Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preferencijalni glasovi

Zanimljivi rezultati: Pupovac u Vukovaru dobio više glasova od Penave

Vukovar: Predstavnici srpskih organizacija odali su počast ubijenima u Vukovaru 1991. godine polaganjem vijenca u rijeku Dunav
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
11.06.2024.
u 16:25

Prema podacima DIP-a Pupovac, koji je bio na listi Fair play koalicije, osvojio je 569 preferencijalnih glasova. Tek na trećem mjestu je Penava, koji je predvodio listu DP-a, s 306 glasova

Nakon europarlamentarnih izbora može se reći da su njihovi rezultati, po mišljenju većine analitičara, očekivani uz pokoje manje iznenađenje. A posebno je zanimljivo pratiti preferencijalne glasove koji su u nekim sredinama donijeli više nego zanimljive rezultate. Jedna od takvih sredina je i Grad Vukova, u kojem je izlaznost bila svega 20,65 posto, odnosno čak i manja nego općenito u Hrvatskoj. Kada je riječ o preferencijalnim glasovima u Vukovaru, Andrej Plenković osvojio je najviše glasova – 652 što je, prema dosadašnjim rezultatima na raznim izborima, očekivano. Međutim, ono što je najzanimljivije jest da je drugo mjesto po broju preferencijalnih glasova u Vukovaru osvojio predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, i to ispred predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave koji je i gradonačelnik Vukovara.

Glavaševiću 45 glasova

Prema službenim podacima DIP-a Pupovac, koji je bio na listi Fair play koalicije, osvojio je 569 preferencijalnih glasova. Tek na trećem mjestu je Penava, koji je predvodio listu DP-a, s 306 preferencijalnih glasova. Novopečeni europarlamentarac DP-a Stephen Nikola Bartulica u Vukovaru je osvojio 274 preferencijalna glasa, odnosno više nego upola manje od Pupovca. Tek poslije po broju osvojenih glasova slijede Vukovarci Ivana Mujkić (145) i Stipe Mlinarić (50) s liste DP-a.

Kada je riječ o ovim rezultatima, treba uzeti svakako u obzir i činjenicu da je Domovinski pokret na vlasti u Vukovaru, a da je Penava gradonačelnik Vukovara 11 godina. Samim tim Vukovar je jedan od centara DP-a u Hrvatskoj. Isto tako treba uzeti u obzir i da euroizbori za građane nisu isto što i lokalni ili parlamentarni izbori, o čemu govori i izlaznost, ali rezultat iz Vukovara svakako je znakovit.

VEZANI ČLANCI:

– DP je u fokusu na ovim izborima imao za cilj dobiti svoga europarlamentarnog zastupnika, što smo, za razliku od nekih, i ostvarili. Stranka je bila fokusirana na taj cilj tako da sam i ja osobno, kao i ostali, na listi bio da poguramo kandidaturu Bartulice. O mojoj snazi govori i to da sam samo u 5. izbornoj jedinici na nedavnim parlamentarnim izborima osvojio oko 17.000 preferencijalnih glasova – rekao je Penava komentirajući izborne rezultate u Vukovaru. U Vukovaru bolje nisu prošli ni Vukovarci na listi SDP-a pa je tako Predrag Matić osvojio 145 glasova, a Bojan Glavašević 45.

– To je rezultat koji pokazuje ozbiljnost naše politike, snagu našeg političkog djelovanja i koji bi trebao svima koji osporavaju moj ili SDSS-ov legitimitet biti dovoljan da to više ne čine i da ne šire netočne iskaze o mome ili SDSS-ovu legitimitetu. Isto tako taj rezultat trebao bi biti takav da ne nude drugima legitimitet koji oni nemaju ili ne mogu imati za razliku od SDSS-a kao istinskog predstavnika srpske nacionalne manjine – rekao je Pupovac.

Poruka Penavi

Komentirajući te rezultate, politički analitičar Davor Gjenero kaže da je to dobra vijest koja pokazuje da se vukovarsko političko tijelo normalizira. – To je svakako i snažna poruka Penavi, ali i poruka biračkog tijela središnjim vlastima. Glasati za Plenkovića kao predstavnika umjerenog desnog centra i Pupovca kao konstitucionalnog patriota su glasovi za nešto unutar ustavnog luka – rekao je Gjenero.

 

GALERIJA Od radosnih zagrljaja do razočaranja: Evo kako su po stožerima reagirali po stožerima
Vukovar: Predstavnici srpskih organizacija odali su počast ubijenima u Vukovaru 1991. godine polaganjem vijenca u rijeku Dunav
1/23

Komentara 9

DA
dalmatimun1
18:15 11.06.2024.

Opet autobusi laste

MA
marcellus
19:01 11.06.2024.

a ono sve četnička sela oko vukovara bar znamo ko glasa za pupija

MA
MarkoMarkoM
17:25 11.06.2024.

I to je vijest!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije