Još prije mjesec dana aparatura potrebna za posluživanje u kućicama na Adventu prošla je sve servise.
Već tada počele su užurbane pripreme za manifestaciju na kojoj ugostitelji danas počinju sa zagrijavanjem. Razni specijaliteti preplavit će Jelačićev, Tomislavov, Europski i Strossmayerov trg, Zrinjevac, Gornji grad i već poznate lokacije u Bogovićevoj i Gajevoj. Ove godine, komentiraju Zagrepčani, restorani i barovi potrudili su se da na ulice iziđu s najoriginalnijom ponudom dosad.
Hobotnice? Deset kilograma
Kobasice od crne slavonske svinje s tajlandskim začinima, čili gulaš od svinjskih rebara s crnim pivom, burgeri od suho odležane govedine, chorizo s marmeladom od ljubičastog luka i salsom od tomatillosa, crno vino začinjeno šećerom, paprom i maslinovim uljem u koje se namače prepečeni domaći kruh... To je tek dio gastroponude koja će se ove godine naći na Adventu, a bit će ondje i dobro poznata kućica “Eat me” zbog čijih su kobasica “Bruce Lee” i “Chuck Norris” mnogi lani stajali u redovima.
– Bit ćemo na Zrinjevcu, Tomislavcu i Europskom trgu. Imamo svoje kobasice, koje se već dva tjedna dime, a pripremili smo ih dvije tone. Peciva pečemo svakodnevno, a u kućice ih dostavljamo dvaput dnevno – govori Damir Cimerman iz “Eat me”.
Logistiku su riješili i oni koji nisu iz Zagreba. Ako žele biti dio Adventa, nije im problem zakupiti lokal u kojem će pripremati dio hrane. To su učinili Murterani koji će u glavni grad donijeti hranu svoga kraja. Njihova kućica “Murter – vrata Kornata” naći će se na Fuliranju, a za prvi vikend, ističe Bartol Rameša, naručili su deset kilograma hobotnice i jednako toliko sipe koje će pripremiti “na žlicu”.
Kućice, kojih je ove godine manje, zakaparene su još lani. Prosječna je cijena najma 35.000 kuna za ugostitelje, a suvenirska kućica je znatno jeftinija, oko sedam tisuća. Cijena ovisi o lokaciji, a s obzirom na to da su većina organizatora privatnici, pozicije uglavnom nude prošlogodišnjim zakupcima koji su se pokazali kako dobri partneri. Zarada ugostitelja vječna je tema, ali i strogo čuvana tajna koju ne žele otkriti. Ipak, zaposlenici koji rade u kućicama znaju reći da je za najboljih dana u blagajni i po 10.000 kuna.
Prebukirano za drugi vikend
Ruke trljaju i hoteli, hosteli i apartmani koji su odavno rezervirani, a trenutačno je najveći interes za drugi vikend Adventa. Prema podacima s Booking.com, popunjenost je u smještajnim objektima za trajanja manifestacije 97 posto. Vjeruje se da će potrošnja na Adventu ove sezone biti veća, a prošle je, utvrđeno je istraživanjem Instituta za turizam, bila od 390 do 438 milijuna kuna. Što se tiče posjećenosti, lanjskoga je prosinca zabilježen porast od 34 posto dolazaka i 37 posto noćenja, a u Turističkoj zajednici Zagreba očekuju da će se taj trend nastaviti.
mozes mislit