NA METI MAĐARA ANUŠIĆ

Zašto Orbanove česte neprihvatljive izjave nikad nisu izazvale diplomatski skandal?

Zagreb: Gordan Grlić Radman o vanjskoj politici u okviru zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
28.10.2024.
u 22:18

Govoreći o razgovoru u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova, veleposlanik Andrlić rekao je za medije kako je procijenio da je tu riječ o kontekstu bez teksta, tekstu bez konteksta

Radi prošlotjedne rasprave u Hrvatskom saboru o sudjelovanju hrvatskih časnika u NATO-ovoj aktivnosti NSATU rezultiralo je i time da je hrvatski veleposlanik u Budimpešti Mladen Andrlić pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske. Razlog tome izjave su potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Ivana Anušića koji je tijekom saborske rasprave rekao da bi nesudjelovanje hrvatskih časnika u ovoj misiji Hrvatsku učinilo poput Mađarske. Pritom je naglasio da je razlog zašto je Mađarska ne podržava NATO i EU njihova "velikomađarska politika". Nakon što je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo hrvatskog veleposlanika na razgovor oglasio se i sam Anušić koji je rekao kako se samo u svojim izjavama referirao na njihove ranije izjave te da su diplomatski skandal izazvali Mađari, a ne on.

Govoreći o razgovoru u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova, veleposlanik Andrlić rekao je za medije kako je procijenio da je tu riječ o kontekstu bez teksta, tekstu bez konteksta. Kazao je i kako tijekom razgovora pokušao prenijeti da se u parlamentima svugdje, pa tako i u Mađarskoj, često vode žustre rasprave.

– Vi vjerojatno pratite i rasprave u mađarskom parlamentu, pa znate... Zna biti žustro i dinamično, s teškim opisima tako da to je to – rekao je Andrlić. Međutim, kada je riječ o ovom najnovijem "događanju" između Hrvatske i Mađarske, treba podsjetiti na niz izjava mađarskog premijera Viktora Orbána u zadnjih nekoliko godina koje se direktno dotiču Hrvatske. Tako je Orbán 2019. na Facebooku objavio fotografiju sa sastanka stranke Fidesz a na kojoj se vidi velika mapa "povijesne Mađarske", koja između ostalog obuhvaća i veliki dio RH. Iste godine je na Twitteru Ured za međunarodnu komunikaciju Vlade Mađarske objavio karte "Velike Mađarske" kojoj su pripojeni i dijelovi Hrvatske. Te 2019. Orban je posjetio Osijek gdje je u prigodnom govoru rekao kako su prije stotinjak godina Slavonija i mađarska županija Baranja bili najbogatiji krajevi naše države.

POVEZANI ČLANCI:

– Vjerujem da će se još jednom dogoditi da će ljudi zavidjeti mađarskoj županiji Baranji i Slavoniji u Hrvatskoj – rekao je tada Orbán. I 2020. Orbán nastavlja sa sličnim porukama, kada je uz poruku maturantima na Facebooku ponovno objavio kartu Velike Mađarske. Iste je godine u povodu 100 godina mirovnog sporazuma iz Trianona otkrio spomenik s povijesnim prikazom susjednih zemalja u sastavu Mađarske u koju je uključen i grad Rijeka. Zatim je i 2022. na nogometnoj utakmici nosio šal s kartom Velike Mađarske. – Oni koji imaju more i luke mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku – rekao je Orban 2022. u radijskom intervjuu referirajući se na hrvatsku obalu koja je nekoć bila pod Ugarskom.

Iako je čitav niz tih Orbanovih postupaka i izjava zabilježen u medijima, vrlo često su prošli bez reakcija hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. Možda će ovaj hitni poziv hrvatskom veleposlaniku u Mađarskoj rezultirati i drukčijim odnosima Vlade RH. Treba podsjetiti i na činjenicu da proteklih godina SOA nije u svim tim izjavamavidjela bilo kakve teritorijalne pretenzije Mađarske prema Hrvatskoj i drugim državama.

No, isto tako treba podsjetiti kako Orbán i predsjednik RH Zoran Milanović dijele stav da Ukrajini ne treba pomagati. A kod odnosa dvije države treba spomenuti i da te odnose opterećuje vlasništvo MOL-a nad Inom, kao i da Mađarska godinama odbija izručiti Žolta Hernadija, kojega hrvatsko pravosuđe traži zbog mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu.

>> VIDEO Anušić o ljutnji Mađara: Ja sam samo ponovio što su oni rekli, oni su ti koji su izazvali diplomatski incident

Ključne riječi

Komentara 2

SJ
sjeverzapad1
23:01 28.10.2024.

Opet smo se poklopili ušiman samo što nismo kleknuli i molili za oprost ,,,eee jak odgovor našeg ministarstva zato nas i svatko šamara

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
23:55 28.10.2024.

Zašto? Zato što imamo anemičnog premijera i vladu (osim Anušića) koji nema stav spram nikoga osim spram Milanovića. AP nije osoba koja je kadra voditi suverenu i samostalnu međunarodnu politiku. On nije osoba koja je sposobna boriti se za interesee RH i to je jasno pokazao onda kad je trebalo, a to je bilo 90-tih. Žalosno je što je malo tko od onih koji se nalaze u politici to bio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije