i sigurno jer uvijek u blizini ima policije, koja ih istodobno ne ispituje zašto se tu kampiraju unatoč istaknutom znaku zabrane. Baš me zanima što bi nama učinili da se tako ponašamo u njihovim zemljama – rekao nam je jedan od ogorčenih stanara zgrade Lipotice i dodao kako zbog kampiranja na crno tijekom prijepodneva nema gdje parkirati automobil.

Prigovore građani već godinama šalju i gradskoj upravi, iz koje ističu kako bi kampiranju na crno na parkiralištima na kraj mogla stati jedino policija.

Policija je, podsjetimo, reagirala prošlih godina u nekoliko navrata, no vlasnici kampera uglavnom su se pravdali da oni ne kampiraju, nego se samo parkiraju.

Prijetnja provjerom tijekom noći, kada bi kampisti trebali otići na destinacije gdje navodno borave, rezultirala je trenutačnim odlaskom tridesetak kampera s parkirališta i, dakako, potragom za novim besplatnim lokacijama za njihovo ljetovanje na zadarskom području.

Mnogo besplatnih mjesta

Najmilije su lokacije takvim kampistima Starigrad, prostor uz Park prirode Vransko jezero, proplanci na biogradskoj rivijeri, kod Paškoga mosta, ali i sam grad Pag. No, iako je sve to poznato već godinama, reakcija mjerodavnih uglavnom nema.

– Ne postoji znak koji bi zabranio parkiranje kamperima, već samo postoji znak koji zabranjuje kampiranje. U tom slučaju mjerodavna je državna inspekcija – rekla nam je glasnogovornica Policijske uprave zadarske Sandra Poljak Jurinčić.

Ključne riječi

Komentara 7

DM
dr_max
10:29 18.05.2010.

Dragi moj \"corse\", u toj Europi postoje parkiralisna mjesta za kampere, ali ta nisu u gradu ili na atraktivnim lokacijama. Takva parkiralista se nalaze u industrijskim zonama ili na rubu grada, to i takvo parkiraliste se naplacuje i dugi boravak - kampiranje nije dozvoljeno. Ta mjesta su namjenjena za kampere u tranzitu. Navedeno \"kampiranje u gradu, na rivi ili u nacionalnom parku se strogo kaznjava ako nije na za to osiguranom prostoru. Policija postavlja lokot na kotace i ne skida ga dok se kazna ne plati. Ti gosti koji kod nas po tvome naveliko trose, nisu ti isti u kamperima, ti kampisti navuku hrane i cuge od doma za visetjedni boravak i sami si kuhaju. Gosti koji vole potrositi odsjedaju u hotelu i dolaze avionom, ovi avanturisti su skrti i ne donose nista nasem BDPu. I jos nesto, kamper od 60000 Eura je mozda jedan Golf Caddy s poljskim krevetom, ova vozila na slici kostaju puno vise.

HA
Haagenar
10:43 18.05.2010.

Dajte, molim vas, pa to je lako rijesiti: ogranicenje vremena parkiranja da bude jedan sat, osim za stanare okolnih zgrada, a to se radi tako sto se ovima izda posebni sticker koji ce opcina i policija zajedno izdavati na osnovu prijave boravka na datoj adresi. tako ce stanari uvijek imati prvenstvo, a gosti tu nece moci ostati dugo, vec ce morati da odu. Policajac koji bi bio u blizini, kao i kontrolor parkiralista imali bi svoj posao koji bi morali raditi a kazne bi popunile gradski proracun, pa da vidimo da li ce gosti kampirati na rivi.

CO
corse
08:47 18.05.2010.

Neka se Zadrani ugledaju na EU....u svakom i malo većem gradu postoje u samom centru grada parkirališta za kampere i naravno uz minimalnu naknadu tu parkiraju....kada se već po svemu uspoređujemo sa europom mogli bi i po ovome...dobro nam došli turisti pa kakvi god oni bili...sumljam da netko tko da za kamper šezdesetak tisuća eura nema za platiti parkiranje...a to što ljudi jedu po restoranima i troše po našim shoping centrima mislim da ih ne bi trebalo tjerati nego napisati na table...DOBRO NAM DOŠLI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije