ZNATE LI ŠTO JE HOLODOMOR?

Zašto je Staljin izgladnio Ukrajince? Jeli su travu i koru drveta jer su im zaplijenili svu hranu, milijuni su umrli

Ukrainians commemorate victims of Holodomor in Kyiv
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
21.08.2024.
u 09:26

Gladomor (ukrajinski holodomor) u Ukrajini i nekim drugim zemljama prepoznaje se kao genocid, no Rusija i dalje osporava ovu interpretaciju, nazivajući gladomor posljedicom loše politike, ali ne i namjernim pokušajem uništenja ukrajinskog naroda

Gladomor ili holodomor, kako ga nazivaju Ukrajinci, bio je katastrofalna glad koja je zahvatila Ukrajinu 1932. i 1933. godine i odnijela živote između 3 i 7 milijuna ljudi. Ovaj strašni događaj nije bio tek posljedica loše žetve ili prirodne katastrofe, već rezultat politike sovjetskog režima pod vodstvom Josifa Staljina. Mnogi povjesničari, kao i ukrajinski narod, vjeruju da je gladomor bio namjerno izazvan kako bi se slomio ukrajinski nacionalni duh i eliminirao svaki oblik otpora sovjetskoj vlasti.

Gladomor je bio vrhunac politike prisilne kolektivizacije, kojom je sovjetski režim oduzeo zemlju ukrajinskim seljacima, prisiljavajući ih na to da se pridruže državnim kolektivnim farmama. Sve zalihe žita i hrane bile su oduzete, a ukrajinski seljaci, koji su se oduprli ili nisu mogli ispuniti kvote, bili su kažnjeni gladovanjem. U isto vrijeme Sovjetski Savez je izvozio žito u inozemstvo, dok su milijuni Ukrajinaca umirali od gladi. Vlasti su zaplijenile sve zalihe hrane, uključujući žito i stoku, ostavljajući stanovništvo bez osnovnih sredstava za život. Ljudi su bili prisiljeni jesti koru drveta, travu, pa čak i pse i mačke kako bi preživjeli. Tijela umrlih često su ostavljana na ulicama jer su preživjeli bili previše slabi da ih pokopaju. 

Ovaj događaj ostavio je duboke rane u ukrajinskom kolektivnom sjećanju, oblikujući nepovjerenje i neprijateljstvo prema Rusiji koje traje do danas. Gladomor se u Ukrajini i nekim drugim zemljama prepoznaje kao genocid, iako Rusija i dalje osporava ovu interpretaciju, nazivajući gladomor posljedicom loše politike, ali ne i namjernim pokušajem uništenja ukrajinskog naroda.

 

Nakon gladomora, sovjetska politika prema Ukrajini nastavila se u sličnom tonu. Rusifikacija, koja je uključivala zabranu ukrajinskog jezika i potiskivanje ukrajinske kulture, bila je dio šire strategije Moskve da zadrži kontrolu nad Ukrajinom i spriječi razvoj ukrajinskog nacionalnog identiteta. Unatoč tome, Ukrajinci su nastavili očuvati svoj jezik, kulturu i osjećaj nacionalnog identiteta, što je dovelo do stalnog sukoba s ruskim vlastima.

Kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine, Ukrajina je postala nezavisna država. No, čak i nakon stjecanja neovisnosti, Ukrajina je ostala pod utjecajem Rusije, koja je smatrala ovu zemlju ključnim dijelom svoje sfere utjecaja. Ukrajinska težnja za članstvom u NATO-u i Europskoj uniji bila je doživljena kao prijetnja ruskim geopolitičkim interesima, što je dovelo do sukoba koji su kulminirali aneksijom Krima 2014. godine i izbijanjem rata u istočnoj Ukrajini.

Osim političkih i vojnih sukoba, ulogu u oblikovanju međusobnih odnosa igra i propaganda. Ruska državna propaganda često prikazuje Ukrajince kao fašiste i naciste, čime se podgrijava antagonizam među Rusima i stvara iskrivljena slika o Ukrajincima. Ova propaganda pomaže Moskvi da opravda svoje agresivne akcije pred domaćom javnošću, ali i dodatno produbljuje jaz između dvaju naroda.

Sukob između Rusije i Ukrajine nije samo rezultat trenutnih geopolitičkih okolnosti, već i duboko ukorijenjenog povijesnog sukoba. Gladomor je bio jedan od ključnih trenutaka u toj povijesti, ostavivši neizbrisiv trag u kolektivnom sjećanju Ukrajinaca i pridonijevši stvaranju osjećaja nacionalne posebnosti i otpora prema ruskom dominaciji. Dok se svijet suočava s posljedicama ovih sukoba, ključno je razumjeti da su odnosi između Rusije i Ukrajine oblikovani stoljećima sukoba, nepravde i borbe za identitet. Pitanje koje ostaje otvoreno jest: može li se ovaj povijesni ciklus mržnje i sukoba ikada prekinuti ili će prošlost i dalje biti temelj na kojem se gradi budućnost ovih dvaju naroda?

GALERIJA Ukrajinci srušili ključni ruski most: 'Njegovo uništenje moglo bi značajno otežati Putinove operacije'

Komentara 97

Avatar alteralterego001
alteralterego001
09:52 21.08.2024.

Jedan od primjera kroz povijest u kojem ruSSi ubijaju "bratski" Ukrajinski narod. Takvih primjera ima koliko želiš i zato se danas Ukrajinci žestoko brane. Znaju oni dobro s kim imaju posla kao što i mi znamo kod naših istočnih komšija.

GN
gnoj
12:03 21.08.2024.

Pa to su i partizani radili po našim selima poslije rata ! Oduzimali životinje, praznili koševe kukuruza hambare sa žitom i tavane sa špekom i šunkama i sve su to pojeli i popili na svojim dernecima !

RI
Rizlman
11:16 21.08.2024.

Znam što je Holodomr. Pisao sam puno puta o tome svugdje pa i ovdje i to prije 2014. godine. I upisi su mi bili redovito brisani q ja blokiran iako su upisi bili istiniti a sve zato jer su esencijalno bili upereni protiv komunizma i prikazivali pravu narav ljevičarske ideologije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije