DUGA RESA

“Zašto mjerite kilometrima od tvornice T7 VIS?”

prosvjed duga resa
Dominik Grgurić/PIXSELL
06.08.2011.
u 14:37

Ukoliko bi se spaljivanje otpadnih ulja nastavilo, Dugoj Resi nema opstanka – smatra Juraj Čunović iz Građanske inicijative Duga Resa

Tražimo da se preispita izdavanje dozvola za gospodarenjem otpadom u Dugoj Resi te da nam se objasni zašto se mjerenje utjecaja na okoliš odvija kilometar ili više od kompleksa nekadašnje Pamučne industrije Duga Resa, a ne u samoj tvornici T7 VIS-a – složni su u zahtjevima predstavnici Građanske inicijative Duga Resa koji se već mjesecima bore protiv možebitnog zagađenja kao posljedice rada tvrtke.

Da bi se dobila prava slika stanja stvari mjerenje se mora obavljati uz dimnjak tvornice, smatra Juraj Čunović, član GIDRA i dugogodišnji radnik u termoenergetskim postrojenjima.

– Ukoliko bi se spaljivanje otpadnih ulja nastavilo, Dugoj Resi nema opstanka – smatra Čunović.

Mjerenje kakvoće zraka od srpnja je pokazalo da je zrak u Dugoj Resi II. kategorije. Izmjerena je povećana koncentracija toulena i etilbenzena, a s obzirom da su ispuštanja bila kratkotrajna, a navodno i noćna, tvrtki Dvokut ecro nije bilo moguće utvrditi izvore zagađenja. Stoga pripadnici građanske inicijative ne mogu tvrditi da je zagađivačupravo varaždinska tvrtka koja je lani nakon dugogodišnje agonije kupila Pamučnu industriju, ali napominju da su dolaskom T7 VIS-a u Dugu Resu započele učestale pritužbe građana na zdravstvene teškoće.

– Toluen izaziva kardiovaskularne probleme, a etilbenzen rak. Počela sam gubiti povjerenje u varaždinsku tvrtku. Pričaju da proizvode kišobrane, a odjednom se kod njih nađe 7.000 litara otrovnih ulja – objašnjava liječnica Višnja Mihalić.

Tvrtka je dobila privremenu zabranu gospodarenja otpadom. Građani dodaju da je T7 VIS, čiji je vlasnik Davor Patafta, koji je s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom nedavno pritvoren zbog sumnji u korupciju, zatražio obnovu korištenja industrijskog kolosjeka, a plaše se da će na taj način tvrtka dovoditi varaždinski otpad na spaljivanje. Također ih zabrinjava što je zatražena dozvola korištenja hidroelektrane u sklopu tvornice, čime se utječe na vodostaj Mrežnice.

Komentara 2

OB
-obrisani-
05:46 07.08.2011.

Kako bi zloćesti Hrvati rekli : Tko vas je tjerao da Živite u Dugoj Resi ? Zašto bi vam pomogli ? Ja živim u Zagrebu i mnogo nas drugih ! Mi smo bili pametniji

CH
Chroathum
13:19 07.08.2011.

Podrška Dugoj Resi i vašoj borbi za čisti grad. Izdržite, budite uporni, ne odustajte. Vaš grad je prekrasan i morate se boriti za njega. Lopovi koji otvaraju ovakve firme najvjerojatnije preku njih peru novac a i najvjerojatnije su se korupcijski dogovorili sa gradskom vlasti Duge Rese i Karlovca - Županije da bi sve to moglo ići. Istražite ih sve i prijavite ih sve. Uz to bili bi vrlo lijepo kad bi netko tamo pokrenuo istragu o uništenju Pamučne Industrije Duga Resa, koja je hranila 4000 radnika. To uništenje je krenulo još davne 1991.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije