odgođeno glasovanje o TTIP-u

Europski parlament duboko podijeljen, što će biti s Transatlantskim sporazumom?

TTIP
Foto: Reuters/PIXSELL
10.06.2015.
u 22:30

Europski parlament podijeljen, odgođeno glasanje o TTIP-u

Zastupnici u Europskom parlamentu duboko su podijeljeni oko toga treba li dati podršku nastavku pregovora između EU i SAD-a o stvaranju Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP), najveće zone slobodne trgovine na svijetu.

Rasprava i glasanje o rezoluciji, koja je prije desetak dana tijesnom većinom prošla na nadležnom Odboru za trgovinu, jučer su u posljednji trenutak odgođeni nakon što se pokazalo da su europski socijalisti i demokrati, druga najsnažnija grupacija u parlamentu, spremni odbiti rezoluciju ne dobiju li jamstva da će države EU biti zaštićene od mogućih tužbi privatnih američkih kompanija pred arbitražnim sudovima.

– Odgodio sam glasovanje jer želim dati više vremena Odboru za trgovinu da raspravi otvorena pitanja i, što je više moguće, smanji broj amandmana – rekao je predsjednik EP-a Martin Schulz. U nacrtu rezolucije spominjalo se da mehanizam rješavanja sporova između investitora i država (mehanizam poznatiji kao ISDS) treba reformirati, učiniti transparentnijim i poštenijim te da ga se tako reformiranog može ugraditi u TTIP. Europski pučani, liberali i konzervativci žele da, kroz reformirani ISDS, arbitražni sudovi budu mjesto rješavanja sporova između investitora i država sve dok se ne osnuje stalni međunarodni sud za rješavanje takvih sporova. No, socijaldemokrati i zeleni ustraju na tome da potpuno ukinu ISDS. – Želimo da se jasno naglasi kako su privatne arbitraže mrtve – rekao je Bernd Lange, njemački socijalist i izvjestitelj EP-a za TTIP.

Nema precizne analize

U situaciji kad je EP očito podijeljen, Martin Schulz odlučio je odgoditi glasovanje za najmanje mjesec dana, možda i dulje. No, odgođena je i sama rasprava o rezoluciji što su mnogi protumačili kao pomanjkanje demokratičnosti. – Mi smo bili spremni raspravljati o ovoj važnoj temi.

Građani imaju pravo znati što Europski parlament misli o TTIP-u, a svaka odgoda pojačat će sumnju javnosti – rekla je SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan.

Premijer Zoran Milanović jučer je iz Bruxellesa, sa summita EU i država Južne Amerike, komentirao neočekivani razvoj događaja u EP-u u Strasbourgu, ponovivši stav Vlade da Hrvatska nije protiv TTIP-a. – Preciznu analizu nemamo, kao što je nema nitko. Ali okvirnu da. Mi smo mala zemlja i nama je u interesu slobodna i otvorena trgovina – rekao je Milanović.

>>Europski parlament: Rasprava o TTIP-u na rubu incidenta

>>Jakovina: Strah od TTIP-a je iracionalan

Komentara 14

OO
oooooooooo
03:26 11.06.2015.

kakvi su to politicari kad uopce hoce glasat o necemu sto neznaju niti smiju znati a onda kazu staljin i tito bili losi, kakvi su tek ovi novi gazde

OO
oooooooooo
03:19 11.06.2015.

podjeljeni velis,pa neka si pogledaju kako slobodna trgovina funkcionira kad su ameri u pitanju trebali bi samo pitati kanadu i mexiko kako njihova n a f ta radi i poslije toga garant nebi bili podjeljeni

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
23:07 10.06.2015.

Očigledno je da sadašnji hrvatski režim niti zna, niti razumije, te ne umije braniti hrvatske interese, pogotovo kada se radi o našim transatlanskim prijateljima (čitaj: gazdama). Na sreću imamo našu spasiteljicu predsjednicu Madonu BBH, koja je dala trostruku prisegu (Bilderberzima, NATO-u i Hrvatskoj), a koja će učiniti sve da transatlanski "vuci budu siti i hrvatske ovce cijele. Tako će hrvatska stoka sitnog zuba spojiti ugodno sa korisnim, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije