Želimo srušiti islamsku vlast, ali nemamo vođu

teheran
Facebook
28.12.2009.
u 22:34

Cilj je demonstranata uspostava demokratske umjesto islamske republike. Borbe će se sljedećih dana rasplamsati, kaže iranski novinar i disident Omid Habibia

Tisuće demonstranata na ulicama pale policijske automobile i bore se kamenjem protiv snaga sigurnosti, ali i vjerske policije u civilu Basidži, već drugi dan zaredom slika je to s teheranskih ulica. Samo u noći s nedjelje na ponedjeljak ubijeno je najmanje osam demonstranata, među kojima je i Ali Musavi, nećak bivšeg premijera i vođe reformista, a borbe se vode i na ulicama ostalih iranskih gradova – Tabruza, Esfahana, Qoma...


Nadziru se i e-mailovi

Kako bi se organizirali i koordinirali prosvjede i akcije, demonstranti se koriste jedinim komunikacijskim kanalom koji im je preostao – Facebookom i Twitterom.
– Mobitelska mreža povremeno radi, ali je pod punom kontrolom, e-mailovi se nadziru, a fiksni telefoni gotovo uopće ne rade. Vlasti pokušavaju spriječiti komunikaciju među prosvjednicima, ali nisu uspjeli prekinuti komuniciranje na Facebooku i Twitteru ako je internetski promet u Iranu znatno usporen, izjavio je u ekskluzivnom telefonskom intervjuu za Večernji list Omid Habibia, vodeći iranski disident, bivši novinar Iranske nacionalne televizije i BBC-a, koji danas iz Švicarske koordinira i organizira prosvjede diljem Irana te predstavlja osnovni izvor informacija o stvarnom stanju u zemlji za koju se već može ustvrditi da se nalazi pred građanskim ratom.
– Trenutačno se vode žestoke borbe, a očekivati je da će se one nastaviti i sljedećih dana. Nije riječ o demonstracijama, nego o ustanku naroda. U ovome trenutku (u nedjelju oko 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, op. a.), pripremaju se demonstracije pred zgradom državne televizije, nekoliko vozila je zapaljeno, a na ulice su izašle i specijalne postrojbe iranske vojske – kaže Habibia, kojem je tijekom intervjua pristigla i potvrda o ubojstvu Alija Musavija, nećaka bivšeg iranskog predsjednika vlade i vođe reformističkih snaga.
Demonstracije na dan Ašure, važnog šijitskog blagdana, podsjećaju na posljednje dane Iranske islamske revolucije koju je Homeini proveo prije točno 30 godina. Potkraj 1978., nakon niza krvavih sukoba, počele su završne demonstracije u Teheranu nakon kojih je šah Reza Pahlavi napustio zemlju, a vlast je preuzeo imam Homeini uspostavivši Islamsku Republiku. Prema tvrdnjama demonstranata, događaji se danas kreću obrnutim smjerom.


Spontani izlazak na ulice

– Prosvjednici se na ulicama koriste religioznim simbolima, ali to je normalno u situaciji kada nenaoružani izlazite pred cijevi vatrenog oružja, kada tajna policija batina i puca na svakog tko se zatekne na ulici. Unatoč tome, naš je cilj zaustaviti konzervativce u Iranu te državu od islamske pretvoriti u demokratsku republiku – kaže Habibia.
Prema njegovim riječima, posljednji su prosvjedi počeli spontano, a nedostatak vodstva veća je prepreka tom pokretu nego vojne i policijske postrojbe na ulicama.
– Demonstranti se na ulicama sami organiziraju komunicirajući međusobno uz pomoć internetskih društvenih mreža, ali još ne postoji neka osoba za koju bi se moglo reći da predstavlja vođu pokreta. Pregovara se s nekoliko istaknutih intelektualaca, profesora na sveučilištima, demokrata i liberala oko kojih bi se ljudi mogli okupiti, a krucijalno je da se vodstvo formira u sljedećih nekoliko dana – izjavio je Habibia za Večernji list.

 

Ključne riječi

Komentara 105

CA
CaptainAmerica
23:46 28.12.2009.

nema sta, ovi gore na slikama stvarno izgledaju kao pravi kauboji, ma moraju biti sve spijun do spijuna, svi za CIU rade...hrvoje gdje si? nesto te nema na forumu zadnjih dana...ja sam mislio da ce Mule smazati Izrael i Americu (po tebi )...nema veze...sve najbolje za Novu Godinu...moglo bi se dogoditi da dok ti sljedecu cestitam, Iran ce biti u medjunarodnoj zajednici ( i naravno sluga globalizaciji )

ST
strahic
01:32 29.12.2009.

Opet prisilno uvođenje demokracije. Demonstracije su organizirane daleko od Irana ,a vode ih židovi i CIA. Nek se netko usudi reći da je to volja Iranskog naroda. Pitam se ko je naoružao navodne demonstrante ako ne Izrael i CIA.onstrante ako ne Izrael i CIA.

GR
grbavica2
22:55 28.12.2009.

Valjda ste mislili i trebali napisati teokratsku vlast baziranu na islamu zameniti sekularnom, a ne ne islamsku kao oblik. Ko je upoznao Irance u svetu morao se zaprepa stiti i biti pocastvovan njihovim drustvom, kako su obrazovani, kulturni i civiliziranii - u vecini, kao i svaki narod - i kako su emancipovani.Vrlo malo ih je religiozno zatucanih, ako ih uopste i ima. U citavom kompleksu Irana, nejasno mi je samo, jer sam tamo bio kao i u Iraku, kako su Iranci postali zarobljenici islama - sija verzije - a toliko podcenjuju i preziru Arape ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije